Унищожи този дневник

Автор: Кери Смит
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 29

Издател Ера
Преводач Весела Прошкова
Брой страници 224
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 247 грама
Размери 13x20
ISBN 9789543893362
Баркод 9789543893362
Категории Тийн, Литература за деца и юноши, Книги

ВНИМАНИЕ: Ще се изцапаш, докато унищожаваш настоящата книга. Можеш да се омажеш с боя или с други гадории. Ще се намокриш. Може да поискат от теб да сториш нещо (или няколко неща), които не одобряваш. Може да ти стане кофти, задето съсипваш книга, която е била в идеално състояние. Нищо чудно да започнеш да виждаш около себе си творческо разрушение. И да започнеш да живееш по-безразсъдно.
„Унищожи този дневник“ се продава в над три милионен тираж по целия свят. В него ще се сблъскате с колекция подривни задачи, които ще изискат от вас да запълните (и унищожите) страниците му. Това е книга, която ще ви вдъхнови да създавате, разрушавате, изследвате, разкрасявате и да сътворявате хаос. Да рисувате без граници и очертания. Да се радвате на грешките. Да погледнете на света по нов начин.

„Затисни тук листа от растения и други намерени неща“, „Заший тази страница“, „Тук накапи нещо (мастило, боя, чай). Затвори книгата, за да се получи някакво изображение“.

Това са само част от указанията, които „Унищожи този дневник“ дава на своите читатели. Някои страници са по-прости и могат да се довършат отведнъж, за други обаче, като „Тук залепи стикери от плодове“, може да ви се наложи да отскочите няколко пъти до супермаркета.

Книгата на Кери Смит се продава в над три милионен тираж по целия свят. Тя е пример за нареченото от Умберто Еко „отворено произведение“, което читателят довършва сам. „Унищожи този дневник“ предизвиква въображението и провокира попълващия я да мисли извън рамките на установените правила. Няма грешно. Няма правилно. Можете да изпълнявате указанията дословно, а можете и да ги тълкувате свободно. „Пиши една и съща дума, докато запълниш страниците“ за някои ще значи да преписват думата отново и отново, други пък ще подтикне да експериментират с цветове, шрифтове и размери. Възможностите са безкрайни – можете да видите част от тях във видеоклипове и снимки, качени от хиляди читатели в Ютюб, Фейсбук, Туитър и други социални канали.

„Унищожи този дневник“ вдъхновява да създавате, разрушавате, изследвате, разкрасявате и да сътворявате хаос.

Ключови думи: Топ 100 за 2015 година, Топ Тийн 2016

от До 25. Петя / дата: 28 юни 2016

Щом сте си го купили, той е изцяло ваш и можете да го правите каквото искате, включително и да подарите получената купчина отпадъци - утайка от кафе, сбръчкани стари листа от използван чай и всякакви други шлюпки, конци, отломки и хартиени и картонени парцали - на когото пожелаете. Щом не ви е срам... :)

от Мария Стефанова / дата: 27 юни 2016

Честно казано не мога да разбера ограничения начин на мислене на някои хора! Вие никога ли не сте попълвали лексикони, бе хора!? Явно не сте...щом очаквате от един забавен лексикон да го изграе литературен шедьовър! Та да ви разширя кръгозора малко - тези от нас, които сме попълвали лексикони и виждаме много забавни неща в това, сме чели и Чехов. Така, че можете да спите спокойно, не са застрашени ценностите и забавна книжка като тази няма да навреди нито на младите, нито на старите. Просто някои хора са глътнали по-големи бастуни, отколкото им понася. :)

от тя. / дата: 29 ное 2015

Хубаво е, че книжния пазар се разчупва и се появяват такива книги като тази и другите на Кери Смит - изобщо всякакви книги, които приканват за активност и работа с книгата. Адски ми е жал за всички онези старомодни хора, които смятат че книгата трябва само да се гледа и евентуално чете и едва-едва да се отгръщат страниците - да не би нещо да й стане. Това не е нормално. Радвам се, че младите хора вече мислят по-коренно различен начин и оценяват този проект.

