Тихото слънце

Автор: Петър Денчев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 69

Издател Жанет-45
Брой страници 136
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 190 грама
Размери 20x13
ISBN 9789544917685
Баркод 9789544917685
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Петър Денчев е български писател и театрален режисьор. Автор е на романа "Тъй както мъж целува жена, която обича" /Награда за нов български роман "Развитие", 2007/ и сборика с разкази "Истории в минало време" /ИК"Жанет 45", 2011/. Негови спектакли са гостували на фестивали в Сърбия, Ккосово и България.
"Тихото слънце" е роман експериент. Роман за един глас, който оцелява след физическата смърт и разказва историята на човека, който преживява всички забрани през тялото си.

от Жоси / дата: 22 сеп 2013

Петър Денчев е безспорно явление в родната литература, което заслужава адмирации. С подобен автор всяка велика държава би се гордяла.

от Мартин / дата: 22 сеп 2013

Предлагам да не се използват коментарите, за да се противопоставят авторите. Петър Денчев е писател, който много харесвам и искам да се развива, може би най-интересният млад автор за мен в този момент. Така че нека коментираме тук само "Тихото слънце".

от Koko / дата: 17 сеп 2013

А бе, малко трудно си представям "тъпите другари" на "вехтия чичо" като..."комплексирани заекващи момченца" .Затова-внимавайте вие, пишещите тук. Не се заигравайте с българското красноречие, защото и то си има граници, зад които леееко наднича простащината.

от do Martin / дата: 17 сеп 2013

Много добре казано!

от Мартин / дата: 17 сеп 2013

Извинявайте, но Петър Денчев е много интелигентен и интересен автор. Петър Делчев е някакъв вехт чичо, който прави нещастни опити, които тъпите му другари четат. Денчев е експериментатор и интелектуалец, автор, който пише с много силни внушения.

от Деси Константинова / дата: 15 сеп 2013

Петър Делчев с бархетната рубашка разбира от вар и зидарии, но не и от книги. Писанията му са предназначени за комплексирани заекващи момченца без литературна култура, така че намесването му в интелигентната дискусия за блестящата книга на Денчев е най-безочлива проява на лош вкус.

от Еврипид Аристотел / дата: 14 сеп 2013

За първи път чувам, че някой чете книги, защото някой "изцежда" емоции върху страниците на книгите. Но добре - давайте, щом литературата ви харесва в смисъла на изцедено пране... или цедено кисело мляко.
Денчев е концептуалист с душа, съвременен автор. Делчев е автор, който живее назад във времето.

от Омир Херодот / дата: 14 сеп 2013

Делчев е стара кримка, а Денчев още има мляко по устата. Когато натрупа опита и прочетените страници на Делчев и когато се научи да изцежда емоциите си върху белия лист като Делчев, тогава книгите му ще се четат повече.

от Чоам Номски / дата: 14 сеп 2013

Кратко и ясно: Денчев е писател, Делчев мистификатор.

от Ноем Чомски / дата: 13 сеп 2013

Кратко и ясно: Делчев става, Денчев не става.

от До "Розалия" / дата: 12 сеп 2013

Розалия, вие явно бъркате Петър Денчев с Петър Делчев.
Петър Денчев е автор на романите "Тихото слънце" и "Тъй, както мъж целува жена, която обича" и на сборника с разкази "Истории в минало време". А Петър Делчев е автор на романа "Кастинг за месия". Да не се разочаровате, като разберете че това са двама различни автори. :)))

от Розалия / дата: 11 сеп 2013

Оригинална ! Напомни ми за " Парфюмът " на Зюскинд.
От години чета книгите си с тапи в ушите. Много лесно се разсейвам....Тази много тиха тишина ми е позната....
Веднага почвам " Кастинг за месия " :)

от Стойко Пеев / дата: 16 авг 2013

Тихото слънце е роман за тва безумие, което се случва сега в България - за страха, тишината и мълчанието... Тръпки ме побиват, когато помисля, че всъщност е пророчески.

от Администратор / дата: 22 юли 2013

до Марияна Минчева:
От утре /23.07.2013/ книгата ще е налична в Хеликон - Славейков. Очакваме ви!

от Марияна Минчева / дата: 19 юли 2013

Абе, защо не я зареждате тая книга!
Няма я в Хеликон на Солунска, до Славейков!?
Минавам за втори път, питам, казвам, че ще ми я донесат, а те никога не са готови...

от Алекс Сашо / дата: 08 юни 2013

Петър Денчев е изключително въздействащ автор - четете го и го препрочитайте.

от Кирил Маринков / дата: 19 окт 2012

Автор за умните!

