Проклятието на бялото сирене

Автор: Милена Димитрова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Книгомания
Брой страници 192
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 269 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191952823
Баркод 9786191952823
Категории Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Интригуващи истории, изпълнени с хумор и същевременно много полезни. Написани с обич и топлота. Книгата е извор на усмивки, които ще огреят нашия утрешен ден.

Здравка Евтимова, писател

От големия гюм със съвременна българска литературна саламура, парчето, което сте извадили и държите в ръката си, е много добре узряло, с чудесна структура и неповторим аромат. Препоръчително четиво за хора, които държат на добрата гастрономия за душата. В „Проклятието на бялото сирене“ ще установите, че храната има не само своя история и география, но и специфична фонетика. Което прави тази книга още по-питателна.

Георги Милков, журналист

Щастлив съм, че прочетох тези редове. Живеем във времена на тотална диктатура спрямо толерантността. Забрани, ултиматуми, препоръки ни карат все по-рядко да бъдем истински и да живеем от сърце. Не яж, не пий, избягвай месото, не преяждай...

Да, именно това ще ви препоръчам – да преяждате до насита с историите и рецептите в тази книга, поръсени със солидно количество хумор. Те са идеален начин да забравите трудното ни ежедневие и да повярвате, че животът може да е вкусен и усмихнат.

Ути Бъчваров, актьор и телевизионен водещ

***

Книгата, която отваряте, не се вписва в шаблони.

На цената на спанака ще се насладите на най-добрата бира в света, ордьоври, риба по кралски и праисторически галски специалитети. Ще се повозите гратис на бърз влак в Китай и ще хапнете люто с чревца от гъска и дроб от панголини. Има и по-здравословни рецепти. Изданието е практично, леко, скромно калорично и ще върши работа на жените в кухнята. Някои мъже го вземат за мезе. Десертите не са забравени.

Може да го четете сутрин, обед и преди лягане. Става и за подарък.

Творбата не е чисто пътешественическа, гастрономическа, философска, смешна или криминална. Съдържа арганово олио и по жанр се определя само като миленизъм.

Миленизмът неслучайно се появява при кризи в икономиката и литературата. И в световен мащаб има глад за него! Тези страници ще ви оправят настроението и ще ви държат сити в сиромашки години.

За дефекти след гаранционния срок рекламации не се приемат.

***

Авторката е писала досега на сериозни теми – за българите в чужбина, за историята на родните компютри, за парламентарната журналистика.

Изведнъж – готварска книга, комична и с пътешествия! Пандемията явно засяга различни органи у човека.

Милена Димитрова се е качвала на планината Фуджияма. Пила е чай с ескимоси в Аляска. Плавала е до Ушуайя, на света накрая, и е карала ски в Африка на 3265 м надморска височина. В шарж са я рисували на снежна писта, но вместо с щеки - с вилица и нож.

Проявява задълбоченост не само към количествата, а и към изяществото на храната. Разглезена е с изтънчена кухня от дългогодишните си престои в Белгия и в Америка. Еднакво добра е и когато изходните продукти са яйца и сирене, и когато й попаднат стриди, миди или агнешко.

Книгата се препоръчва при анемия. Помага при махмурлук и за въздържатели. Приема се без лекарско предписание.

Ключови думи: ТОП 50 БГ художествена литература 1.01.-30.06.2021, ТОП 101 Българска художествена литература 2021

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Тази книга не е готварска. Не е и пътепис. Не е сборник с есета. Тя е всичко това, взето заедно, и още повече неща. Това е книга-разговор и този разговор е вкусен. Прилича на споделяне, в което авторът разказва свои спомени, а читателят си представя и преглъща, защото спомените са от омайни места и от още по-омайни трапези.

Може би храната не ви е интересна, предпочитате напитките. И за вас има интересни изненади. Книгата ще ви разкаже къде се произвежда най-мечтаната бира и ще ви осведоми как може да се доберете до нея. Пътеката към манастира на трапистите, където се произвежда, не е лека и къса, но няма пречки пред заклетия гастроном, който е решил да опита чудесата на добрия вкус.

Има такива хора сред познатите на всеки от нас – когато разказват как приготвят някоя храна, ти се иска веднага да я опиташ или сам да си я сготвиш. Милена Димитрова е от този тип хора, но има и други предимства – тя може да пише, пътувала е много, опитвала е ястия на различни географски ширини и дължини. И с тази книга ни кани на всяка трапеза, която си заслужава да бъде споделена.

А защо проклятието на бялото сирене? Няма да ви кажа, защото това е магия, която не се описва лесно – в нея има и история, и география, и народопсихология и много лични пристрастия. Ако я прочетете, ще се учудите, че не сте я забелязвали, въпреки че е всеки ден около нас.

Веселина Седларска, приятел на Хеликон Сливен

Разбрах

Сайтът използва „бисквитки“ (cookies) за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Ако останете тук, приемаме, че се съгласявате с употребата на „бисквитки“ (cookies). Прочети