от Станислава / дата: 29 ное 2015

Хора, тази книга си е просто уникална. Тя е нещо, което ще убие скуката - не всеки ден се намират такива книги, нали. Кери Смит е един невероятен авторка, която се опитва да ви измъкне от безинтересното ежедневие. Всички сте много недоволни, защото сте можели да си купите просто един А4 да си го унищожавате, но изобщо няма да е същото. "Унищожи този дневник" е книга с прелестен и забавен дизайн, както и с забавни инструкции (някои от които са извън контрол, но това му е забавното!) за да го направите на една голяма бъркотия и после да ви е кеф какво сте постигнали. Можеш да си я сложиш в раничката и да изглеждаш яко, като си я разнасяш из кватрала или на почивка, не мисля, че с вашето А4 ще бъде същото - удоволствието изобщо няма да е толкова голямо :) . За тези които се чудят дали да си вземат книгата, след като са прочели всички малоумни и безмислени коментари - ако не ви се свиди да се поизцапате докато разрушавате дневника ( и ако не ви се свиди да разрушите самата книга) - взимайте го! Уникален е! :)

от Петя / дата: 29 май 2015

Майка на моята съквартирантка работи в чужбина, нейната хазяйка разбрала за тази книга на някаква терапия за овладяване на стреса и я прехвали на всичките си познати, а те на техни. Затова съквартирантката ми беше много въодушевена, когато я издадоха у нас и веднага си я взе, само че тя просто следва инструкциите направо буквално и се получи нещо доста банално. Ще използвам пример посочен в анотацията за да не ме смъмрят, че издавам на не закупилите си я още: „Тук накапи нещо (мастило, боя, чай). Затвори книгата, за да се получи някакво изображение“ и тя капва малко безалкохолно затваря го и се получава едното нищо, само дето хартията почти се разпада, когато го отвориш твърде рано. Нямам търпение през лятото, когато не сме заедно да опитам самостоятелно, вече премислям как от кафе сварено в джезве от крайната утайка може да се получи нещо с разнородна плътност с помощта на утайката или пък от не прецеден чай. Понеже обаче книгата е скъпичка си взех, към нея и един скицник с плътни страници, където ще изпълня всичко. Та всичкото това писане беше за да попитам дали ще е нарушение на авторското право и правата на издателя ако след като приключа подаря книгата на някоя друга приятелка?!

от Аси / дата: 29 май 2015

Унищожи тази простотия! Буквално

от Ина / дата: 09 май 2015

Цялата тази истерия по този дневник ми прилича повече на mind control и едно внушаване за неуважение към книгата! Няма нищо общо с креативността. Точно креативните хора не са лишени от въображение, а сами избират какво да правят със свободното си време, а не изпълняват команди като безмозъчни зомбита. По-скоро онези, които се кефят на тази "книга" като младеж прекалил с витамин С да се замислят, дали някой няма интерес да внуши на младите, че не им е необходимо да четат, за да се развиват, а да се подчинят на принципа "Прави1, прави2"

от еНЧО / дата: 08 май 2015

Книгата е хубава и е за свободомислещи хора или просто за разпускане.

от таралясник / дата: 04 май 2015

Аз пък не мога да разбера що са ми редактирали мнението, като думите които използвам са си написани в т.н дневник. Щом като на хората им харесва да размазват гадории по страниците, ми оставете ги. Оставете ги да си мислят, че са креативни и създават нещо, защото всеки иска да бъде единствен и неповторим ( а те вече са такива, и то без да изпълняват вкупом глупави и напълно безсмислени команди). А, и да ви река нещо, щото май нещо са объркали причината и следствието - може да се унищожи само ако вече е създадено, а не да се създаде като се унищожава. Унищожение и Хаос са две различни неща! И само още нещо - наистина, наистина искам да видя страничка, където ви приканват да ги напоите с телесните си течности, да не река друго, че ще стана вулгарен и пак ще ме съкратят.

от Десислава / дата: 04 май 2015

Никой не ви спира да си драската в тетрадка и никой не ви принуждава да купувате Дневника. Но на децата и тийнейджърите им е интересно именно да сравняват своя Дневник и задачите, които са изпълнили, с тези на приятелите им. Не случайно книгата е продадена в 3 милионен тираж в целия свят.

