Етиопска приказка. Магичната история за най-голямото съкровище на света

Автор: Владимир Н. Караджов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 18

Издател Фабер
Брой страници 112
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 218 грама
Размери 17x24
ISBN 9786190006558
Баркод 9786190006558
Категории Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Пред вас стои една приказка за малки и пораснали деца, за възрастни и зрели хора, книга за всеки. В нея ще откриете копнежите от детството си, ще си спомните как една мечта, едно приключение завладява целият ви разум, как сте готови да прекосите света, да преобърнете планетата за тази своя едничка цел.

С всяка следваща страница ще потъвате все повече в невероятния и магичен свят на Средновековието, където нашият главен герой ще изживее множество приключения. А краят...какво по-хубаво от щастлив край, от най-сигурното място на света, мястото наречено дом.

от Ваня Костадинова / дата: 08 дек 2020

Книгата е удивителна! Толкова завладяваща, магична и зареждаща! Веднъж докоснал се до нея, не можеш да я оставиш, докато не я завършиш. Илюстрациите са невероятни! Страхотна първа книга и със сигурност ще я използвам за подарък.

от Димитър Велков / дата: 03 май 2020

Здрасти, Влади! Пиша ти, за да ти кажа, че оня ден прочетох най накрая Етиопска приказка, която бях наместил толкова прилежно в библиотеката, че забравих къде е :) Искам да те поздравя за дебютната ти книга, която ми хареса до такава степен, че я прочетох на един дъх. Прекрасно си съчетал приключенски сюжет с открития, география, човешка добродетел и поуки. Имаме нужда от такива разкази за да градим един по-добър и по-принципен свят. Ще подаря една на 12 годишния ми племенник. Желая ти здраве и вдъхновение за нови творчески успехи! Дръж ме в течение с новите ти проекти :)

от Еми Христова / дата: 06 фев 2020

Здравейте четящи. Вълнувам се да споделя с вас за една книжка, която прочетох вчера.
Книгата е: "Етиопска приказка" на Владимир Н. Караджов.
Издателство: Фабер
Година на издаване: 2017
Страници: 112

Първо искам да наблегна на корицата, която сама по себе си говори за приключение в търсене на най-голямото съкровище на света. Потопих се в тази магична история с приключенията на Матео, който е дванадесет годишен младеж, и който тръгва да търси най-голямото съкровище на света. По пътя си обаче неведнъж е изправен пред доста трудности, но успява да се справи с всички тях вярвайки в себе си, и в своите възможности. Какво е съкровището и дали го е открил, какво е направил с него ще разберете прочитайки книжката. Не искам да издавам много от сюжета на книгата, за да може да се насладите на тази красива Етиопска приказка.
Това, което приказката ми напомни, е че никога не трябва да спираме да вярваме в себе си, въпреки всички трудности, които срещаме по пътя си, и да следваме своите мечти. В книжката ще откриете и много красиви илюстрации. С нетърпение ще очаквам и други книги от автора.

от Александра Карлос / дата: 06 фев 2020

Страхотна книга! Интересна и силно интригуваща! Горещо препоръчвам на любителите на приключения.. Открийте съкровището!

от София Николова / дата: 06 фев 2020

Детските мечти не знаят граници!
"Етиопка приказка" идва, за да ни напомни, че трябва да вярваме в изпълнението на мечтите си по детски, защото тази вяра е най-силната, най-чистата на света. От страниците на книгата лъха позитивно, надежда и радост , завързани с панделка от приключения.
Благодаря ти, Владимир Караджов , че ме поведе по път, по който аз сама да стигна до свое вътрешно съкровище!
Нямам търпение Ники и Жасмин да пораснат още малко, за да мога да им я прочета и да извлекат тази поука и това удоволствие, които получих аз от прекрасните ти редове!

от Мария Джалева / дата: 06 фев 2020

Ако тръгвате на море(балкан) и не сте взели нищо за четене, "Етиопска приказка" е Вашата книга. Ще направи незабравимо пътуването Ви!

от Магдалена Франгова / дата: 06 фев 2020

"Етиопска приказка" ме накара да чуя отново детето в себе и да последвам мечтите си с вяра, че с любов и упоритост всичко е постижимо!

