Ловецът на хвърчила

Автор: Халед Хосейни
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 46

Издател Обсидиан
Брой страници 352
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 270 грама
Размери 20x13
ISBN 9789547691681
Баркод 9789547691681
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Станах това, което съм днес, на дванайсетгодишна възраст, в един студен и навъсен ден през зимата на 1975 г."...

Разтърсваща, майсторски написана и болезнено искрена история.
"Дейли Телеграф"

"Ловецът на хвърчила" на Халед Хосейни е ярък и впечатляващ разказ за дългия път на страданието и борбата на неговия народ срещу насилието, пред което продължава да е изправен и днес.
"Ню Йорк Таймс"

Дълбоко личен разказ за семейството и приятелството, за предателството и спасението...
"Уошингтън Поуст"

Разтърсващият роман на Халед Хосейни "Ловецът на хвърчила" предизвика небивал фурор в цял свят. Едва ли някой е очаквал един дебютен роман на афганистански имигрант в САЩ да има световен успех, и то толкова продължителен: цели три години тази книга оглавява класациите на "Ню Йорк Таймс", "Пъблишърс Уийкли", и т.н. Тази история, случваща се в Кабул и Калифорния, е класически разказ за вината, предателството и изкуплението, за взаимоотношенията между двама братя, обременени от греховете на баща им и собственото им минало. Дванайсетгодишният Амир отчаяно копнее за одобрението на своя баща и решава да спечели състезанието по бой с хвърчила в Кабул, за да докаже, че от него ще излезе истински мъж. Но за да е пълна победата му, той или негов приятел трябва да улови последното победено хвърчило. Хасан, синът на слугата в техния дом, винаги е бил страхотен ловец на хвърчила и негов най-верен приятел. В деня на турнира той му помага, но никой не подозира каква цена трябва да платят и двамата - единият е жертва на жестоко насилие, а другият е безмълвен наблюдател, чиято вина дълго време ще го измъчва и ожесточава. След съветското нашествие в Афганистан Амир и баща му избягват в Америка. След години Амир, който става лекар, макар и не по свое желание, се завръща в родината си, за да потърси онова, което не може да му даде Новият свят - изкуплението.

Прекрасен роман... Една от онези незабравими истории, които пазим в съзнанието си години наред. В този невероятен роман са вплетени големите теми на литературлата и живота: любовта, честта, вината, страхът от изкуплението... Толкова поразителен е, че дълго време всичко, прочетено след него, ми се струваше слабо. Исабел Алиенде

Ключови думи: Тези книги ни разплакаха, Доказано добри книги, Хеликон топ 200 2016, Истории за доброто, Приятелствата в книгите, Книгите с най-силно начало и финал, Топ 50 за последните 10 години, Книги-филми, Топ 200 2017, Прочетох и искам да подаря, Книги, които ще те променят, Топли като прегръдка, Ден на добротата, Цветът на 2020, От страниците до екрана, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години, ТОП 100 март 2010 - март 2020, Нов сезон, нова любима книга, ТОП 101 Художествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, ТОП 201 за 2020 година, ТОП 121 Художествена литература 2020, Доброто в нас, Семейни саги, ТОП 101 Художествена литература 2021, ТОП 201 за 2021 година, ТОП 101 художествена 1.01.-30.06.2022, ТОП 201 1.01.-30.06.2022, В компанията на хубава книга, ТОП 101 Художествена литература 2022, ТОП 201 2022, Модни цветове 2024 Ню Йорк, Добра година - добри книги, Обичаме да четем

от Христина Бойчева / дата: 11 юли 2020

Разтърстваща история!Препоръчвам горещо!

от Нат / дата: 18 апр 2017

Това е една от най-хубавите книги, които някога съм чела. Прекрасна, жива, трогваща и истинска. Блестящ литературен шедьовър.

от Десислава / дата: 07 апр 2017

Книгата е просто невероятна- настръхвам като се сетя избрани моменти от нея.Уникално четиво!

от светла / дата: 13 юни 2015

Уникален, рядко добър и покартителен с откровеността си!
Респект!

от Liska / дата: 17 май 2014

Завладяваща! 0станах много впечатлена! Струва си прочитането : )

от ВИКИ / дата: 20 ное 2013

Не мога да се сетя за по-хубава книга! Уникална !!!

от paolina.dimitrova / дата: 13 авг 2013

Страхотна книга. За тези, които искат да четат истински книги четете Хосейни

от Десислава / дата: 10 юли 2013

Първата книга, която съм чела от този автор със сигурност няма да е посладната. Много истинска и тъжна книга. Не вярвам някой, който е чел да остане безразличен към романа и автора!

от Вено / дата: 09 апр 2013

Много ми хареса. Тъжна, но истинска. Не пропускайте!!! Заслужава си.