И именно хората с въображение правят най-интересните неща с "Унищожи този дневник".

от Дани / дата: 04 май 2015

За мен този "дневник" си е пълна подигравка, но гледам имам много хора, които му се радват. Не мога да разбера, защо все трябва да унищожаваме, а не да създаваме. Гледам в youtube клипчета и има много креативни дневници..Има и такива, в които се следва написаното, разбира се.
Реално всичко което е написано в дневника може да се изпълни и с нормална тетрадка/тетфтер, стига да имаш въображение. Но очевидно хората са го изгубили, щом дават пари за да им кажат да стъпят върху книга....

от Десислава / дата: 04 май 2015

Никой никого не кара нищо насила да прави :)
Дневникът си е намерил достатъчно голяма публика от креативни и неспазващи общоприетите правила фенове.

от таралясник / дата: 04 май 2015

Има си и други начини да се развихриш, или по-точно казано да си направиш пърформанс...тъй де! Не си я купих, щото ми напомня една приказка на Андерсен, в която унищожението бе провъзгласено за най-невероятното чудо на света! Не ща пък да създавам така...
Коментарът е редактиран от администратор.

от Petq Antonova / дата: 02 май 2015

Книгата е уникална

от Дж. / дата: 19 апр 2015

Идеята е забавна. Само че не разбирам защо трябва да се хаби хартия за нещо такова... все пак дървета са умрели, за да можем ние да плюем, да мажем кал и буболечки из страниците на книгата, направена от тях. Унищожаваме природата, поради все по-големи и по-големи ненужни глупости. Като толкова Ви се излиза от сивото ежедневие, мацайте стената в спалнята, все същото е, тъкмо ще придадете малко цвят.

от Силвия / дата: 19 апр 2015

Аз не мога да разбера само едно нещо:
Защо като купувате нещо (все едно дали е книга или друго) не четете описанието, или в случая анотацията? Та нали описанието е затова– да разберем повече за даденият продукт! С една дума тези, които мрънкат, че книгата не е книга или, че не си заслужава, или пък че била загуба на време.... Мога да ви кажа едно: Следващият път като искате да сте "доволни" , че сте си купили "истинска" книга вземете да прочетете анотацията, да не мрънкате пак!

от Гергана / дата: 06 апр 2015

1. Това не е книга, дневник е.
2. Целта е да го У-Н-И-Щ-О-Ж-И-Ш (т.е. не е за четене)
3. Никой не те задължава да правиш всичко, което се иска. Просто си избери тези, които ти се нравят.
!!! А, ако нищо не ти се нрави... тогава подари книгата на накого. Според мен това е един невероятен подарък, за каквато и да е възраст.

от Унищожител (с главно "У") / дата: 06 апр 2015

До Зорница:

Предлагам следващия път, когато си купуваш книга, да упражниш ценностите си и умението си да тълкуваш писмено слово и да прочетеш анотацията. Това може доста да те обогати, а и ще ти спести разочарованието от купуването на книга, която явно не е за теб.

По темата:
Аз пък си цапотя по дневника с кеф и изобщо не се срамувам от себе си. ;)

от Зорница / дата: 04 апр 2015

,,СТЪПИ ТУК. (избърши си подметките, подскочи няколко пъти)"
Това ли ще правиш, когато ти е скучно? Това е Н-Е-У-В-А-Ж-Е-Н-И-Е!

от Зорница / дата: 04 апр 2015

Според мен това е подигравка с ценностите. Книгите са ценност за всеки народ. Що за книга е това щом няма слово в нея. Така де, то слово има - на всяка страница по едно изречение, но в нея няма смисъл. Искам да кажа, че книгите са създадени, за да се учим от тях, да обогатяваме речника си и т.н. От тази книга какво можем да научим и тя какъв пример ни дава?

от Йоана / дата: 04 апр 2015

В резюмето пише,че тази книга(дневник) не е за да се чете. Искам да кажа,че според мен тази книга е за да си правиш нещо когато ти е скучно. Това какво да съдържа дадено произведение си е избор на автора. Този автор според мен е искал да ни покаже,че не е нужно всяка книга да се гали с перо. Това е книга в която можеш да експериментираш. Според мен заглавието дава цялостна картина на това какво се съдържа в книгата(дневника). Аз съм доволна.

