Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски

Автор: Марин Бодаков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фабер
Брой страници 272
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 336 грама
Размери 14x20
ISBN 9786190010555
Баркод 9786190010555
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

В зората на прехода към демократично общество у нас след 1989 г. реабилитацията на маргинални автори и произведения претърпя бум. Литературната карта постепенно промени своя мащаб, отбелязвайки „нови" и „нови" феномени, които до този момент са били принудителни - по идеологически причини - слепи петна в литературното ни мислене. Нанасянето на подробности обаче ни най-малко не промени дотогавашните напрежения между център и периферия. Центърът си остана център - само периферията се обогати значително повече. Ние продължихме да четем периферията тъкмо през каноничните вече твърдения на центъра.

Тук обаче предприемаме друг подход: ще се опитаме да четем центъра през твърденията на периферията. На практика да го препрочетем, за да активираме отново вече вкаменени от натрупаните години, академичната наука и учебникарската индустрия напрежения. Но и доколко изобщо съществуват памет за тези напрежения? Памет за стълкновенията между д-р Кръстев и Йордан Маринополски, между Пенчо П. Славейков и Йордан Маринополски? Паметта услужливо свежда мненията на Маринополски до "изцепки" ... Нашата литературнокритическа памет крачи с победителите. Йордан Маринополски обаче е от победените. Затова целта наследващите страници е да се опитаме да установим хронологията на едно литературно и човешко поражение. Това не може да бъде установено само през съчиненията, публикувани в многотомните издания на класиците, както през тъничките, никога непреиздавани брошури на нашия герой Маринополски. Тук на критиката ще гледаме преди всичко като на последователно усилие, което се проявява в практиката - преди всичко през литературните и обществено-политическите вестници и списания. Но тя осцилира между автори и произведения и благодарение на познати и непознати писма, както и на мемоари за междуличностни катаклизми, възходи и съкрушения. За всички герои на таз и книга литературата, е била живот, Животът. Критиката е била дробовете, чрез които диша литературата.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Марин Бодаков (1971) е автор на поетическите книги \"Девство\" (1994) и \"Бисквити\" (1998), \"Обявяване на провала\" (2002), съставител на сборника \"Иван Вазов и...\"(2000).

Литературен редактор на вестник \"Култура\".