Приказки за математиката. Образователни приказки

Автор: Яков Перелман

Коментари: 1

Издател Кипо Прес
Преводач П. Иванов
Брой страници 80
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 225 грама
Размери 16x21
ISBN 9786199169711
Баркод 9786199169711
Категории Приказки, Литература за деца и юноши, Книги

"Приказки за математиката" на Яков Перелман е първата книжка от поредицата, издавана многократно в десетки държави. Тя съдържа приказки и легенди, доказващи колко е важно да знаем законите на аритметиката. Децата ще научат как с помощта на математиката, един чудак надхитрил милионер; колко предци може да има един човек; защо хиндуисткият цар не можел да плати на мъдреца Сета; какво е квинтилион и как привидно малките числа могат да се превърнат във великани, които е трудно дори да си представим.

Книгата е подходяща за деца в начална училищна възраст.
За автора
Яков Перелман (1882-1942) никога не е бил учен в съвременния смисъл на това понятие. Не е извършвал научни открития, не е притежавал звания и научни степени, но целия си съзнателен живот посветил на науката. Той не се е смятал за писател, но книгите му са издавани и продължават да се издават в такива огромни тиражи, на които всеки "професионален" писател би завидял.

Той е първият в Русия популяризатор на физиката, математиката и астрономията, превеждайки техните закони на популярен и достъпен за широката аудитория език. Яков Перелман е първият, който предлага изместването на стрелките на часовника в Русия с час напред, за да се пести от ресурсите, използвани за отопление.

В 30-те години на 20-ти век, той планира и изгражда първия в Русия музей "Дом на занимателната наука". Всичко в този музей било неочаквано. Даже в бюфета наливали горещ чай от бутилка, поставена в натрошен лед.

Ключови думи: Време за любима книга, Магията на приказките, Цветовете на 2021

от Величка Георгиева / дата: 24 ное 2020

Интересен автор. Ще чакам и други негови книги на български

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]