N W

Автор: Зейди Смит
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Преводач Невена Дишлиева-Кръстева
Брой страници 396
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 399 грама
Размери 14x20
ISBN 9786191861057
Баркод 9786191861057
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"NW" излиза през 2012 година. Абревиатурата обозначава пощенския код на Северозападен Лондон, където е родена Смит и където се развива действието в романа. Това е третият преведен на български език роман на британската писателка след "За красотата" (2008, Прозорец) и "Бели зъби" (2014, Жанет 45).
На Кийша Блейк никога не й бе хрумвало, че приятелката й Лия Хануел притежава специфична индивидуалност. Както при повечето деца, отношенията между двете се крепяха на глаголите, не на съществителните. Лия Хануел бе склонна и на разположение да върши редица неща, за които и Кийша Блейк бе склонна и на разположение.
Заедно тичаха, скачаха, танцуваха, пееха, плуваха, оцветяваха картинки, караха колела, пускаха картички за Свети Валентин под вратата на Нейтан Богъл, четяха списания, деляха си порции пържени картофи, пушеха крадешком по някоя цигара, четяха дневника на Черил, пишеха думата "КУР" на първата страница на Библията, опитваха се да вземат под наем "Екзорсистът" от видеотеката, гледаха как някаква проститутка или леко момиче, или обикновено лудо влюбено девойче прави свирка на някого в една телефонна кабина, изравяха запасите марихуана на Черил, изравяха запасите водка на Черил, обръсваха ръката на Лия чак до лакътя със самобръсначката на Черил, упражняваха "лунната походка", разучаваха неприличния танц, популяризиран от "Солт & Петър" и всякакви такива неща. Но ето че сега напускаха началното чулище "Куинтън", местеха се в гимназия "Брейтън", където явно всички имаха своя индивидуалност, и затова Кийша се вглеждаше в Лия и се опитваше да очертае границите на нейната личност.

Ключови думи: Приятелствата в книгите

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Това е твоят живот. Това е моят живот. Това е животът на всеки един от нас. Не ти избираш къде да се родиш, но ти избиваш какъв човек ще станеш.


„NW“ е пощенският код на Северозападен Лондон. Мястото, където е отраснала авторката на романа Зейди Смит. А за това как е създадена историята и какво я е подтикнало да я напише, самата тя споделя: “просто излязох и видях какво се случва”.


„NW“ е градски разказ за нашия живот. Той следва естествения кръговрат на човешкото съществуване, без фалша и лицемерието. Но това в никакъв случай не го прави лесен за възприемане, както  го описва, в начална бележка, преводачката на Смит:


“За допълнителна убедителност на автентичните гласове в романа Смит пренебрегва редица правописни и пунктуационни правила. Текстът приема различни форми, изваяни от въображението и вътрешните монолози на героите; страни от запетайките, оставя недовършени изречения или ги започва от средата, изписва пряката реч по нетрадиционен начин, почти не използва кавички, когато цитира чужда реч, а вместо това оставя гласовете да се прекъсват един друг, да преливат един в друг, както се случва в живота.”


Сравняват стила на Смит с този на Джойс, а ако това твърдение е малко пресилено, то нека не пренебрегваме качествата на авторката да заплита повествованието с мислите на героите, за да опише хаоса в душите им.


Романът представя житейския път на две афроамерикански момичета от предградията на Лондон. Техните скръбни и радостни мигове. Обстоятелствата предопределят едното момиче да успее да излезе от гетото, да стане адвокат и да създаде семейство. Но да не успява да намери душевен покой. Непрекъснатото връщане в миналото, бедно, но изпълнено с приключения, наркотици и секс, не може да остави живота на Кийша Блейк да бъде тук и сега.


Книгата на Смит е за безкомпромисната действителност на средната класа. За междуличностните отношения на хората от лондонските предградия. Но и за възможността на бедното момиче да получи  образование, кариера, бъдеще. Възможността това момиче да очертае границите на своята личност,  да намери себе си, някъде там.

Боряна Георгиева, Хеликон София - България