от Dimitrina / дата: 04 мар 2013

Прекрасна книга !

от :-) / дата: 31 яну 2013

Прелестна !!

от Николай Узунов / дата: 31 яну 2013

Админите в сайта са като Биг Брадър; една лоша дума не може да се напише срещу някое издателство. :))))) Книгата не ме впечатли, поне в английския си вариант и затова я оставих след няколко страници. Все още не намирам онова, което хората съзират в нея!

от стефка до номер 30 / дата: 31 яну 2013

Коментарът е изтрит от администратора!

от Ализ / дата: 30 яну 2013

Книгата е страхотна!!!
Но на мен повече ми харесва "Хиляда сияйни слънца".
С нетърпение очаквам третия роман на Хосейни

от Бетина / дата: 23 мар 2012

Една забележка относно анотацията тук, героят става писател а не лекар.
А относно мнението на Петър (030) бих го посъветвала първо да прочете книгата преди да дава такива крайни оценки.
А и три години на върха на класациите не са точно "еднодневка".

от Петър / дата: 29 яну 2012

Това е художествена летература не е за всеки.Книгата е страхотна!!!!!!

от Петър / дата: 22 яну 2012

Не разбирам какво е 'великото ' на подобни романчета 'еднодневки' ,но както и да е !

от Гергана / дата: 08 сеп 2011

Една невероятна история, разказана по неповторим начин. Книгата, която трябва да бъде прочетена.

от Хани / дата: 25 авг 2011

Книгата, която ме накара да се разплача накрая. А това не ми се случва по принцип, колкото и трогателна да е съдбата на героите. Това безспорно е книга в личната ми класация топ 3. Много, много любима. Малко тежка за трогващи се души, но носеща духовен катарзис. Горещо я препоръчвам!

от Мими Петрова / дата: 12 май 2011

Времето ражда хората с техните болки и страдания.Наща история също е дала повод за добри произведения и невероятна поезия.Книгата на Хосейни е страхотна.Това е историята на Афганистан и неговия народ.Написана прекрасно.Книгата остава дълго в съзнанието ти след като си я прочел.По света се случват такива неща,но Хосейни ги е уловил и предал неповторимо майсторски.Поклон!

от Yana Donewa / дата: 25 фев 2011

И двата романа на Хосейни заслужават да бъдат прочетени от всеки. Отдавна не бях плакала на книга.
Толква красиви разкази, за толкова нещастни съдби!

от wild / дата: 24 фев 2011

Аз току що гледах филма по Диема 2 и те в програмата го писали романтичен. Боже Господи каква трагедия видях , колко долнопробна измет наричаща се човеци , колко силни духом малки хора , какъв неосъден грях има по цялото земно кълбо ,как са запазили човешкото у себе си тези дечица , край на такива изродщини ще има ли някога на тази земя или болестта и сме ние цялото \" човечество\" ,защото това се случва не само в Кабул ,не само на изток нито пък на запад , а в целият свят ,където има хора ,за мен е обида да се наричам човек

от Димитрина К. / дата: 19 фев 2011

Филмът е хубав, добре е, че го пускат по Диема, но както става с повечето филми по изключителни книги, не е уловил драматизма на този незабравим роман.

от Даниела / дата: 19 фев 2011

Разтърсваща, незабравима книга! Не пропускайте, довечера в 21.00 на 19.02.2011г. филма по тази книга на Диема 2!

от Мира / дата: 19 фев 2011

Прекрасна!
Плаках, съчувствах, гневях се, смях се с облекчение, дори сега, пишейки, в очите ми избликват сълзи.
Познати теми - за тъмното и светлото у всекиго, за гнева, за завистта, за кръговрата, изкуплението, за предаността..., но представено толкова простичко, че докосва в най-истинския смисъл на думата.
Ефектът от книгата е странен - хем се смиряваш със злото (най-вече у себе си), хем те кара да искаш да си по-добър. Това е най-голямата магия на книгата.

от яна / дата: 01 авг 2010

Просто уникална ! Просто се потапяте в една разтърсваща история , пресъздадена по уникален начин :)

от Галадриел / дата: 31 юли 2010

Заедно с "Хиляда сияйни слънца" са ми в топ 10 ! Препоръчвам ги и двете книги на всички познати, все още няма някой оплакал се ! Препоръчвам първо да прочетете "Ловецът на хвърчила" и след това "Хиляда сияйни слънца" - ще усетите градацията :) Искаше ми се да не ги бях чела, за да мога да ги взема в ръце отново и да се отнеса в онзи свят...

