Помисли пак

Автор: Адам Грант
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Кръгозор
Преводач Камен Велчев
Брой страници 344
Година на издаване 2021
Корици твърди
Език български
Тегло 536 грама
Размери 14x21
ISBN 9789547714496
Баркод 9789547714496
Категории Психология, Хуманитарни науки, Книги

Как да се научим да преосмисляме възгледите си
в нашия бързопроменящ се свят

„Целта ми в тази книга е да разгледам процеса на преосмисляне. Защото в нашия бързопроменящ се свят често се налага да отхвърляме утвърдени истини и да намираме нови решения.
Потърсих най-убедителните до-казателства и някои от най-добрите примери от бизнеса, политиката и спорта, за да покажа как можем да отворим съзнанието си и да приемаме нови идеи, да създаваме общности, готови да се учат през целия си живот, и така да изграждаме култура, посветена на преосмислянето.“ Адам Грант

Интелигентността днес не е достатъчна и дори понякога е вредна, защото ни кара да се вкопчваме в това, което знаем и което сме. По-голямо значение има способността ни да преосмисляме и да се отказваме от наученото, защото вече не е валидно, и дори от досегашните си възгледи, ако вече не ни служат. В ежедневието си обаче предпочитаме комфорта на увереността пред дискомфорта на съмнението. Вслушваме се в мнения, които ни карат да се чувстваме добре, вместо в идеи, които ни карат да мислим добре. Виждаме разногласията по-скоро като заплаха за егото ни, отколкото като възможност да се учим. Заобикаляме се с хора, които са съгласни с нашите заключения, а би трябвало да се стремим към тези, които предизвикват нашия мисловен процес. Резултатът е, че нашите възгледи стават несолидни и съмнителни. Мислим и реагираме твърде много като проповедници, когато защитаваме „свещените“ си вярвания, или като прокурори, когато доказваме, че другата страна греши, или като политици, когато очакваме одобрение.
За да имаме успех и удовлетворяващи взаимоотношения с колеги, близки и опоненти, организационният психолог А. Грант ни съветва да започнем да мислим като учени, които търсят истината и имат смелостта да я приемат.

„Изпитвам неподправено щастие, когато разбера за новите книги на Адам Грант. Искам идеите му да се разпространяват, защото са иновативни и важни. Всеки, който е прочел моята книга, непременно трябва да прочете и неговите „Помисли пак“,  „Дай и ще получиш“ и „Originals“. “
Саймън Синек, „Безкрайната игра“

Адам Грант е организационен психолог, има бакалавърска степен от Харвард и докторска степен от Университета в Мичиган. Автор е на четири книги – бестселъри на New York Times, продадени в милиони копия и преведени на 35 езика. Консултира клиенти като Google, NBA, Bridgewater, фондация „Гейтс“. TED лекциите му са гледани повече от 20 милиона пъти. Признат е за една от десетте най-влиятелни личности в света в областта на мениджмънта, присъства в класациите „40 под 40“ на Fortune. Живее във Филаделфия със съпругата си Алисън и трите им деца.

Ключови думи: 22 април - Ден на Земята, Бели и червени, Природата и ние, Нашата Земя, Подбрано от 2021, Успех през 2023, Успешни и щастливи, На добър час, випуск 2023, Нашата планета

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Всяка нова книга на Адам Грант е събитие. Той е организационният психолог, когото успешните компании наемат, когато търсят начини да станат още по-успешни. Независимо дали твърденията му са познати или шокиращи, те винаги се основават на изрядни научни изследвания и експерименти. Ако трябва да се обобщи тази книга в едно изречение, то би могло да звучи така: живеем в светкавично променящ се свят, затова вече не е достатъчно да мислим, налага се да помислим пак, да премислим. Да преосмислим.

Достатъчно е да влезем в социалната мрежа фейсбук, за да видим колко това е нужно, но и сложно. Всяка тема е в състояние да раздели участниците на поне две враждуващи армии, като че ли става дума за религиозна вярност, а не за осмисляне на факти. При това научни факти. Да речем по темата за ваксините. На тази тема е посветена една глава от книгата. Описан е съвсем конкретен пример за убеждаване на майка да ваксинира застрашеното си дете, въпреки твърдата ѝ принципна категоричност против ваксините, които, според майката, водят до аутизъм. Убеждаването не се случва по метода на директното бомбардиране с научни факти, със статистически данни, нито пък с описване на страховити картини. Обратно на всичко останало, убеждаващият лекар не изговаря аргументи в полза на ваксините, а задава въпроси на майката. Интервюира я. Пита и слуша (многократно в тази книга ще става дума за умението да слушаме събеседника си). След като задава поредица от въпроси без упрек, лекарят казва на майката, че решението е нейно и той вярва, че тя е загрижена за детето си. „С това ме убеди“, казва майката, макар че нищо в задаването на въпроси не е приличало на убеждаване. По-късно Адам Грант с колега разработва методиката за подобно „убеждаване без убеждаване“ и го нарича мотивационно интервю.

Директното атакуване на вече възприета убеденост само засилва желанието на човек да се защитава, нещо повече – да атакува носителя на противоположна убеденост, да обижда. Грант цитира мнението на известен блогър, който казва: „Арогантността е невежество плюс убеденост. Тя е гумен щит, от който жизненият опит просто отскача.“

Живеем във време, в които много неща, в които сме били убедени, се разклатиха, други рухнаха. Можем ли да проявяваме мъдростта да се усъмним в неща, които мислим, че знаем? Знаем ли как и къде да потърсим фактите, заради които да преосмислим, да помислим пак? В днешния ден на фалшиви новини знаем ли как да се ориентираме? Тези въпроси задава Адам Грант и предлага своите отговори. И ако си мислите, че всичко това ви е ясно, защото вие сте интелигентен човек, авторът би намигнал: Я помислете пак!

Веселина Седларска, приятел на Хеликон Сливен