Момчето с раираната пижама

Автор: Джон Бойн
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Intense
Преводач Иглика Василева
Брой страници 190
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 230 грама
Размери 14x20
ISBN 9789547833647
Баркод 9789547833647
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Деветгодишният Бруно не знае какво е това Холокост и няма никаква представа за жестокостите, които неговата страна е причинила на хората в други европейски страни. Единственото, което знае, е, че трябва да напусне уютния си дом в Берлин и да се премести в някаква далечна част на страната в усамотена къща, където няма с кога до си играе и направо умира от скука. Но тази ужасна досада свърша в деня, когато среща Шмуел, едно момче, което води странно паралелно съществуване от другата страна на съседната телена ограда и което, както и останалите хора там, ходи облечено с раирана пижама.

Една простичко написана, но разтърсваща история, в която няма жестокости, няма насилие, войната се подразбира, без да е описана, и именно защото всичко е само загатнато, толкова по-силни са нейните внушения.
Книга, която не се забравя, а остава дълго за занимава ума с въпросите за невинността и приятелството, както и за злото, пред което често се изправяме неподготвени.

Разтваряйки тази книга, вие се впускате в пътешествие с деветгодишия Бруно. (Макар че това изобщо не е книга за деветгодишни деца.) И в един момент заедно с него ще се озовете пред една ограда.
Огради като тази се срещат навсякъде по света. Дано никога да не се изправите пред подобна.

от лили / дата: 11 авг 2016

книгата е с много добър сюжет

от Грета / дата: 06 дек 2013

Книгата е много добра. Чете се като един дълъг разказ. Поднесена е по невероятен начин, майсторски.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Книгата на Джон Бойн заслужава повече от това да бъде филмирана. Всеки, който я прочете ще ме разбере... Не е лесно да опишеш реалността в известния полски лагер Аутшвиц през очите на невинно деветгодишно дете.
Бруно живее в уютна пететажна къща в Берлин и изживява своето детство пълноценно, играейки със своите приятели – Карл, Даниел  и Мартин. Всичко се променя в мига, когато баща му е назначен да бъде комендант и се налага цялото семейство да се премести в триетажна къща в Полша насред нищото. Там няма деца, с които да си играе, но скоро решава да предприеме една от любимите си природо-изследователски експедиции. До телената ограда се запознава с Шнуел – момче от лагера, родено в същата година, на същата дата, на която и Бруно се е появил на този свят: 15 април 1934 г. Какво ще стане с двамата „астрални близнаци“ и тяхното приятелство?
Това е роман описващ живота в лагера Аушвиц косвено, през очите на невинно дете. За него униформата на баща му е просто красива, но какво означава тя, само ние читателите разбираме – от разстояние на времето, от историята.

Зорница Чернева, Хеликон – Велико Търново

Още докато разгръщах  първите  страници  на  тази  малка  книжка,  знаех че това е една  история, към която не можеш  да останеш  безразличен. Не само заради  историческата  правда  и памет, които  всички  ние дължим на един  народ, а  и защото - вън от културно-историческия  контекст  на времето – това е просто  една  история  за  приятелството  на  две  момчета, които с цената на своето детство  (или по-точно с липсата  на  такова) плащат  за  безумството  на  „големите” хора...
С невероятна  лекота  (в която се крие и майсторството на изказа  му), Джон Бойн  ни  разказва  простичко  една  история, която започва -  уж невинно – със срещата  на  две самотни  момчета, родени на една  и съща  дата, в една  и съща  година, макар  и в различни  светове... За да завърши  с неочаквания  и покъртителен  финал  на сливането  на  тези светове  и тихата  смърт на  двете малки, невинни, раирани  души в газовата  камера  на Аушвиц...
Накрая  ни  остава  само  посланието  на  автора:  Това е Историята, която написахме  ние... Нека не се повтаря!

Ваня Хинкова – Хеликон Русе

Бруно е само на девет години и обожава семейната къща в Берлин. Един следобед, когато той се връща от училище разбира, че нещата за тяхната фамилия са се променили. Покрай работата на неговия баща / Комендант/  се налага да заминат за друго място, "в което ще живеят в рамките само на обозримото бъдеще". Новата къща е в Аут - Швиц, но за Бруно и сестра му Гретел, това име не означава нищо конкретно. Двете деца са свикнали да живеят в лукс и никога не са били лишавани от каквото и да е. Ето защо не им харесва въпросната нова къща.На това място  те откриват, че няма магазини и кафенета.Няма улици, няма площади, няма животни, няма тучни ливади. Няма и никакви къщи в околността, освен там - зад "онази" телена ограда.
Малкият Бруно притежава авантюристичен дух. Той обожава приключенията и игрите на разузнавачи и детективи. Скуката и липсата на приятели  води до пълен обрат в живота на момчето, а в последствие и до драмата на цялото семейство.
Бруно търси постоянно развлечения и не намира такива на територията нито на къщата, нито на отсамната страна. Разходките и проучванията му са винаги около оградата. Точно там детето се запознава с едно момче в раирана пижама на име Шмуел. С течение на времето децата стават истински приятели. Бруно дори е решен да помогне на Шмуел в търсенето на неговия Папа, но и не само това.Той на всяка цена е решен да мине от другата страна. Желанието му да разгледа как живеят там хората го погубва.
Развръзката е жестока, но е поднесена по възможно най - милия начин. Книгата ще докосне сърцето на всеки, който я прочете.

Веселина Желева - Хеликон, Бургас

Книга, която по най-милия възможен начин отхвърля войната, отрича дискриминацията и изкуствено наложените различия между хората...


Книга, която разчувства, разплаква...


Книга, реална, колкото са реални войната и омразата!


Книга със силата на "Списъкът на Шиндлер", с добротата на "Оскар и розовата дама"...


Книга, която си струва!

Елена Бойчинова, Хеликон Витоша