Новото фамилно име

Автор: Елена Феранте
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Колибри
Преводач Вера Петрова
Брой страници 512
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 392 грама
Размери 13x20
ISBN 9786190201212
Баркод 9786190201212
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"...всеки жест, дума, въздишка съдържа в себе си сбора от всички престъпления, които са извършили и извършват хората."

Елена и Лила са много повече от приятелки или дори сестри – животът на всяка от тях сякаш зависи и се развива като функция от живота на другата. Във втората част на тетралогията пътищата им обаче се разделят. Красивата Лила, надарена с необикновен ум и артистични заложби, се омъжва за богат собственик на магазин. Елена продължава обучението си и развива подчертан вкус към интелектуални занимания. „Новото фамилно име” е роман, богат на събития и неочаквани обрати. Една от двете героини ще изживее бурна любов с привлекателния студент Нино, когото познават от малки. Една от двете ще се окаже талантлива писателка и ще публикува роман. Животът и на двете ще се промени завинаги в години на шеметно израстване и разкъсващи душевни терзания.

„Писателката Елена Феранте може и да стои в сянка, но неаполитанската й поредица романи ще остане като модерна класика, която ще се препрочита още много години.“
Сп. „Лир“

Ключови думи: Нови - художествена литература, Думи, написани от жена, Книги за книгите, Да събудим коледния дух, Промо -25%, Цветовете на 2021, Семейни саги

от Зара / дата: 05 яну 2018

Определено съм заинтригувана от резюмето и коментарите на първата книга, но предпочитам да изчакам излизането на всички книги и тогава да чета. Обикновено се чака поне година между всяка от книгите.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Понякога най-загадъчното, най-неоткриваемото, най-търсеното е точно пред очите ни. Елена Феранте е загадка. Най-вероятно е родена в Неапол. Почти е сигурно, че е жена, но е възможно зад този псевдоним да стои мъж. Гадания и предположения има. Но семейството, което е връзката между издателството и ръкописите ѝ многократно предупреждава, че ако самоличността на автора им бъде разкрита той/тя ще спре да пише. Затова напоследък литературният свят се примири: няма значение коя е Елена Феранте, нека само да пише, защото пише прекрасно.

Докато четях първата книга от неаполитанската тетралогия „Гениалната приятелка“, а после и втората – „Новото фамилно име“, си мислех: Тази жена е от Неапол. И е родена някъде в средата на миналия век. И със сигурност е жена, защото как може иначе да опише така достоверно живота на едно порастващо момиче, ако не го е преживя… И точно тук ме пресече съмнение: Елена Феранте е главната героиня на книгите, тя описва своя живот, ние се чудим коя и каква е, а ето че на страниците тя е сложила цялата себе си, мечтите си, сънищата си, срама, любовта, завистта, съмненията…
Няма значение дали съм права. Главната героиня на тетралогията се казва Елена Греко. Дали Елена Греко и Елена Феранте са един и същ човек, не е важно за читателя. Важното е друго – тази героиня така ни приковава вниманието, че ставаме част от живота ѝ. Разхождаме се с нея в неаполитанския квартал, разплитаме сложните ѝ взаимоотношения с приятелката Лила, съчувстваме, ядосваме се, стискаме палци на двете момичета. Всичко в тази книга е живо, истинско, чувстваш жарта на неаполитанското слънце, чуваш виковете от прозорците на италианките, припомняш си треската на първите влюбвания.

Не, животът на Елена и Лила не е прекрасен като от лятна картичка, по-скоро е изпитание, проверка. През неговия изпит двете приятелки преминават по съвсем различен начин и не без съмнения – всяка държи другата под око, всяка за другата е опора, но и повод да постъпи различно. Коя от двете е по-правата в изборите, има ли изобщо правилен и неправилен начин да се живее? Няма такива отговори в първите две книги. Но пък чакаме следващите две – едва ли ще има и там категорични отговори. Защото така е и в живота, виждаш, правиш, чувстваш нещо, а не знаеш какво стои зад него. А после се оказва, че то е било пред очите ти.

Веселина Седларска - приятел Хеликон Сливен

Новото фамилно име“ е третата, излязла у нас книга от мистериозната Елена Феранте и втората от тетралогията за двете момичета Елена и Лила, която излиза в България от издателство Колибри. Действието в първа част, „Гениалната приятелка“, започва в средата на 20 век в бедните покрайнини на Неапол. Сюжетната линия е проста, разказват се съдбите на двете девойки, които не могат една без друга, но в същото време си нанасят множество душевни рани. Водещ похват в писането на Феранте е психологизмът. Четирите части на историята обхващат периода от детството до старостта на двете приятелки. Те са различни. Елена е неуверена в себе си, русо и светло момиче, по характер много прилежно, старае се да се хареса на учителките си, да не греши. Историята се разказва от нейно име и тя ни повежда на пътешествието от мизерния квартал към върховете на университета в Пиза, после в Париж и Америка. Лила е смугла, слаба, самоуверена, но и затворена в своя свят, тя не продължава да учи и не желае да излиза от мястото, където е пораснала. По характер тя е рязка и остра. И тези две млади жени са привлечени една от друга. В „Новото фамилно име“ тяхната история минава през периода на израстването им. Елена се влюбва, става известна писателка, публикува роман. Писателката с псевдоним Елена Феранте е известна с това, че текстовете й се четат удивително леко и хипнотизиращо, но се превеждат изключително трудно и за преводачите е цяло изпитание да предадат нейната простота и мощ на езика. Тетралогията е произведение, което мнозина големи литератори считат за гениално, върху него се изнасят семинари и се пишат дисертации в университетите. Човекът, който се крие зад псевдонима Елена Феранте, държи на своята анонимност във всеобщата показност на 21 век. Преди време нахалният журналист Клаудио Гати прави разследване, за да установи самоличността на авторката. Действията му бяха порицани от културните общности, все пак това е личният избор на твореца. И за нас като читатели наистина не е толкова важно как е истинското име на Елена Феранте, по-важно е, че „Новото фамилно име“ и всички останали части от тетралогията ни предоставят едно тържество за душата.

Хеликон