Страстите на разума

Автор: Ървинг Стоун
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Ера
Брой страници 720
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 820 грама
Размери 0x0
ISBN
Баркод
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Прозрението накара мислите му да запрепускат като подгонени коне. Беше изплашен и объркан, съмняваше се в доказателствата, в онова, което виждаше и което чуваше. В световната литература бе срещал много примери за борбата между Бога и Дявола. Едва сега проумя, че Бог е съзнанието - отговорно и подчиняващо се на логиката, великата сила, която е накарала човека да напусне джунглата и да се превърне в разумно, съзидателно същество. Дяволът пък е несъзнаваното. Нечестивият властва в пъкъла, предназначен само за чудовища и влечуги - обиталище на грозното и злото, нечестивото и демоничното, гибелното, болестотворното, презряното; неговите послушни слуги не пропускат възможност да съсипват, покваряват, отравят, парализират, унищожават. В този прокълнат свят няма място за Бог, наука, разум, цивилизация; човек не може да направи нито крачка, да позволи на мисълта си да полети, без на мига да затъне в пагубното блато. Възможно ли е, след като вече безнадеждно е омърсен, да си възвърне здравия разум и отново да бъде приет от обществото?
С търпението на археолог Стоун разкрива пласт след пласт противоречивата душевност на Фройд, като следва житейския му път стъпка по стъпка - трудното начало на лекарската му практика, пътуванията му в Европа и Америка, професионалният сблъсък с видни представители на медицинската общност, неспособни да приемат революционните му идеи.
Също като художник разкрива пред читателя багрите на една сложна личност, чиито неуморни научни търсения довеждат до разработването на нов метод за лечение на човешката психика.
Прецизен като историк, авторът ни представя в колоритни детайли културните и обществено-политическите явления в тогавашна Европа, белязали съдбата на няколко поколения.
„Страстите на разума" е изискан разказ, изпъстрен с пикантни истории и бурни междуличностни конфликти - изкуство, което Ървинг Стоун безспорно владее.
Ървинг Стоун е автор на „Гръцкото съкровище" - роман за откривателя на Троя Шлиман, „Жажда за живот", посветен на Ван Гог, и "Страдания и възторг" - биографичен разказ за Микеланджело.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ървинг Стоун е роден през 1903 г. в Сан Франциско. Като млад работи най-различни неща - продава вестници, шофьор е на камион, саксофонист в танцов оркестър, администратор в хотел. Завършва Калифорнийския университет през 1923-та и е преподавател по икономика там, две години по-късно получава и научна степен.
„От шестгодишен зная, че искам да стана писател. На двадесет и три, след като писах известно време разкази и едноактни пиеси, напуснах преподавателската работа и се втурнах в „играта на писател“. Прекарах десет годннн в Ню Йорк. Написах осемнайсет пиеси, две от които дори бяха поставени, но успехът им не беше главозамайващ. През 1930-а попаднах случайно на изследване на живота и творбите на Винсент ван Гог. Три години по-късно се появи „Жажда за живот“ и най-неочаквано за себе си дори се оказах биограф.“
В излезлите по-късно произведения „Морякът на кон“ (1938) - за живота ва Джек Лондон, „Безсмъртната жена“ (1944) - биографичен роман за писателката Джеси Фримонт, „Съперник в дома“ - посветен на лидера иа социалистическото движение Ю. Дебс, „Любовта е вечна“ (1947) - за съпругата на президента Линкълн, Стоун си поставя за цел да вдъхне нов живот на биографичния жанр, да го насити с драматизъм и динамика, като в същото време го подплати с данни и факти от живота на своите герои така, че в крайна сметка да се получат вълнуващи и задълбочени портрети.
Книгите му са основани на щателно проучване на източниците, а фактите са обагрени от емоционалното отношение на автора към героите. Стоун се стреми към точност в описанията на историческата реалност и прецизност на психологическата характеристика.
През 1961 година излиза „Страдание и възторг“, биографичен роман за Микеланджело Буонароти - своеобразен връх в творчеството на Стоун.
„Гръцкото съкровище“ (1975) разказва за живота на Хенри Шлиман - от женитбата му за София Енгастроменос през 1869 г. до неговата смърт през 1890 г., като отделя особено внимание на по-ярките страници от неговата биография - разкопките в Троя и Микена. Авторът предлага на читателите си и собствената си представа за сложната, изтъкана от вътрешни противоречия фигура на този изключителен човек, считан за баща на съвременната археология.
ИК „Ера“ издаде за пръв път на български език „Страстите на разума“ - биографичния роман за живота на Зигмунд Фройд, през 2002 г.

Скоро читателят ще отвори и „Дълбините на славата“ - разказ за живота на френския живописец Камий Писаро.