Издател | Книгомания |
Брой страници | 192 |
Година на издаване | 2021 |
Корици | меки |
Език | български |
Тегло | 269 грама |
Размери | 13x20 |
ISBN | 9786191952823 |
Баркод | 9786191952823 |
Категории | Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги |
Интригуващи истории, изпълнени с хумор и същевременно много полезни. Написани с обич и топлота. Книгата е извор на усмивки, които ще огреят нашия утрешен ден.
Здравка Евтимова, писател
От големия гюм със съвременна българска литературна саламура, парчето, което сте извадили и държите в ръката си, е много добре узряло, с чудесна структура и неповторим аромат. Препоръчително четиво за хора, които държат на добрата гастрономия за душата. В „Проклятието на бялото сирене“ ще установите, че храната има не само своя история и география, но и специфична фонетика. Което прави тази книга още по-питателна.
Георги Милков, журналист
Щастлив съм, че прочетох тези редове. Живеем във времена на тотална диктатура спрямо толерантността. Забрани, ултиматуми, препоръки ни карат все по-рядко да бъдем истински и да живеем от сърце. Не яж, не пий, избягвай месото, не преяждай...
Да, именно това ще ви препоръчам – да преяждате до насита с историите и рецептите в тази книга, поръсени със солидно количество хумор. Те са идеален начин да забравите трудното ни ежедневие и да повярвате, че животът може да е вкусен и усмихнат.
Ути Бъчваров, актьор и телевизионен водещ
***
Книгата, която отваряте, не се вписва в шаблони.
На цената на спанака ще се насладите на най-добрата бира в света, ордьоври, риба по кралски и праисторически галски специалитети. Ще се повозите гратис на бърз влак в Китай и ще хапнете люто с чревца от гъска и дроб от панголини. Има и по-здравословни рецепти. Изданието е практично, леко, скромно калорично и ще върши работа на жените в кухнята. Някои мъже го вземат за мезе. Десертите не са забравени.
Може да го четете сутрин, обед и преди лягане. Става и за подарък.
Творбата не е чисто пътешественическа, гастрономическа, философска, смешна или криминална. Съдържа арганово олио и по жанр се определя само като миленизъм.
Миленизмът неслучайно се появява при кризи в икономиката и литературата. И в световен мащаб има глад за него! Тези страници ще ви оправят настроението и ще ви държат сити в сиромашки години.
За дефекти след гаранционния срок рекламации не се приемат.
***
Авторката е писала досега на сериозни теми – за българите в чужбина, за историята на родните компютри, за парламентарната журналистика.
Изведнъж – готварска книга, комична и с пътешествия! Пандемията явно засяга различни органи у човека.
Милена Димитрова се е качвала на планината Фуджияма. Пила е чай с ескимоси в Аляска. Плавала е до Ушуайя, на света накрая, и е карала ски в Африка на 3265 м надморска височина. В шарж са я рисували на снежна писта, но вместо с щеки - с вилица и нож.
Проявява задълбоченост не само към количествата, а и към изяществото на храната. Разглезена е с изтънчена кухня от дългогодишните си престои в Белгия и в Америка. Еднакво добра е и когато изходните продукти са яйца и сирене, и когато й попаднат стриди, миди или агнешко.
Книгата се препоръчва при анемия. Помага при махмурлук и за въздържатели. Приема се без лекарско предписание.
Ключови думи: ТОП 50 БГ художествена литература 1.01.-30.06.2021, ТОП 101 Българска художествена литература 2021
Все още няма мнения за тази книга.
Напиши коментарЩе бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.
Ще бъдат изтривани мнения:
Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]
Тази книга не е готварска. Не е и пътепис. Не е сборник с есета. Тя е всичко това, взето заедно, и още повече неща. Това е книга-разговор и този разговор е вкусен. Прилича на споделяне, в което авторът разказва свои спомени, а читателят си представя и преглъща, защото спомените са от омайни места и от още по-омайни трапези.
Може би храната не ви е интересна, предпочитате напитките. И за вас има интересни изненади. Книгата ще ви разкаже къде се произвежда най-мечтаната бира и ще ви осведоми как може да се доберете до нея. Пътеката към манастира на трапистите, където се произвежда, не е лека и къса, но няма пречки пред заклетия гастроном, който е решил да опита чудесата на добрия вкус.
Има такива хора сред познатите на всеки от нас – когато разказват как приготвят някоя храна, ти се иска веднага да я опиташ или сам да си я сготвиш. Милена Димитрова е от този тип хора, но има и други предимства – тя може да пише, пътувала е много, опитвала е ястия на различни географски ширини и дължини. И с тази книга ни кани на всяка трапеза, която си заслужава да бъде споделена.
А защо проклятието на бялото сирене? Няма да ви кажа, защото това е магия, която не се описва лесно – в нея има и история, и география, и народопсихология и много лични пристрастия. Ако я прочетете, ще се учудите, че не сте я забелязвали, въпреки че е всеки ден около нас.
Веселина Седларска, приятел на Хеликон Сливен