от стела василева / дата: 24 апр 2010

книгата е страхотна, нямам думи просто трябва да я прочетеш, това е втората ми книга ,която чета на Хосейни, първата Хиляда сияйни слънца е една книга ,която те кара да настръхнеш ,когато я четеш ,за омразата, за любовта ,която изниква ,за жертвата в името на тази любов ***** НЕВЕРОЯТНИ СА И ДВЕТЕ КНИГИ ПРОЧЕТЕ ТЕ ГИ

от Асен Балтов / дата: 01 апр 2010

Книгата е излязла преди няколко години, но аз я открих чак сега. Разтърсваща, повече не мога да кажа, защото всяко описание ще е банално. Това е големият роман на десетилетието за мен! Дано и другата книга на Хосейни е толкова добра,

от Ради / дата: 31 мар 2010

Книга хубава. Книга тъжна. Много тъжна. Но и силна. Книга показваща на какво са способни мюсюлманите, разбира се не в добрия смисъл на думата.
Препоръчвам.

от Hristiana / дата: 09 яну 2010

Изключителна книга, скоро не ме беше трогвало нещо толкова много, колкото романа :)

от Л. / дата: 30 окт 2009

Книгата е толкова хубава. Винаги съм се срамувала от страховете си, от слабостите... А те са толкова дълбоко в нас.
Не забравяйте, че част от нашите корени са именно там.
Според професор Тянко Йорданов корещите на някой думи в отдалечените племена / вкл. пущуни са еднакви с тези на прабългарите - бащ / баща/, кащ - къща...
Не мога да скрия болката от страданието...
Не мога да я забравя...
Преследва ме ...

от Ирена / дата: 25 авг 2009

Книгата е много добра! Няма да съжелявате! Препоръчвам и другата му книга: Хиляда ияни слънца, още по-добра е!

от Моника / дата: 20 авг 2009

Не бъркайте исляма с крайните радикалистки фракции, които нямат нищо общо с корана и идеите на исляма. То е същото както да кажете, че християнството и светата инквизиция са едно и също. Едното е еманация на другото, но в погрешна посока.
Книгата е страхотна и си струва да се прочете, но човек трябва да има трезва преценка за нещата.

от Милена Гешева / дата: 06 авг 2009


В отговор на hadjiev, мнение 002:

Напълно съм съгласна с Вас, че книгата на Хосейни е повече от прекрасна, но считам, че твърдението ви за БГ – авторите е малко крайно.
Може би трябва да прочете някоя от книгите на Мартин Ралчевски. Горещо Ви ги препоръчвам! Особено: “Безкрайна нощ”.
Или пък “Мисия Лондон” на Алек Попов! Тя също е много добра.
Пиша това, защото вярвам, че има хляб и в нашите момчета.

от мария / дата: 05 авг 2009

планират ли се преводи на други клиги на автора и двете са невероятни - дълбоки, истински, културно-религиозни и до болка човешки!

от Валентин / дата: 04 авг 2009

Дали има нещо по-лошо от исляма? Разбира се, че не! Исляма е най-голямото зло на човечеството. Тази прекрасна книга го потвърждава. Заслужава си...

от Вели / дата: 09 юли 2009

Прочети я!
Невероятна!

от маюкова / дата: 30 юни 2009

Книгата е уникална, историята е уникална.Прочетете и ще се убедите.Не бях чела по-затрогваща история за приятелство, предателство, борба за изкупление и вина.Смело твърдя ,че Хосейни е "най-големия"

от Наталия / дата: 22 юни 2009

Страхотна книга("Хиляда сияйни слънца").История с неочаквани обрати и хепи енд!

от trix / дата: 04 юни 2009

Наистина страхотна книга, дано има още неща от същия автор,освен тази и хилядата слънца :)

от безименнка / дата: 06 май 2009

Страхотна книга!

от вили / дата: 08 апр 2009

невероятна книга!!!

от Караджова / дата: 11 фев 2009

Прочетох книгата на един дъх. Разбрах много неща за един свят, различен от този, в който живея. Наистина страхотна книга.

от hadjiev / дата: 19 сеп 2008

Определено днес в БГ нямаме автор като Хосейни, убедете се сами.

от Ирина / дата: 12 юни 2008

Невероятна!!!Борба за родителска любов,преданост,съревнование,чувство за вина и изкуплението и.
Четете!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Една разтърсваща история, написана с много майсторлък и финес.История за копнежите и мечтите на едно дете, за бащините му грехове; за истинското приятелство, за доблестта и честта; за трагичната участ на афганистанския народ. Сюжетът, освен че е динамичен и завладяващ, е същевременно интересен пътеводител в бита и културата на Афганистан.
"Ловецът на хвърчила" оказа силно влияние върху мен: накара ме да надникна в себе си, да потърся добротата на Хасан, да се опитам да надвия страха като Амир, за да остана цяла и истинска. Прочетете и поемете по пътя на познанието!

