Градът на слънчевия небосклон

Автор: Стефан Чолаков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Захарий Стоянов
Брой страници 294
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 369 грама
Размери 14x21
ISBN 9789540913650
Баркод 9789540913650
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Градът на слънчевия небосклон" е роман за Ехнатон, Нефертити и Ту-танкамон, за първата в световната история радикална социална реформа, разтърсила Древен Египет хиляда и триста години преди Христос.
Станалите тогава събития са представени по нов начин, освободени от натрупани с времето заблуди, възможно най-близко до истината от съвременна гледна точка.
Става ясно, че смелите преобразования, осъществявани от Ехнатон, имат много общи черти с по-късни реформаторски движения.

***

СТЕФАН ЧОЛАКОВ е от Сливен. Завършил е българска филология с втора специалност английски език в СУ„Климент Охридски". Учил е философия.
Работил на различни управленски позиции в духовната област. Бил е съветник в посолството, аташе и директор на Българския културен център в Делхи, Индия. Награден е с орден Кирил и Методий първа степен.
Автор е на книгите „Древноиндийската култура" и „Към снежните върхове на Африка".

от Димитър Константинов / дата: 15 фев 2021

Ще си послужа с извадки от статия на Любомир Котев, публикувана в списание „Везни" бр.1 от 2021 г. Не бих могъл да го кажа по-добре, а го мисля и чувствам така.
„Една неочаквана книга на сливенски автор от последната година – „Градът на слънчевия небосклон", е събитие за съвременната ни литература, дори само заради факта, че е необичайно зрял дебют, но това далеч не е едничкото й достойнство. Стефан Чолаков респектира не само с пластичната си култура, а и с културата си изобщо, с умението да изобразява, но и със знанията си, които му помагат да реставрира древността колкото художествено, толкова релефно, да постигне една убедителна картина, да улови отминалото време. Древният Египет, съсредоточавал всякога погледа и на историците, и на философите, и на художниците, не всякога е отразен с цялата си пищност и великолепие, а още по-рядко някой съумява да вникне в диалектиката на времето. Впечатляващо е, че нашият автор не се задоволява с художническото пресъздаване на историческия момент, че търси и открива проблематиката на славното, но и противоречиво време на фараона Ехнатон.
Романът на Стефан Чолаков е твърде задълбочен, истински модерен роман както заради своеобразната интерпретация на историческата реалност, подчертано субективна и доста фриволна, някак метафорична, въпреки прецизната реконструкция, така и заради особения ракурс при осмислянето на действителността. Това е произведение, което ангажира емоционално.
На него (автора) не му стига да обозре, обеме, разтълкува фараона като прочутия религиозен реформатор, утвърдил монотеизма, заради което е „първата личност в световната история" според едни и немилостиво руган според други. Стефан Чолаков се домогва до по-мащабен и по-интересен прочит на историята, до своя, собствена интерпретация на грандиозните събития, той вижда фараона не само като религиозен, но и като социален реформатор.
Очевидно е, че за него монотеизмът на Ехнатон, прегръщането на новата вяра от фараона, не е предпоставена цел, а по-скоро неочакван резултат, предопределен не от развитието на религията, а провокиран от конфликтите в обществото и социума. Очевидно е, че това не е разказ за богове или биография на фараона Ехнатон, че не е илюстрация на историята, а роман, твърде фриволна понякога словесна игра, в която синът на боговете е представен като човек от плът и кръв, комуто нищо човешко не е чуждо. Нещо повече, това е роман за зараждането, развитието и пропадането на една велика идея, не само и не точно монотеизма, а и истината и справедливостта, да речем. Въобще мащабен е погледът към описваната действителност, задълбочено е тълкуването на историческите събития, впечатляваща е художествената интерпретация."

от Николай Иванов / дата: 05 юли 2020

Завладяваща книга, обрисуваща многопластово една екзотична и древна действителност - колкото далечна от нас, толкова и разкриваща вечните човешки черти и истините, които понякога ни вдъхновяват, а понякога ни водят до ръба на отчаянието.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]