Тайната в очите им

Автор: Едуардо Сачери

Коментари: 2

Издател Intense
Брой страници 264
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 332 грама
Размери 21x14
ISBN 9789547831285
Баркод 9789547831285
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Един интригуващ и вълнуващ трилър от Аржентина, надхвърлил границите на страната си, на континента си и спечелил световно признание. Едновременно криминална история и разказ за една несбъдната любов. – The New Yorker

Историята е разказана със сила и страст. Преплита толкова много нишки от пътя на един интелигентен и силен мъж, но в крайна сметка любовта се оказва най-властното присъствие. – Buenos Aires Herald

Експресивен диалог и драматични любовни истории изпъстрят историята на живота на разследващите едно страшно убийство, разгърнато в рамките на 25 години.
В центъра на действието, случващо се в мраморните зали на аржентинския съд и прокуратура, са съдебният секретар Бенжамин Чапаро и алкохолизираният му приятел Пабло.
Пенсионираният съдебен чиновник Бенжамин Чапаро, най-после има достатъчно време, за да преосмисли и разкаже събития отпреди три десетилетия.
Впечатляващ е калейдоскопът от сцени и настроения: Един ден през 1985 г. в съда се появява млада съдийка, красивата и изкусна Ирене, с диплома от Корнел и влиятелни фамилни връзки, която моментално пленява сърцето на Бенжамин. Тайната му любов, възпрепятствана и от неизказаната класова бариера, става източник на напрежение, пропило цялата история.

Разказът на Едуардо Сачери започва три десетилетия по-късно, когато Бенжамин вече пенсионер, решава да напише роман за ужасяващия случай, който не излиза от ума му. Той посещава Ирене, вече върховен съдия, за да я посвети в начинанието и да коментират заедно случая.
Сачери умело използва ретроспекцията: млада жена, омъжена за кротък банков чиновник, е брутално изнасилена и убита; полицията арестува двама работници, принудени с побой да признаят неизвършено от тях деяние; Бенжамин е отвратен. Убийството на младата жена оставя дълбок отпечатък в неговата лична история...Това е само началото на един съдебен кошмар, в който политическият коментар относно годините на диктатура, деликатен и едва загатнат, присъства неумолимо в търсенето на справедливостта и като усилие за съхраняване на паметта.
Бенжамин Чапаро наистина се оказва труден, ала дълбок и завладяващ характер. Престъплението преобръща собствения му живот, подлага на изпитание личността и мисленето му, дава му нов ключ към държаната в тайна собствена любовна драма.
Дали една преглътната страст ще остане въпрос и колебание в очите на двамата, мълчаливо съгласили се тя да остане вечна и никога да не се сбъдне.
Доколко времената на политическо насилие и произвол рушат ранимите и физически унищожават честните и добросъвестни хора, дръзнали да вървят достойно по своя път.
Къде са границите на твоя свят и как да опазиш и съхраниш любовта си?
Романът на Едуардо Сачери – роден през 1967 година, получи своето световно признание. Големият режисьор Хуан Жозе Кампанела, един от най-комуникативните разказвачи в киното, постига нов връх в кариерата си, а филмът заслужено беше награден с Оскар за чуждестранен филм (2009 г.) и стана фаворит на критици и зрители в редица международни фестивали.

от Питбула / дата: 23 юли 2011

За книгата не знам, но филма е униакален !!!
Много ми хареса как завърши накрая.

от Саша / дата: 21 фев 2011

Хубава книга! Оригинален и интересен сюжет, много добър стил. Хареса ми.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Казват, че всеки следовател има по едно дело, което никога не забравя. За Бенжамин Чапаро, съдебен секретар, това е жестокото изнасилване и убийство на млада жена в собствения й дом. Последвалото разследване се превръща в негова лична битка срещу убиеца, срещу съдебната система и нейните некомпетентни, корумпирани и апатични служители; срещу цяла една политическа система. И всичко това в името на справедливото наказание, за което моли съпругът на убитата. Неусетно Бенжамин се сближава с него и става свидетел на дълбоката емоционална връзка, която са имали двамата съпрузи. Връзка, която е прекъсната толкова жестоко и ненадейно, че на нейно място зейва огромна празнина, която вдовецът запълва единствено и само с опитите си да помогне за разкриването на убиеца.

Чапаро съпреживява много силно тези чувства, защото самият той е влюбен в жена, непостижима и далечна за него, жена, която среща всеки ден, жена, която принадлежи на друг.

Разследване, преминаващо през много перипетии, вълнуващи и запомнящи се образи, наситена емоционалност, която обхваща спектъра от любовта до омразата и над всичко това - мотивът за абсолютната отдаденост на еднo чувство, на един човек, споменът за когото е единственото нещо, което крепи разпадащия се свят.

Димитрина Георгиева, Хеликон Бургас