Малкият приятел

Автор: Дона Тарт
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Еднорог
Преводач Стефан Аврамов
Брой страници 720
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 639 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543651726
Баркод 9789543651726
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Романът „Малкият приятел” на Дона Тарт ни повежда на омагьосано пътуване в дълбокия американски Юг, където детството се сблъсква по възможно най-страшния начин със света на възрастните.

Всяка нова книга на Дона Тарт, забележителна фигура в света на американската литература, се смята за събитие, тъй като тя издава по едно заглавие на десет години. Вторият й роман „Малкият приятел” отвежда читателя в безвремието на Южните щати, където под спокойната на пръв поглед, сънна атмосфера дебнат тъмни сенки и неподозирани тайни.Всички от рода Клийв се гордеят със семейната си история, но има нещо в миналото им, за което никога, при никакви обстоятелства не се говори. През един фатален празничен ден деветгодишният Робин Клийв е открит обесен на дърво в градината. Единайсет години по-късно смъртта на малкото момче си остава загадка – макар че когато Робин е убит, къщата е била пълна с гости, никой не открива и най-малката следа от убиеца.

В затънтения град край Мисисипи сестрата на убития Робин, Хариет, живее самотно сред близки, белязани тежко от трагедията, в свой, изграден от книгите свят. Двамата с приятеля й Хийли вземат решение да открият убиеца на нейния брат – и да го накажат. Но онова, което започва по-скоро като детска игра, повежда Хариет по мрачен път, на опасно пътешествие сред сенките и призраците на дълбокия американски Юг.
През 2002 година самата Дона Тарт описва книгата като „тревожен, плашещ роман за сблъсъка на детската психика със света на възрастните, при това по възможно най-страшния начин... След „Тайната история” ми се искаше да напиша книга, която да бъде различна на всички нива. Докато „Тайната история” е видяна изцяло през погледа на Ричард, като заснета с една камера, целта ми беше „Малкият приятел” да звучи много по-симфонично, като „Война и мир”. Според всеобщото убеждение този начин на писане е най-труден.”
„Малкият приятел” е роман, изпълнен с трагичен реализъм, събитията са описани като видени в трескав сън. Макар че светът, който Хариет разкрива, несъмнено е населяван от призраци и сенки, в него няма нищо магическо, същото се отнася и за гневния, лиричен рационализъм, прозиращ в гласа на самата Тарт. Книгата й е точно описание на света такъв, какъвто е – мрачен, грозен, опасен и неразбираем, филтрирано през ярките цветове и неизпълнимите искания на детството. Текстът увлича като приказка, но не ни позволява да се утешаваме с мисълта, че всичко все пак е „на ужким”.

от Бети / дата: 19 дек 2022

Книгата е на светлинни години от "Щиглецът". Скучна и безинтересна южняшка история. Едни 700 страници, в които нищо интригуващо не се случва. Изгубено време и зле похарчени 20 лева.

от Мария / дата: 15 яну 2020

Прекалено обстойна... Можеше да я съкрати поне наполовина...

от Деан / дата: 08 яну 2017

Страхотна книга – Малкият приятел , интересно ми е кой според вас е убиеца на Робин ?!

от Борис / дата: 11 яну 2016

Страхотна книга. Страхотна мистерия. Улики, с които читателят сам трябва да идентифицира убиеца. Дона не казва нищо директно. Изгражда майсторски своите герои и ги оставя те да говорят вместо нея.

от сс / дата: 15 дек 2015

Веднага скъпа обожемой .. въпреки че би трябвало да знаеш...Обладаване на Антония Байът..сигурно не си я чувала..та затова не е комерсиална..

от break / дата: 13 дек 2015

Обожемой, най-после някой да ми отвори очите. сс, моля дайте пример за неинфантилна и некомерсиална литература.

от сс / дата: 13 дек 2015

Една от най-големите звезди на инфантилната, комерсиална литература..визирам Тайната история..
.. добре че се намира все още някой свестен критик да отвори очите на хората и да излезе от всеобщия хор на хвалебствия..
.. детинска, недостоверна, изсмукана от пръстите и свръхпретенциозна литература... изцяло комерсиална..евала..

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Дона Тарт, наричана "младото чудо на американската литература", започва да пише "Тайната история" на деветнайсетгодишна възраст. Още с появата си дебютният й роман превзема върховете на литературните класации и е преведен на двайсет и четири езика. Родена в Мисисипи, младата писателка е продължителка на най-добрите литературни традиции на американския Юг. Дона Тарт пише по един роман на десет години и обгръща личния си живот в пълна тайна.