Крушенецът

Автор: Томас Бернхард
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Атлантис - КЛ
Брой страници 144
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 185 грама
Размери 0x0
ISBN 9549621251
Баркод 9549621251
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Томас Бернхард и Глен Гулд - гении, виртуози, самотници, маниаци, ироници, плувци срещу течението, култови фигури и същевременно елитарни творци. Бернхард - великият писател, който иска да бъде музикант. Гулд - великият музикант, който иска да бъде писател. Паралелите между двамата могат навярно произволно дълго да кръжат около общата им съдба - клавишите - раздипляйки пласт след пласт като в Бернхардово изречение или в Бахова фуга, изпълнена от Глен Гулд. Именно тази обща съдба -клавишите на пианото и на пишещата машина, които директно произвеждат смисли - прави неизбежна и срещата им, макар само задочна, в романа „Крушенецът".

Глен Гулд - секс-символ и Марлон Брандо на пианото, Томас Бенрхард - вечен болник, който сублимира в литература чудовищните си неврози…

от д. / дата: 18 авг 2015

Сега разбирам, че Глен Гулд бил гений. Г-н Бернхард започва да ми пада в очите. Гулд може да е гений в Азия, където обожават техническото съвършенство и бързина при изпълненията на Бах. Николай Узунов обича Бернхард и да се прави на интересен на гърба на други автори, които пък нямат нищо общо с Бернхард. Или с Николай Узунов.

от Константин Антонов, / дата: 07 яну 2014

г-н Узунов,
от години търся да прочета, или купя тази книга!
Мога ли да Ви помоля да ми я заемете срещу заплащане, за да я прочета - ще съм Ви безкрайно благодарен!
Аз мога да Ве препоръчам последната издадена книга на Томас Бернхард - СЕЧ, но съм сигурен, че сте я чел - в прекрасния превод на Александър Андреев.

ако можете да ми имате доверие - 0888766257

от Десислава Попова / дата: 25 ное 2013

Много бих искала да притежавам тази книга, но за съжаление никъде ня мога да я открия. Когато се опитвам да се свържа с издателството - никой не отговаря на телефона. Писах e-mail, но отново не получих отговор. Моля, учтиво, ако някой има представа от къде мога да си купя книгата, за да я прочета, да сподели. Благодаря с признание.

от Николай Узунов / дата: 08 май 2013

Онзи ден отново препрочитах тази книга. Животът на Глен Гулд описан с целия му драматизъм и величие. И всички останали са крушенци пред гения на Глен Гулд. Много се радвам, че Томас Бернхард няма много читатели у нас. Все пак в България са модерни турските автори заради нивото на интелигентност на читателите. Едва ли скоро някой ще се заинтересува от личността на Бернхард или от тази на Глен Гулд.
Препоръчвам горещо тази книга, която е САМО за онези, които обичат предизвикателствата; за онези, които искат да бъдат съ-крушени от гения на Томас Бернхард ...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Томас Бернхард е един от най-интересните съвременни австрийски писатели, автор на множество романи и театрални пиеси, носител на много литературни награди и отличия. Учил музика, работил като журналист, а след това и като писател на свободна практика, той е добре познат на читателите и зрителите в целия свят. Актъорите с удоволствие играят в пиесите му, макар режисьорите често да са много респектирани от своеобразния му стил, от провокативния му поглед към света, от съчетаването на мрачни, разрушителни страсти с остроумна закачка и дори, макар и много рядко, с радостта от живота.