от Зорница / дата: 04 апр 2015

Тази книга е напълно безсмислена. Чаках я с нетърпение, но когато вече е в ръцете ми съм толкова разочарована от нея. Тази книга е за деца в детската градина! Пълно разочарование! Няма история, няма нищо.. нали все пак си купуваме книги, за да четем! Това са най-зле похарчените пари през живота ми!

от Madness / дата: 24 мар 2015

Щом на някой не му харесва книгата, да не я купува. Има лесно решение. Никъде не пише, че ще галите я с перо! Така че, всеки си поема риска, когато я купува.

от Емили / дата: 24 мар 2015

Книгата е пълен боклук.Имаш всевъзможни задачи,с които да съсипеш книгата!Не си заслужава да давате 12.90 за тази глупост!По-добре си купете листи А4 и си ги драскайте,късайте и каквото искате!По-евтино ще ви излезе!

от те-ме-н-ужка / дата: 12 мар 2015

Супеер! :~)
От днес ми е в ръчичките от утре я започвам!!!

от Кирцата / дата: 11 мар 2015

Бреее, много люта цена има това нещо. Същото нещо мога да го направя с книга на приятел и ще ми излезе безплатно. Доста книги са ми разсипали маскарите по този начин

от Някоя / дата: 10 мар 2015

Няма история. Книгата е точно това, което е описано в резюмето. Книгата е за всевъзможни задачи и предизвикателства, които могат да ти помогнат да излезеш от сивото ежедневие, да разчупиш рутината и да придобиеш един по - различен поглед над нещата.

от Йоана / дата: 10 мар 2015

Каква е историята в тази книга за какво влоубще се разказва.В резюмето нищичко не пише

от Just a girl / дата: 10 мар 2015

Супер яка книжка. Крайно време беше да се появи на български!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

    Да се напише ревю за „Унищожи този дневник“ от Кери Смит, осъществена на български от издателство Ера, е леко непосилна и някак не много честна задача. Не се оплакваме, само обясняваме, че в това книжно издание главното действащо лице не е някой литературен герой, а си самият ти, читателят, който ще трябва да изпълни най-различни задачи, ако приеме предизвикателството, разбира се. Ако животът ти е пъстър, разнообразен, изпълнен с творчество, пътешествия, нови срещи всеки ден, едва ли ще ти остане време да се заиграеш с тая книга. Уточняваме, не е книга-игра. А е книга-предизвикателство. И от друга страна, ако все пак ти е малко скучно, ако си забуксувал на едно място или просто ти е забил процесорът и имаш нужда от рестарт, това е книгата за теб. Така и така, сме започнали да ти разказваме за това шантаво издание, а и ти би го прелистил в книжарницата, приеми следващите редове като един вид виртуално прелистване, което ще направим за теб, без да се задълбочаваме и да издаваме всички негови тайни. Кое е най-интересно за човека? Самият той за себе си е най-интересен. Затова във фейсбук всеки обича да гледа снимки, на които сам присъства. „Унищожи този дневник“ на Кери Смит ти предоставя точно това усещане за значимост и интрига на същия психологически принцип, залага на това наше свойство и не греши. Така е устроена психиката ни, вълнува се от собствените си реакции. И ако смяташ, че у теб все още е останал потенциал да се изненадаш сам, да надскочиш себе си, да запалиш вдъхновението си, книжката ще ти помогне да го сториш. Спомняш ли си какво е написано върху Делфийския храм, където древните гърци ходели, за да им предскаже оракулът бъдещето? „Опознай себе си“. Това е достатъчно, за да можеш и сам да прецениш до голяма степен какво те очаква. А конкретните предизвикателства, които ще оправят настроението ти или просто ще те развеселят и отворят нови посоки за размишление, включват писане на негативни мисли върху една от страниците, стъпване с кални обувки върху друга, рисуване на предметите в джоба ти или по предварително начертани мотиви с лявата ръка. Има задачи и за креативност, и за деструктивност, ще се наложи да късаш страници с нежелание, но нека не издаваме всичко. А да оставим забавлението с „Унищожи този дневник“ от Кери Смит лично за теб.

от Хеликон