от Петя Петрова / дата: 21 мар 2019

love_books_bg
Прекрасно утро, четящи! Днес пиша за една необикновена книга, която ме върна в детството и ме накара да се почувствам малка и безгрижна. "Етиопска приказка" от Владимир Караджов е история за едно чисто и добро момче‍, чието благородно сърце го подтиква да поеме по пътя на търсенето на онова съкровище, което ще направи всички хора по - щастливи. Матео е от малкия пристанищен град Аликанте в Испания, където пораства под грижите на прекрасни и спокойни родители, които му предават разнообразни знания. От там той тръгва с корабна Изток, където му е предсказано, че ще открие съкровището. След 18 месеца като моряк, по време на една грандиозна буря, в морските дълбини той съзира нов знак от съдбата и тръгва сам да странства из величествения и непредсказуем Египет. Там открива ново поприще - включва се в изследователската мисия на един английски археолог и му помага да направи голямо откритие - храм на богинята Сехмед. Вътрешното чувство на Матео го превежда през Судан, за да го отведе по необятните води на Нил, която е изворът на живота на тамошната цивилизация, до непознатата Етиопия, където Матео изпълнява пророческата си съдба и открива онова съкровище, което ще стигне до всички и за всички хора и ще облагороди живота им.
Ако желаете да си подарите едно двучасово завръщане към детството си, то силно ви препоръчвам книгата, в която не са забравени дори цветните илюстрации (които на мен много ми липсват).

от Лили Трендова / дата: 21 мар 2019

"Кое е онова съкровище, което расте и може да направи живота по- добър на всички хора и на самия мен?", попитах трима мои добри познати.

" Отговорът без съмнение е любовта !", отговори Библиотекарката.
" Това е знанието !", категоричен бе Историкът.
" Да не би да е някакво растение?", предположи Географът.

"Етиопска приказка" е нужното Евангелие на Успеха за днешните юноши и девойки. Сякаш не е просто съвпадение фактът, че главният герой Матео е съименник на един от авторите на четирите канонични евангелия. Книгата задава съвременен модел на успеха с приемлива социална цена: умно и безстрашно, но бедно испанско момче след множество препятствия и перипетии постига мечтата си да открие и сподели със света съкровище. Последователният в преследването на мечтите си Матео намира партньор за бизнес начинанието си, подписва договор за процент от печалбата първо в Европа, а после и в Ю. Америка, връща се в родното си място и се жени за своя красива приятелка от детинство, грижи се за разрастването на начинанието си, за съпругата и децата си и за своите съграждани, за които организира благотворителни събирания.

Моделът на Владимир Проп за наративните моменти във фоклорните приказки е чудесно допълнен с детайли от прагматичното ни съвремие като договор и процент от печалбата. Надявам се след прочитането на книгата младият читател да осъзнае, че мечтите на са безполезни фантазии, а средство да направим живота по добър, ако имаме куража да открием верния път и да го извървим

от Ненко Генов / дата: 19 мар 2019

Когато посегнах към „Етиопска приказка" (изд. „Фабер"), дебют на университетския преподавател Владимир Н. Караджов, нямах представа какво точно да очаквам от книгата. От националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" обаче обявяват книгата за рекордьор по преводи сред българските заглавия – в рамките само на една календарна година „Етиопска приказка" е преведена на английски, френски, немски и испански, а се очаква скоро да бъде готов и пети превод, този път на японски език. Това определено звучи внушително. Оформлението на корицата е като за исторически приключенски роман за морски пътешествия и странствания из непознати територии, заглавието носи екзотика… Наличието на цветни илюстрации и подзаглавието „Магичната история за най-голямото съкровище на света" също разбудиха любопитството ми, но все пак не ми казваха нищо определено за сюжета на самата книга. Изненадата беше голяма и много приятна!
Кое е най-голямото съкровище на света? – питах се аз. Дали става въпрос за материално съкровище, злато и диаманти, културен артефакт, произведение на изкуството, или може би значението е по-метафорично и става дума за географски открития? Или може би думата „съкровище" е употребена в по-абстрактно и духовно значение и в „Етиопска приказка" се говори за надеждата, приятелството, любовта, семейството…? (А дали съкровището не е и съвкупност от всички тези неща???)

