Голямото почистване

Автор: Павлина Михайлова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Труд
Брой страници 190
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 208 грама
Размери 21x14
ISBN
Баркод
Категории Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Това е книга, различна от всички книги за пътешествия и приключения, публикувани през последните 20 години у нас. Новото е, че авторът разказва за своите срещи с дивата природа с възторга на първооткривател, а не със сухия език на учения, като в същото време споделя много научни факти за мястото и видовете, които го обитават. И второ, той не само обича природата, но е готов активно да я пази - за първи път в книга са събрани разкази на доброволец, участник в акции, насочени към опазване на българското и световното биоразнообразие, като:
- преброяване на най-редките нощни грабливи птици у нас;
- подготовка на малък остров без електричество и вода за резерват в Турку - най-големия европейски архипелаг;
- международна кампания срещу незаконното избиване на птици по време на миграция в Малта;
- 10-дневно почистване на Пирин;
- наблюдаване на есенната миграция в Бургаския залив и строене на изкуствени платформи за гнездене;
- пазене на гнездо на двойка царски орли в Сакар планина и др.
На тези и на други приключения, като зимното изкачване на Черни връх, разходката до Кантабрия или наблюдаването на рядкото явление биолуминисценция в Пуерто Рико, може да завиди всеки любител на пътешествията, фен на клуб “Адреналин”, турист, планинар, природозащитник, доброволец, еколог. Обаче основната цел и предизвикателство на П. Михайлова е да зарази неизкушения още читател, дори лежащия на дивана телезрител със страстта си към опознаване на живата природа, както и да сподели удовлетворението, което всеки може да получи, когато дари своя труд и време в името на една кауза – опазване и защита на мястото, където живеем и към което принадлежим.
Павлина Михайлова е журналист, медик, магистър по опазване на околната среда, автор на сценарии за научно-популярни филми, продуцент БНТ. Тя е автор на “Следа от носорог”, първата книга от български автор за Зимбабве.

Текстовете на Павлина Михайлова винаги са ме удивлявали с органичната си безхитростност и искрена почит към природата. Бих казал, че това са черти и на авторката, посветила се в значителна степен на опазването на света възможно най-чист и естествен. Дали се бори за каузата на пойните птички в Малта, на растителните видове във Финландия или на изриването на боклуците в родната ни страна, тя винаги е решителна, обсебена, убедена. В събраните тук истории, някои от които съм публикувал в сп. GEO, най-ценното е истинността и непримиримостта към човешката арогантност. Тази книга е отворен прозорец към предели, които трябва да сме отгледали първо в себе си, преди да поемем към тях навън.

Иван Голев, главен редактор на сп. ГЕОКнигата излъчва непосредственост и текстът те хваща неусетно, преди да си разбрал. Но тя също учи – разкрива ти фрагменти от света и историята му, примесени с разкази за природата като ти внушава, че трябва да съхраниш остатъка от нея.

Проф. Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей.

от Ивайло / дата: 13 авг 2012

много яка, поздравления за авторката!

от Иван / дата: 12 юли 2012

Поздравявам хубавото бухалче на корицата! :)

от Юлия Дилова / дата: 11 юли 2012

Поздравявам авторката - прекрасно и полезно четиво. Четох с
удоволствие като се възхищавах на гражданската й позиция.

от Валентина Йосифова / дата: 18 май 2012

Много интересна, приятна за четене, пълна с факти за животните и растенията, и най-вече увлекателно написана!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]