Кремъл - власт и смърт. История на политическите убийства в Русия през ХХ век

Автор: Иван Първанов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Millenium
Брой страници 224
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 180 грама
Размери 13x20
ISBN 9789545153167
Баркод 9789545153167
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Кремъл - сърцето на Москва, е не само исторически, културен и религиозен център на Русия, но и символ на цялата ? политическа власт. Червените му стени са свидетели на безброй превратности и интриги, главоломни промени и смърт. Особено през XX век, когато победилият в "името на народа" комунизъм отстоява правото на живот с разстрел или отрова за противниците му.

Размерът и обхватът на Сталиновите репресии спрямо политическите опоненти, културния, религиозен и военен елит, научно-техническата интелигенция и художественотворческия ешелон са безпрецедентни за времето си. Ала убийствата в Кремъл не секват и след смъртта на вожда. Един след друг мистериозно и удобно измират Брежнев, Черненко и Андропов. Никой не е защитен, когато цената е толкова висока.

Книгата предлага различни гледни точки и възможни обяснения на някои от най-емблематичните политически убийства в Русия през XX век.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Издателство Millenium ни представя книгата на журналиста Иван ПървановКремъл - власт и смърт. История на политическите убийства в Русия през ХХ век“. Самото заглавие е красноречиво, става дума за изследвания и анализи по темата политически убийства в СССР и по-специално в центъра на властта – Кремъл. Зад високите червени стени са скрити много тайни. Иван Първанов е обхванал един период от 1917 до 1990 година, време, през което не един и двама вождове на огромната страна са се простили с живота си по неестествен път. Авторът се потапя дълбоко в архивите на Кремъл и властовите структури, за да направи подробни изследвания на всяко едно обстоятелство, свързано със смъртта на вождовете. В началото е Ленин, чиято болест е всеизвестна, но според историческите източници той издъхва точно когато започва да се възстановява. Едва ли има случайности точно на Червения площад или дори да има, те са минимални. В повечето случаи става дума за планирани и хладнокръвно извършени политически убийства. До Ленин през последните дни на живота му имат достъп малцина, един от тях се казва Йосиф Висарионович, известен на широката публика като „бащата на народите“ или просто Сталин. Днес оценките на неговата личност са противоречиви, от възхвала до пълно отрицание. Факт е обаче, че по време на управлението му съдбите на милиони са разпилени, объркани или просто прекъснати. Иван Първанов е твърдо убеден, че в бастиона на съветската и руска власт ври и кипи от интриги и страсти, от копнеж за власт и параноя. В края на своя живот Сталин подозира всички свои стари съратници и другари в заговор. Наблизо е и Берия, а това никога не е безопасно. Следват годините на десталинизацията, начело е Хрушчов и нещата изглеждат по-нормални, обаче това трае само до идването на Брежнев. Политиката отново се втвърдява и отново се появяват съмненията. Дали някой от наследниците на властта е спомогнал за смъртта на Брежнев, дали Андропов и Черненко си отиват от този свят скоропостижно след нечия намеса са въпросите, на които търси отговор Иван Първанов. Можете да четете „Кремъл - власт и смърт. История на политическите убийства в Русия през ХХ век“ и като един документален исторически трилър.

от Хеликон