Мъглявата анотация не само, че не хвърли яснота по темата, но дори и ме озадачи още повече с обещанието за „приказка за малки и пораснали деца, за възрастни и зрели хора, книга за всеки". Да не се лъжем – рекламите на много книги гръмко обявяват, че са „за всеки", но доста малко от тях всъщност успяват да постигнат това. „Етиопска приказка" обаче наистина оправдава напълно тези думи! Владимир Н. Караджов действително е написал произведение, което може да се чете с жив интерес и от 9 и от 99 годишни, и имайки предвид че става дума за първа книга, постижението е наистина впечатляващо. Но… да се върнем на съкровището!
Четях книгата с интерес. Глава след глава, историята на младия Матео, роден в началото на 17 век в испанския град Аликанте, ме увличаше все повече и повече. Младото момче расте под грижите на любящи и образовани родители. Баща му е писар и успява да предаде на сина си завидни за онова време познания в различни области – умения, които ще се окажат ключови в бъдещите приключения на момчето. А те започват провокирани от една мечта – мечтата на Матео да намери голямо съкровище, което да сподели с всички хора по света, с което да направи живота на всички по-хубав и по-лесен.

Вместо да намеря отговор, мистерията около съкровището се задълбочаваше все повече и повече с всяка изминала глава. Матео плаваше по море, пътуваше през пясъците на африканската пустиня, възмъжаваше… и продължаваше да търси! Без самият той да знае какво точно. Едно от предположенията ми беше, че в крайна сметка героят ще осъзнае, че най-щастлив е у дома и ще се върне при семейството си, които ще се окажат неговото съкровище. Чисто и просто, амбицията да намериш съкровище, което да споделиш с всички хора и което да промени света изглежда като наистина благородна, но уви – неосъществима цел.
Каква беше изненадата ми, когато се оказа, че съм грешал през цялото време! Да, второ голямо постижение за автора – Владимир Н. Караджов успя ловко да ме изненада, и то с обрат, който е едновременно непредвидим, но и невероятно логичен! При това… развръзката е базирана на реални факти и исторически събития!

Книгата се чете на един дъх – хем е кратка и шрифтът е едър, хем е и адски интересна. Илюстрациите са на Биляна Караджова, и повечето от тях носят атмосферата на детско-юношеските приключенски книги от едно време. Владимир Н. Караджов освен писател е и доктор по география, което пък му е послужило добре в описанието на далечните кътчета, които Матео посещава.

Аплодирам Владимир Н. Караджов! Не само за това, че е написал такава приятна, вдъхновяваща и изпълнена с ненатрапчиви морални послания история, не само заради оригиналния стил и сюжетния сюрприз, но и заради решението да не издава никъде същността на съкровището. Аз, разбира се, също ще последвам примера му и няма да ви издам какво в крайна сметка ще открие Матео! „Етиопска приказка" сама по себе си е едно съкровище, което си заслужава да бъде открито от всеки от нас.

от Зоя Тимчева / дата: 19 мар 2019

Току що приключих книгата „Етиопска приказка" (Магичната история за най-голямото съкровище на света). Лично за мен Съкровищата са няколко. Първото е с годините да не убиваме детето в себе си. Героят беше дете, когато се зароди желанието му за Съкровището (Съкровище за всички)... Като юноша не го напусна... Матео не позволи идеята да избледнее. Когато възмъжа – също, въпреки опасностите, през които мина. Второто Съкровище е вярата. Вярата в себе си, вярата в собствените ти идеи и убеждения. Нещо много важно, което липсва в отношенията с хората, това е вярата един в друг. Доверието между хората. Матео се доверява така, както му вярват на него! Коректно отношение. Докрай с готовност да помага на хората, да научава всеки ден нещо ново и да не се страхува от непознатото и новото.
Матео е съвкупност от добродетели, което много ми хареса. Всъщностх се оказва, че съкровището е ценно единствно, когато е споделено с възможно най-много хора. Единствено тогава то има смисъл и е ценно. Дори безценно. Да бъде споделено. Малко тъжно ми стана, защото наистина много неща липсват между нас хората. Развиваме се в едно ниво, но всъщност закърняваме в друго. Което е много по-страшно. Защото между Матео и холандеца не е имало договор, нито съдия, нито нотариус, но все пак нещата са се получили и са имали взаимно безрезервно доверие, защото всеки поотделно е гледал за общото благо, а не за собственото си. Горещо препоръчвам на всички да прочетат книгата!

