Палав и планктон

Автор: Борис Виан
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 5

Издател Фама +
Преводач Мария Коева
Брой страници 260
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 347 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191780211
Баркод 9786191780211
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Палав и планктон" е шеметен купон - в буквалния и в преносния смисъл. Романът започва и свършва с веселба и танци. На първата сбирка Майора, обичаен герой на Виан, се запознава с хубавата Заза и решава да се ожени за нея. За целта се налага да издири нейния вуйчо и настойник. Това ни отвежда в едно ведомство, където бюрократичното ежедневие е абсурдно и смехотворно до краен предел. Нещата се уреждат - и следва нов купон, още по-вихрен от първия. Изобилие от забавни случки, ситуации и герои, описани в безподобната словесна и образна изобретателност на Виан и с неистовия му хумор.
В краткия си живот Борис Виан /1920-1959/ е бил инженер и изобретател, музикант, автор на песни и певец, сценарист, драматург и актьор, поет, преводач и романист. Лиризъм и хумор, сюрреализъм и абсурдизъм се съчетават в неговите творби, които взривяват действителността и я преизграждат - фантасмагорична, гротескна, понякога жестока, понякога комична, често и двете.

от Дла Дла / дата: 26 юли 2014

Много слаба и излишна.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Бла Бла / дата: 26 юли 2014

И нещо ми се изплъзна какво точно имате предвид под това да се описват ''умотворения''. Знаете ли какво означава умотворение ? Означава народна мъдрост. Така че много ми е любопитно какво искате да кажете с този израз.

от Бла Бла / дата: 26 юли 2014

Професионални читатели, първо си вижте коментара и начина на изразяване, след това наричайте по-заслужили от вас имена ''бездарници и графомани''. Просто рядко се случва да се види по-безсмислено и графоманско словосъчетание от ''скандални графомански нелитературно издържани сквернословия''. Нещо, което може да се каже с две думи, вие го казвате с пет, което говори достатъчно.

от Lethian Dream / дата: 08 май 2014

Книгата се казва " Ще плюя на гробовете ви", доколкото познавам творчеството на Виан. Относно това дали е графоман или не, това всеки човек може да оцени като прочете първо книгите му и след това коментира. "Пяната на дните" например е изключително оригинално произведение. Моля да изброиш толкова по-значимите от него автори, които са пренебрегнати заради "скандалните сквернословия" на утвърден автор като Виан. Щом Виан ти е скандален, представям си какво ще кажеш за Буковски и Хенри Милър...

от Професионални читатели / дата: 08 май 2014

Познава ли европейската литература по-алкохолизиран и бездарен автор от Борис Виан? Познава ли толкова отчаян графоман, който в стремежа си да бъде оригинален описва най-низките страсти и умотворения? Може ли талантлив и добър автор да назове книгата си "Ще се *** на гробовете ви?" Парадоксално е как се издават подобни неща, а други много по-значими автори се пренебрегват заради скандални графомански нелитературно издържани сквернословия.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]