Даниела Иванова, Хеликон Бургас

Истинска, неподправена и разтърсваща душата драма, която не те оставя равнодушен към разказа на главния герой – Амир ага.

Разказ за приятелството и предателството, за  честта и достойнството, за малодушието и страха да бъдем истински и искренни.

Амир и Хасан – две афганистански деца, чието детство умира в деня, в който реалността ги връхлита и ги принуждава да платят висока цена, за да продължат своя път в живота – единият, оставайки в Афганистан, принадлежащ на талибаните, другият, бягащ от съвестта си в далечната Америка, се срещат отново след години в “празните очи на една детска душа”.

Анелия Ангелова, Хеликон Витоша

Книга за вината и предателството, за това как съдбата ни поставя изпитания и как излизаме от тях. Книга за човещината в най-крайни и екстремни условия. Книга, която ще ви даде познания за историята, за една далечна, но и близка страна – Афганистан. Една лично изстрадана от Хосейни история.


Истинска история за човечността, за безумието на войната.


Не пропускайте майсторството на Хосейни. Заслужава си!

Елена Бойчинова, Хеликон София - Шишман

Най-важното за една история е добрият конфликт. Хосейни гради плътни и живи образи, в които нито за миг не се усъмняваме. Почти монолитни, при сблъсъка си те ни разтърсват из основи.Николина Бочева, Хеликон София - Витоша

Разтърсващ роман със световен успех!


Историята, случваща се в Кабул и Калифорния е класически разказ за вината, предателствоато и изкуплението!

Бойка Борисова, Хеликон София - Витоша

„Ловецът на хвърчила“ е книга, която те поглъща безмилостно и не те пуска, докато не я прочетеш... И дълго след това. Тя оставя в теб дълбокия отпечатък на преживяното. Героите, думите, историите, трагедиите, болката, копнежите и надеждата са така силно предадени върху страниците й, че сякаш, докато ги четеш, те се изписват и върху сърцето ти и те превръщат не само в читател, но и в съпреживяващ. Защото тази книга е написана така, че да те направи съпричастен, да те накара да плачеш и да те боли. Но и да те изпълни с крехката надежда, че все още има „ловци на хвърчила“...


Литературен шедьовър!


 


Станах това, което съм днес, на дванайсетгодишна възраст, в един студен и навъсен ден през зимата на 1975 г. Помня точния миг – как клечах зад порутената кирпичена стена и надничах към уличката край замръзналата река. Беше много отдавна, но сега знам от опит колко погрешно е твърдението, че можем да погребем миналото. Защото заровим ли го, то винаги успява да изпълзи навън. Поглеждайки назад, осъзнавам, че вече цели двайсет и шест години все надничам към онази безлюдна уличка.“


Из „Ловецът на хвърчила“ - Халед Хосейни

Любина Йорданова, Хеликон Русе

„Ловецът на хвърчила” е незабравима, разказана по изключителен начин, история за верността и приятелството, за честта и достойнството, за предателството и вината, за изкуплението и начините да се надмогнат страховете. Хосейни рисува портрет на Афганистан, с бита и нравите на афганците и намесва универсални човешки проблеми, като омразата към различните и насилието, което тя поражда.

Романът, макар да е тежък и тъжен, се чете с лекота, като на един дъх. Пренася ни от последните дни на монархията в Афганистан, през режима на талибаните до наши дни.

В основата на романа е приятелството между Амир и Хасан – две деца, споделяли една дойка и живяли в един дом, но пораснали в различни светове, за техните преплитащи се животи и съдби. Много философия и мъдрост намираме в прекрасната фабула, великолепен стил, богата тематика, ярка атмосфера и истински образи.

Книгата е прекрасна! Без всякакви задръжки мога да я препоръчам на ценителите на стойностните четива.

Дияна Танева, Хеликон Пловдив

Халед Хосейни е афганистански писател и лекар, емигрирал в САЩ, който в момента живее в Калифорния. Дебютната му книга „Ловецът на хвърчила“ излиза през 2003 г. и се превръща в бестселър.

Хосейни е роден на 04.03.1965 г. в Кабул. Баща му работи в Афганистанското външно министерство, а майка му преподава в девическа гимназия. През 1970 г. Хосейни и семейството му се местят в Техеран, Иран, където баща му работи в Посолството на Афганистан. През 1973 г. семейството му се завръща в Кабул, където се ражда по-малкия брат на Хосейни. През 1976 г. бащата на Хосейни започва работа в Париж, Франция. Семейството отказва да се завърне в Афганистан, поради кървавият преврат, с който комунистите вземат властта и заминава за Сан Хосе, Калифорния, САЩ през 1980 г, където се установяват.