от Bogomila Sotirova / дата: 19 фев 2018

Уникално четиво! Истинска приказка! Книга, която не ти позволява да започнеш да я четеш, и да не стигнеш до последната страница на един дъх. Етиопска приказка е магия.

от Bet Vassileva / дата: 19 фев 2018

Страхотна и увлекателна книга!Разпуснах чудесно с нея.Ако трябва да я опиша с една дума,тя е ЗАВЛАДЯВАЩА! Благодаря Ви,за прекрасната история. Препоръчвам!

от Иван Назъров / дата: 19 фев 2018

Страхотно произведение, показва какви трябва да сме и как да постъпваме независимо от изпитанията, които живота ни поднася. (Очаквам следващата Ви книга) УСПЕХ !!!

от Любима Мавродиева / дата: 19 фев 2018

Когато взех книгата си помислих, че щеше да е хубаво да върви с разделител. Оказа се, че изобщо няма нужда от такъв, тъй като я прочетох за няколко часа днес. Историята е увлекателна, кара те да се усмихнеш, носи спокойствие и чувство на удовлетвореност. Наистина е приказка - приказка за мечтатели, която те кара да се обърнеш към себе си и да се запиташ какво всъщност искаш и кое те прави щастлив. И ти дава пламъчето, с което да започнеш да осъществяваш мечтите си.

от Илиана Тодорова / дата: 15 фев 2018

Няколко дни се чудех кое е нaй-голямото съкровище нa светa. Искaх дa отгaтнa още преди дa съм прочелa книгaтa. Нямaх търпение дa рaзберa и още щом взех книгaтa в ръце зaпочнaх дa прелиствaм стрaницa след стрaницa. В нaчaлото си кaзaх "Нaй-голямото богaтство е семейството. Обичтa и любовтa към близките"... След товa реших, че е водaтa. Водaтa е живот... животa се е зaродил във водaтa... Тя е безценно съкровище... Продължих дa четa... Мaтео пътувa много, опознaвa светa, срещa се с рaзлични култури... Знaнието си кaзaх. Съществувa ли по-голямо богaтство от знaниятa и умениятa, които имa човек? Последното ми предположение беше мирa и спокойствоето, рaзбирaтелството и хaрмониятa между хорaтa... Е, не познaх! Но животa нa Мaтео и неговите приключения ми помогнaхa дa рaзберa кои сa нaй-ценните съкровищa зa мен сaмaтa!
Когaто осъзнaх, кое всъщност е съкровището нa Мaтео еднa усмивкa се появи нa лицето ми и тaкa дочетох книгaтa...блaжено усмихнaтa. Предстaвих си кaк лежиш нa плaжa, гледaш морето, вълните се рaзбивaт в брегa, по повърхносттa нa водaтa блещукaт слънчевите лъчи....a ти се нaслaждaвaш нa съкровището... Нaистинa я прочетох нa един дъх! Блaгодaря зa тaзи прикaзкa!

от Васил Пандурски / дата: 15 фев 2018

Уникална е.... Човек се изумява как в 100-ина странички може да бъде описано нещо толкова грандиозно... Наистина се впечатлих.... Книга която ти въздейства и те кара да се замислиш върху много неща след като си я прочел

от Борислава Иванова / дата: 15 фев 2018

Увлекателна история за голямото търсене на един малък човек.Поетичните описания бързо те пренасят в един минал свят и те правят част от живота на малкия Матео. "Етиопска приказка" носи много позитивизъм, но те кара и да се замислиш за наистина важните неща в живота, които често остават на заден план в забързаното ежедневие.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]