Баудолино

Автор: Умберто Еко
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Бард
Брой страници 480
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 418 грама
ISBN
Баркод
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Измислици, които се превръщат в история...
Някъде в южен Пиемонт, там, където години по-късно ще се издигне град Александрия, Баудолино, малко селянче, надарено с богата фантазия и лъжлив език, впечатлява Фридрих Барбароса дотам, че той го осиновява. Баудолино разказва измислици, но като по чудо всичко, което изрича, се превръща в История. По този начин, наред с други неща, той съставя фалшиво писмо уж от отец Йоан, легендарния владетел на християнско царство в далечния Изток, който по късно векове наред е разпалвал въображението на мнозина западни пътешественици. Подбуден от измислиците на Баудолино, Фридрих повежда Третия кръстоносен поход за освобождаване на Божи гроб, но действителната му цел е да стигне до царството на отец Йоан.
Приключенски роман за рицари, история на едно невъзможно убийство, фантастичен разказ за причудливи същества - "Баудолино" е необикновена книга, плод на ерудицията на Умберто Еко и на тънкия му хумор.
Умберто Еко е роден в Алесандрия, Северна Италия, през 1932 г. Преподавател по семиотика и президент на Висшето училище по хуманитарни науки към Университета в Болоня. През 1980 г. дебютира в художествената литература с романа "Името на розата", последван от "Махалото на Фуко" и "Островът от предишния ден.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Умберто Еко придобива световна известност,  доказвайки възможностите на историческия роман. Философски загадки, криминални интриги и преливащо богатство от интересна информация се преплитат във въображението му на автор, за да родят една поредица от увлекателни истории.

Всеки, прочел с удоволствие „Името на розата” и решил да продължи към останалите романи на Еко, трябва да премине през „Баудолино”. С тази книга писателят предизвиква нашето разбиране за това какво е „историческа истина”. Развихря невероятна поредица от фантастични случки, които създават една нова, алтернативна история на Средновековието.  Романът проследява като през лабиринт перипетиите на героя Баудолино през XII и XIII в., тръгвайки от неговото детство, та до годините на търсене на чудодейни реликви и приключения в непознати тайнствени земи.
„Баудолино” е като енциклопедия на средновековните вярвания, фантазии и страхове. А през цялото време сме изправени пред съмнението – наистина ли нещата са се случили така? Кой лъже? Баудолино ли, в опита си да разкаже истината? Или  цялата история  е просто една поредица от лъжи?
Увлекателен и забавен, това е един много интересен и поучителен роман, който ще е истинско приятно предизвикателство за всеки пленен от прозата на големия  майстор Еко.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Умберто Еко е роден в Александрия през 1932 г. Той е философ, семиотик, медиевист и медиен семиолог. На сцената на белетристиката излиза през 1980 г. с романа „Името на розата“, за който, през 1981 г. получава наградата „Стрега“. Следват: „Махалото на Фуко“ (1988), „Островът от предишния ден“ (1994), „Баудолино“ (2000), „Тайнственият пламък на кралица Лоана“ (2004) и „Пражкото гробище“ (2010). Сред многобройните му студии и есета – както академични, така неакадемични – ще се запомнят: „Отворената творба“ (1962), „Трактат по обща семиотика“ (1975), „Интерпретация и свръхинтерпретация“ (1990), „Кант и птицечовката“ (1997), „От дървото до лабиринта“ (2007), „Това не е краят на книгите“ (2009), в съавторство с Жан Клод Кариер, и „Да сътворим врага“ (2011). През 2004 г. издава илюстрованата книга „История на красотата“, следвана от „История на грозотатa“, а през 2009 г. излиза „Световъртеж от списъка: как да внесем ред в понятия, предмети и образи“.

Информация за Умберто Еко може да намерите още в:

www.dsc.unibo.it/dipartimento/people/eco/

www.levity.com/corduroy/eco.htm

www.pratt.edu/~arch543p/help/Eco.htm

www.kirjasto.sci.fi/ueco.htm

www.geocities.com/Paris/LeftBank/2800/eco.html

www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/5999/index2.html

www.toolshed.artschool.utas.edu.au/moci/encyc/entries/eco.html

www.italialibri.net/autori/ecou.html