Цивилизация на зрелището

Автор: Марио Варгас Льоса
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Колибри
Преводач Людмила Петракиева
Брой страници 200
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 233 грама
Размери 13x20
ISBN 97861915041823
Баркод 97861915041823
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Опошляването на изкуствата и литературата, триумфът на жълтата преса и лекомислието на политическата класа са симптоми на тежко заболяване, сполетяло съвременното ни общество – безразсъдната идея да се издигне във върховна ценност естествената ни склонност към забавления. В миналото културата е била един вид осъзнатост, която е пречела да се загърби действителността. Днес тя е механизъм за развлечение и забавление. Интелектуалците, които съставляват гръбнака на целия XX век, днес отсъстват от обществения дебат. И въпреки че неколцина подписват манифести или участват в полемики, едно е сигурно: тяхното влияние в обществото е нищожно. Проумели това, мнозина са избрали дискретно да мълчат. Като истински антиконформист, Варгас Льоса ни поднася една безмилостна рентгенова снимка на нашето време и на нашата култура.

„Културата, в традиционното значение на понятието, днес е на път да изчезне.”

„Целта на скромното ми есе не е само да попълни множеството размисли относно съвременната култура, а да свидетелства за преображенията на това, което все още се разбираше под понятието култура, когато връстниците ми и аз тръгнахме на училище или постъпихме в университета, както и за безвкусната шарения, която я е изместила – подмяна, извършена сякаш с лекота и със съгласието на всички нас.”

от gart / дата: 10 май 2015

Великолепна книга. Жалко, че не я рекламират както Букай.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Nepokolebima / дата: 11 юни 2014

Прекрасна книга, препоръчвам на всички, които искат да обогатят хоризонтите си.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Марио Варгас Льоса е една от най-ярките звезди на духовния небосклон на съвременната цивилизация. И съвсем не само заради таланта му на писател и славата на Нобелов лауреат за литература. За него писането е спойващият елемент на всички енергийни потоци, които го изграждат като творец и човешко същество. За разлика от много свои колеги, той не желае да пребивава самотно и безопасно в кулата на литературния си гений. Лишена от активно взаимодействие с всички останали форми на обществен и социален живот, тя би му изглеждала извратено самодостатъчна и породи тази причина тотално ненужна.


Всичко това обяснава естествената поява на сборника от есета „Цивилизация на зрелището“.


Написани без преструвки, компромиси и „политическа коректност“ на моменти изглеждат дори стряскащи в унищожителността си към настоящето и в мрачността на прогнозата си за бъдещето. Още по-притеснително изглежда това, че са написани от човек, създал едни от най-жизнерадостните текстове в съвременната латиноамериканска литература. Има ли по-сигурно доказателство за натрупаната горчивина и отвращение към заобикалящата ни псевдокултура. И за това, че въпреки всичко разумът и талантът никога няма да се предадат.

Флорика Велева, Хеликон Благоевград