Летният брат

Автор: Яп Робен
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател ICU
Преводач Мария Енчева
Брой страници 296
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 375 грама
Размери 14x21
ISBN 9786197674002
Баркод 9786197674002
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Летният брат" разказва историята на двама братя в юношеска възраст, които се учат на обич един към друг, въпреки че единият не може да говори, а вътрешният му свят е като на малко дете.

Тринайсетгодишният Брайън живее във фургон в запуснат двор с разведения си и безхаберен баща. По-големият му брат Люсиен е настанен в специализирано заведение за грижи за хора с умствени и физически недъзи. Заради предстоящ ремонт в дома, Люсиен трябва да прекара лятото с баща си и брат си. Най-вече с брат си. Но как да се грижиш за някого, чиито нужди не познаваш? Как да вземеш правилното решение, когато тепърва ти предстои да откриваш света на другия? "Летният брат" е чистосърдечен, нежен разказ за братска обич. Опит за разбиране на другия, дори когато на пръв поглед всички пътища към него са затрупани. Пестелив, прецизен стил - "измамно семпъл" според някои критици, с тънък усет за психологията на характерите.

Яп Робен (1984) е автор на поетични книги, романи, статии, детски книги, пиеси, а също и преводач. Носител е на редица награди, а творбите му са преведени на над петнайсет езика, сред които арабски, китайски и африканс. Завършва Кралската театрална академия в Хертогенбош. От 2008 до 2010 г. е градски поет на Неймеген, Нидерландия - титла, която го обвързва с отговорността да популяризира поезията сред жителите на града. През 2018 г. излиза романът му "Летен брат", номиниран за International Booker Prize. "Летен брат" се появява от желанието на писателя да напише книга, чийто главен герой е човек с увреждания - свят, в който Робен навлиза още като дете, докато родителите му работят в заведение за психично болни хора, и който според него остава в сянката на литературата.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Първата мисъл, която пробяга през съзнанието ми когато видях тази книга беше: „Отново се натресох на холандец!“. Не, че нещо, дори много ги харесвам! Способни са да ме докарат до онази горчиво-сладка меланхолия, която така обичам. Наскоро редовен клиент ме попита какви книги чета в последно време. Отговорът ми беше кратък – депресиращи. Не е нарочно. Така красиво са написани! И историите са толкова истински! Правят дълбок разрез през гръдния ти кош и си лягат на топло върху сърцето ти. А си посмял да се усмихнеш, а са забили зъбите си в плътта ти да я разкъсат яростно. Страхотни са тия хора! Понякога наистина усещам болка. Не съм сигурна кой термин е по-подходящ в случая – мазохизъм или садизъм – имам нужда от още такива книги!

И ето го поредният холандец, на когото се „натресох“ – Яп Робен с „Летният брат“ – един от претендентите в дългия списък за международния "Букър" за 2021 година. В центъра му е добре познатата тема за съзряването – емоционално, психологическо и полово. Също така доказва и тезата, че любовта може да процъфти и на най-малко вероятното място. Тринадесетгодишния Брайън живее в мизерна каравана с баща си Морис – безотговорен безделник. По-големият му брат Люсиен е със сериозни психически и физически увреждания, а майка им се омъжва повторно. Идилията на Морис и Брайън е нарушена, когато са принудени да подслонят Люсиен за през лятото докато приключи ремонта в дома, в който по принцип пребивава. От там насетне „Летният брат“ изследва чувствителността на читателя, способността му на емпатия към различния, чуждите очаквания и предразсъдъци; показва колко е трудно да се грижиш за човек с увреждания. Опитността на Яп Робен като писател личи в начина, по който е изградил образите в романа си. Люсиен е гневен, понякога агресивен. Морис е с криминални наклонности и е небрежен. Брайън е хитър, на моменти подмолен. И все пак, сякаш с магическа пръчица Робен успява да ни накара на съчувстваме на героите му, дори да им симпатизираме.

Та, последните три години от читателския ми живот са под знака на социално ориентираната проза. Особено харесвам истории за неразбрани, малтретирани, подложени на емоционален тормоз, жертви на расизъм под всякаква форма, на дискриминация; хора неспособни на емпатия, с ампутирано чувство за морал или олицетворяващи всичко грозно в човешкото същество, герои с нулева положителна градация; различни. Този тип книги не ме усмихват. Не ми носят душевен комфорт или щастие, но научавам доста за чувствата си към хората.

Летният брат“ ме върна към „Неудобството на вечерта“ на Марийке Лукас Райнефелд – носителят на международен "Букър" за 2020-та и моята книга на годината - още един представител на Ниската земя. Разликата е там, че книгата на Робен се преглъща доста по-лесно…

Мариета Иванова, Книжар Хеликон - Русе