Небесни закрилници на дома (Колекция Румен Манов)

Автор: Румен Манов; Мариела Стойкова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Брой страници 232
Година на издаване 2017
Корици твърди
Език български, английски
Тегло 1534 грама
Размери 24x32
ISBN 9786199085004
Баркод 9786199085004
Категории Изобразителни изкуства, Изкуство, Книги

Автор на анотациите към колекцията: Мариела Стойкова

От много години домашните икони предизвикват в мен любопитство и възхищение със своята многообразност и изящество. Аз ги разглеждам като символ на домашния мир и уют. Винаги съм гледал на тях, не само като православни религиозни творения, а и като произведения на изкуството, в които се корени силният, несломимият български дух, оцелял през превратностите на вековете. Сякаш домашната икона е пряк път, прозорец към бога, а светците са посредниците между небето и земята. Всеки дом е имал своя посредник, своя патрон, към когото са отправяни най-дълбоките и откровени молитви. Това е един свят, изпълнен с очарованието на истинската вяра и божественост. Изпълнени с очарование и изключително майсторство, което граничи със загадъчност и мистицизъм, те стоят кротки и величествени, всеопрощаващи, сякаш наистина съединяват земята и небето. Тези пазители на дома са нашата памет, част от нашите корени. Затова съхранението и опазването на тези прекрасни произведения на българския дух и вяра е изключително важно. Защото за да расте дървото, трябва корените да са здрави, а корените на една държава са здрави, когато се съхрани паметта. Домашните икони са неразривно свързани с нашата историческа памет. (Румен Манов)

Ключови думи: Благовещение, Великден, Подари за Никулден, 11 май - Ден на молитвата, Ден на независимостта, Най-хубавият подарък, Подари книга

от Мариела Стойкова / дата: 04 юли 2017

Изпратих писмо до вас за корекция на авторството. Автор съм целия текст в каталога, а никъде не присъства името ми. Все още нямам отговор.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]