Балканска сага

Автор: Кармен Мишу
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Жанет-45
Брой страници 654
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 750 грама
Размери 14x20
ISBN 9786191861194
Баркод 9786191861194
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Сага за съдбата на едно семейство в началото на ХХ век, когато все още имат смисъл думите "доблест" и "чест". Храбри офицери, обикновени хора, пламенни любовници, изискани аристократи - всички тях среща Зана, красива млада жена, по житейския си път. Път, който минава през елегантните салони на довоенен Букурещ и завършва в палещата пустиня на Близкия изток. Това е история за алчност и преданост, за висши човешки добродетели и низки страсти, за верски различия и етническа търпимост. История за многообразието на живота.

Ключови думи: Балкански корени, Семейни саги

от Светла / дата: 14 юни 2015

Отлична книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

...“Аз съм българофил, момичето ми. И що за глупост е това “филство“ - германско, руско, английско и прочие. Нека първо докажем обичта си към България, тя най-много я заслужава.“
Кармен Мишу е от младите български автори, чиито книги аз чета с огромно удоволствие и препоръчвам на всички, които се интересуват от миналото ни като народ и нация. „Балканска сага“ отново провокира и ни кара да се замислим за моралните ценности и чисто човешки чувства и потребности - любов, желание, секс, страст, дълг, достойнство. Напомня ни за голямата верска толерантност и търпимост на българите към различните по вяра, религия и култура. Кармен Мишу ни повежда на разходка в миналото, в началото на XXв в един крайдунавски град - Видин, който е и родния град на авторката. Сюжетът на романа обхваща период преди събитията през 1923г, настъпването на фашизма в Румъния, Втората световна война , промяната на социалния режим у нас и последиците от тази промяна, преселението на евреите в Палестина. Но всички тези събития не са описани подробно, те са по-скоро фон, на който върви действието на книгата и по-скоро е описан начинът, по който тези събития се отразяват на героите и техните съдби. Един български офицер, за когото армията е едно от най-важните неща в живота му и двете жени, съставящи неговото семейство. Образи на две жени, майка и дъщеря, две жени, противопоставящи се на господстващите порядки и предразсъдъци, говорещи, това, което мислят и действащи според повелите на сърцето. Майката със своето поведение на разпусната жена се опитва да привлече вниманието на своя винаги отсъстващ съпруг, да покаже, че е там и е жива, че има чувства и желания. А неисканата и неприемана от родителите си Зана израства на село, при своя чичо, към когото храни синовни чувства до края на историята. Зана е откровена до болка млада жена, която не се съобразява с никого, заминава да учи медицина в Букурещ и живее с мъж без брак /все неща, които скандализират обществото и го карат да гледа на нея с подозрение/.
Когато чета „Балканска сага“ и се опитвам да си представя Зана в съзнанието ми изплува асоциация за Ирина, героинята на Димитър Димов от „Тютюн“, а Марин ми напомня за Борис, толкова е силно желанието му за пари и власт.

Йорданка Петкова, Хеликон-Добрич