Океанска приказка. Любопитната история на ванилията- най-ароматното съкровище на света

Автор: Владимир Н. Караджов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 5

Издател Фабер
Брой страници 336
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 525 грама
Размери 17x24
ISBN 9786190012030
Баркод 9786190012030
Категории Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?
След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели.
Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. От незапомнени времена малобройно индианско племе е единственото, което притежава екзотичната стока, без да подозира на какво дължи тази чест. С настъпването на Великите географски открития съкровището става известно и на хората в Европа и бързо се превръща в тяхна любима подправка и наслада в живота. Започват опитите за масово разпространение на необикновения продукт по целия свят.
Но всички те са неуспешни. Мнозина се провалят в усилията си да разрешат задачата – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. И така – цели 300 години. Накрая световният проблем бива победен от едно дете.
Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации.

от Снежанка Илиева / дата: 28 фев 2021

След прочитането на 'Океанска приказка' ще гледам с други очи на капките ванилова есенция, които така обичам да добавям към следобедното си капучино :) Невероятно е каква богата история може да стои зад нещо, което приемаме за даденост в ежедневието си, или поне аз така приемах ванилията досега...
Книгата е подходяща, както за малки, така и за големи, защото никога не е късно да нучим нещо повече за света около нас и за хората, които са дали своя принос за това той да бъде едно по-красиво, по-вкусно и по-ароматно място.
С нетърпение ще очаквам следващата книга на автора!

от Васил Пандурски / дата: 14 яну 2021

Току-що завърших прочита на книгата и бях поразен. Изключителна е.

от Деница Славова / дата: 10 яну 2021

Ако не четете, за да избягате от реалността, а за да я направите по-красива, честна и смислена, тази книга е за вас!
Кинематографично и въпреки това, непретенциозно разказано, приключението на харизматичния Канео ще задържи вниманието на малки и големи още от първата страница на „Океанска приказка". Тя е оригинална и емоционално интелигентна история, а елегантното повествование с лекота изгражда света на героите ù пред читателите.
Авторът има огромен потенциал и с нетърпение очаквам следващия му роман!

от Биляна Караджова / дата: 06 яну 2021

"Океанска приказка" проследява историята за откриването, разпространяването и важността на ванилията с помощта на историческа и ботаническа фактология, слепена с художествена нишка. Гаранция, че знанията ви в различни сфери ще се обогатят значително, защото в книгата има повече от 100 обяснителни бележки под черта. Освен това, действията се развиват така динамично, че човек зачете ли една страница, иска да разбере какво се случва по-нататък. Книгата е обогатена и с малко философия за живота, почерпена от древни източници. Има доста илюстрации, някои от които разляти на 2 страници без бели кантове. "Океанска приказка" ще ви остави с едно неповторимо усещане за разкрита тайна история, която е събрала и древните митове в себе си, за да бъде най-изчерпателния източник за цялата история на ванилията.

от Георги Бърдаров / дата: 06 яну 2021

Тази книга е поредното вълнуващо приключение, в което ни увлича Владимир Караджов. „Океанска приказка" е наистина магична история, в която се преплитат географията, историята и кулинарията. Подарете си тези 330 страници, за да усетите магията на Латинска Америка, морските пътешествия, света на индианците и вечния стремеж на човека към новото и непознатото.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]