9.99 лв.

Автор: Фредерик Бегбеде
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 9

Издател Пулсио
Брой страници 256
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 337 грама
Размери 0x0
ISBN 9549138917
Баркод 9549138917
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Авторът изисква да даде за заглавие на книгата нейната цена, а това е начин да се каже ясно и високо, че в света в който живеем, парите, са върховната цел. Издаден на 22 езика, скандалният бестселър „99 франка" предизвика фурор сред професионалната рекламна общност и сред широката публика. Българските читатели също имат възможност да се запознаят с тази рядко увлекателна, смешна, трагична и ... цинична книга!

„Животът беше превзет от сутиени, замразени храни, шампоани против пърхот и самобръсначки с тройни ножчета. Човешкото око беше изкушавано повече от всякога: изчислено е, че от момента на раждане до 18 годишната си възраст всеки индивид е изложен средно на 350 000 реклами.Човекът от Западния свят е подложен на 4 000 комерсиални/рекламни съобщения на ден."

За френския писател това не е суха статистика от продължителната му работа в рекламната сфера. Навлязъл в нейния свят на манипулация, той се отвращава от него, осъжда го и неспособен да промени сам нещата, се чувства длъжен поне да ги опише - „... Желателно е да се постараеш да бъдеш мил, но аз не искам да изопачавам истината." „В света, за който ще ви разкажа, критиката се храносмила, нахалството се насърчава, доносът е възнаграден, оплюването е организирано." Скандалните разкрития, които прави предизвикват уволнението му, а публикуването на книгата за малко да бъде спряно по съдебен път.

Фредерик Бегбеде ни разкрива добре пазените тайни на капитализма, в който живеем, а това не е по вкуса на тези, които са виновни за световната човешка мизерия.Той описва живота в една рекламна агенция. Неговият герой Октав Паранго е тридесет годишен наивен циник с професия измисляч на лозунги и с порок: кокаина."Мням, мням...толкова е хубаво да прониквам в човешкия мозък", споделя Октав.

Възниква въпросът осъзнават ли потребителите, че са подвластни на рекламата, че хората от този бранш не желаят тяхното щастие, защото щастливите хора не консумират. За тях „всичко е за продан: любовта, изкуството, планетата Земя, вие, аз".
Фредерик Бегбеде е на мнение, че консуматорът трябва да бъде уважаван. И ако това се превърне в изискване за рекламата, тя би служила по-добре както на себе си, така и на потребителите. Стремежът му да внесе промяна в тази насока го вълнува дълбоко. "Смятам, че светът е грозен и пиша, за да го направя по-красив", а това е свързано и с желанието да бъдем по-добри. Авторът е и известен съвременнен френски Дон Жуан, който ни предлага книга, пропита от носталгия по една романтика, от която ни е страх: „Ти си като вятъра, който кара цигулките да свирят и отнася надалече парфюма на розите". Изграден от противоречия романът е смешен, забавен и приятен за четене.
Какво мисли самият той за творчеството си, за писането въобще:
„Мисля, че писането е нещо като гняв. Всичките ми книги разказват за катастрофите в моя живот. Написах книга за нощния живот в клубовете, защото започнах да мразя дискотеките. Написах книга за жена ми, защото тя ме напусна. И сега последната ми книга е за рекламата, в която работя от 10 години и също намразих. Бих казал, че главният източник на енергията ми идва от гнева и бунта. Не казвам, че с всеки артист е така, но това е моят начин. Започвам да работя, когато съм нещастен. Това състояние на неудовлетворение и този гневен начин да виждаш нещата може да ме прави идеен, или ме кара да работя."

от Кралят е гол! / дата: 17 апр 2018

Имам чувството, че Бегбеде е започнал книгата с някаква не лоша идея, но после е изпаднал в алкохолно/наркотично опиянение, отегчил се е и е решил да я завърши по възможно най-бързия начин - нелогично и в делириум. Аз лично не съм фен, книгата не ми даде нищо ново - да, всеки бизнес човек се среща с подобни проблеми, дилеми, хора, случки. Това, че е описал всичко това по арогантен начин не е нищо излючително и не намирам смисъл да се възхвалява чак толкова.

от Hairy Potter / дата: 09 юли 2013

Най-добрият европейски писател. Факт!

от Борис / дата: 09 юли 2013

Изобщо не ми хареса. Купих си книгата защото ми я препоръча приятел, който по принцип чете много качествени неща, но на мен изобщо не ми хареса и смятам, че тази книга само ми загуби времето!

от точка / дата: 10 авг 2010

Страхотна книга! Обожавам дръзкият и прям стил на Бегбеде. Много точна преценка на нашето съвремие, препоръчвам я на хора, които не се страхуват да се изправят пред циничната истина на модерният свят. Има и филм, казва се 99 francs, в който самият Бегбеде участва с второстепенна роля на лошият образ в огледалото. И филма е направен много добре, като цяло и двете произведения ми харесват еднакво много! :)))))

от Четеца / дата: 09 дек 2009

Силно препоръчана книга от мои приятели. Определено сега ми е много любопитно и нямам търпение да я прочета :)

от ax_anni / дата: 02 мар 2009

книгата е страхотна за тези които не ги е страх от истината или искат история казана без овъртания. книгата е отдавна на пазара, приятно четене!!!

от Йоанна / дата: 08 фев 2009

кога ще има книги в наличност?

от alizeia / дата: 01 ное 2008

Върховна книга, за четене на един дъх:)и абсолютно точно представяне на реалния свят-та той си е вулгарен в действителност:)6+

от blacklisted / дата: 21 окт 2008

Гениална, може би на някои ще им се стори вулгарна, но определено е нещо различно. И поучително. Просто е честно представена обстановка на днешния свят.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Всекидневно сме засипвани от реклами - по телевизия,по радио,от бил-бордове. Но как се създава тя и какво прикрива лъскавата й фасада? Няма по-подходящ човек,който да ви разкрие рекламния бизнес и неговия манипулативен и циничен свят от Фредерик Бегбеде, защото самият той е работил в тази сфера дълги години.
      Дръзка, увлекателна, трагична, дори цинична,”9.99”ще ви накара да се замислите дали наистина парите са върховната цел в нашия консуматорски свят. Дали можем да се спасим от непрекъснатото нахлуване в съзнанието ни или завинаги ще си останем безволеви потребители, които безпрекословно се подчиняват на заповедта от рекламите:купувай,купувай,купувай…

Димитрина Георгиева – Хеликон, Бургас

Заглавие – продажна цена, интересно и провокиращо, точно както и самият роман, също като всеки добре рекламиран продукт, способен да обладае съзнанието ни ...


Интересът ни се повишава до  n–та степен, след като още на първите страници прочитаме: „Пиша тази книга, за да ме уволнят”. Това е едно от първите признания  на героя – разказвач, който ни разкрива целия си вътрешен свят – с неговите прозрения, страхове и поквара, без капка жалост към самия себе си и към епохата, „която го е създала”. Той изобличава изкривения образ на цивилизацията, света на рекламата – зад фасадата на красивите лица и перфектно подбраните думи, унищожителната сила на неспирния стремеж към консумация и  откритото  и целенасочено шантажиране на хората   да загърбят ролята на обикновени потребители  и да се превърнат в творци  на собствения си живот.


Дали наистина епохата оформя човека,  или човекът създава епохата?


Кой всъщност е разказвачът – изключителният професионалист Октав, както сам  той се представя,  или властта на широкоразпространената манипулация, която пледира: „Аз съм вредна, спрете ме преди да е станало късно, моля ви!”?


„9.99 лв.” не е книга, за която може да се обещае, че ще ви достави удоволствие. Напротив, може дори малко да ви сепне по начина, по който го прави алармата за събуждане всяка сутрин. Но нали няма нищо по-прекрасно от изгрева и светлината на утрото, чрез която откриваме най-красивите нюанси на съществуващото?


С предупреждение  да  не забравяте, че: „ Всичко е временно: любовта, изкуството, планетата Зем   я, вие, аз.”

Жана Иванова, Хеликон Пловдив - Център

Фредерик Бегбеде /Fre'de'ric Beigbeder/ е френски писател роден на 21 септември 1965 г. в Ньой сюр Сен.

Произлиза от буржоазно семейство. Майка му Кристин дьо Шастение (Christine de Chasteigner) е преводач на романи от стила на Барбара Картланд. Баща му Жан-Мишел Бегбеде (Jean-Michel Beigbeder) работи в трудова агенция за набиране на висши кадри. Има брат Шарл (Charles) който се занимава с бизнес.

Фредерик Бегбеде е учил в престижните парижки лицеи Монтен (lyce'e Montaigne) и Луи-льо-Гран (lyce'e Louis-le-Grand). После се дипломира от престижния парижки институт за политически науки (Institut d’e'tudes politiques, съкратено IEP или Sciences Po). Приключва своето образование с диплома по маркетинг в специализирано училище за журналистика и комуникации.

През 1990 г. публикува първия си роман : Мемоари на един откачен младеж (Me'moires d’un jeune homme de'range'). В професионален план става член на рекламна агенция в Париж. Работи паралелно в областта на литературната критика в големи френски списания (Elle, Paris Match, VSD, Voici) и по парижкия кабелен канал Paris Premie`re.

През 1994 г. издава втория си роман : Ваканция в кома (Vacances dans le coma). Същата година създава литературната награда le prix de Flore (наградата Флор) по името на известно парижко кафе. С тази награда се удостояват известни съвременни франкофонски писатели като Мишел Уелбек (1996 г.) и Амели Нотомб (2007 г.).

През 1997 г. романът Любовта трае три години (L'amour dure trois ans) завършва цикъла за героя Марк Мароние (Marc Marronnier).

През 1999 г. излиза сборникът новели Разкази под екстази (Nouvelles sous ecstasy).

През 2000 г. публикува най-известния си роман 9.99 лв. (99 francs преименуван 14,99 euros, а после 6,20 euros). Тази творба е ярка критика на света на рекламния бизнес и е причина да бъде уволнен от фирмата, в която работи. До ден днешен 9.99 лв. е продаден в повече от 380 000 екземпляра по света.

След това Фредерик Бегбеде става водещ на собствено литературно предаване Книги и аз (Des livres et moi) по парижкия кабелен канал Paris Premie`re.

През началото на 2003 г. Фредерик Бегбеде е назначен за издател в издателската къща Фламарион (Flammarion). До лятото на 2006 г. редактира около 25 книги преди да напусне.

Последните му романи са : Windows on the world (2003 г., получил френската литературна награда Interallie' същата година), Егоистът романтик (L'e'goi"ste romantique, 2005 г.) и Помощ прощавайте (Au secours pardon, 2007 г.).

Към края на 2007 г. във Франция излиза филма 99 франка (99 francs) по книгата на Фредерик Бегбеде. Главната роля на героя от романа изпълнява Жан Дюжарден (Jean Dujardin).

През януари 2008 г. Фредерик Бегбеде е арестуван за притежание и консумация на кокаин в Париж, но бързо излиза на свобода.