от Я! / дата: 26 сеп 2012

Добра провокация. Обаче ми се струва, че тая книга изисква особена нагласа, точното настроение и читатели, които обичат провокация и да научават нови неща за себе си, а не просто разазването на някакви истории. Има потресаващи картини и страници, дано повече хора я прочетат.

от Регина / дата: 08 сеп 2012

Добра стъпка. Умен и талантлив. Дано все така...

от Вълчо камарашев / дата: 01 сеп 2012

Честно казано подходих със съмнение към тази книга и в края на краищата я взех, за да я прочета и още първите 10 страници ме хванаха. Смятам, че авторът е доста интересен - като стил, подход и култура и че заслужава повече внимание. Намирам преобладаващата част от коментарите за основателни и се включвам към тях - прочетете този роман, има какво да видите: съспенс, загадка, ефект на странност, социология, политика и екшън. На моменти много заприличва на Кафка, друг път на Оруел, а всъщност има нещо много напомнящо на Уелбек. Изобщо целият този текст е излят, мислен, почувстван и артикулиран, изговорен, трябва да бъде чут. Не очаквайте някакво романче, което да ви занимава с плитки мотивации и дребни човешки проблеми: тук наистина се разказва за чудовищни неща, до които човешката природа може да стигне. Май малко повече го похвалих, но си заслужава. Някои от сцените са много въздействащи. Дано продължава в тази посока.

от Ани / дата: 25 авг 2012

Най-накрая един наистина интересен роман. Чете се на един дьх. Досега не сьм чела нещо толкова интересно и динамично от бьлгарин.

от evga / дата: 21 авг 2012

доста добре, вдъхновяващ и смразяващ :D

от Руми / дата: 18 авг 2012

Генялна!

от Rossitza / дата: 17 авг 2012

най-добрата книга която съм чела

от 1001 нощ / дата: 17 авг 2012

Романът е шедьовър, а Делчев е литературен великан, несъизмерим с бездарните тълпи графомани, хлуещи в родната белетристика

от Sofia live / дата: 11 авг 2012

Нещо по въпроса:
http://Линкът е изтрит от администратор.

от До Гришата / дата: 10 авг 2012

Глупости, Денчев е интерсен автор, просто се развива. Никой не му завижда. Това са пълни глупости.

от Гришата / дата: 10 авг 2012

Ако Денчев беше преводен автор, отдавна щяхте да сте го обявили за много голям. Но сега просто му завиждате и не искате да има автор като него в БГ.

от Емил / дата: 09 авг 2012

Книгата е доста увлекателна, но на места прекалено много флиртува с идеята за този глас. Това ме подразни най-много. Иначе пожелавам на автора още много успехи и да се развива в тази посока, в която е тръгнал.

от жечка / дата: 09 авг 2012

Много сглупих като си купих тая книга но още повече сглупих че я прочетох

от Джони / дата: 05 авг 2012

Чудесен, ироничен, дори забавен. Но най-вече талантливо увлекателен.

от Мишев / дата: 28 юли 2012

До Съгласен.
Парите какво общо имат тук?
Въобще това мнение за истинския писател е доста анахронично.

от Съгласен / дата: 28 юли 2012

Точно така, истинският писател изобщо не иска да се хареса на читателите, понеже пише само за пари.

от Веселин Мишев / дата: 28 юли 2012

Чудесна книга. Интересен текст, неочакван подход, добри находки, доста добър финал, стилистично издържан, модерен. Мисля, че този автор привлече вниманието ми. Ще се опитам да намеря и други негови неща, изобщо, мисля че той ще се развива много интересно.
Най-вече ми харесва, че няма нищо общо с останалите български автори - тук има сериозна амбиция, добра ерудиция, актуалност и свежест на хрумките. Тук няма желание и да се харесва на читателите, нещо което останалите български автори много силно желаят.

от Реджи / дата: 20 юли 2012

Това се казва хубава българска книга!

от Милен Миланенов / дата: 19 юли 2012

Тази книга е страхотна.

от стига глупости... / дата: 12 юли 2012

книгата е увлекателна и онтересна, няма да се хареса само на старомодни читатели с вкус към обичайното...

от Дария Петрова / дата: 10 юли 2012

голяма боза
при това с напъни
Айде моля ви се уважаеми писатели четете малко и после пишете

от Красен / дата: 10 юли 2012

Една много добра и въздействаща книга. Пожелавам на автора още много такива хрумки и развитие в професионалното писане.

от Ужас / дата: 06 юли 2012

Абе, зареждайте я! На Славейков я няма и в хотел Б-я я няма... какво е това нещо?

от Мирко / дата: 03 юли 2012

Да, романът определено има недостатъци. Но в него се вижда заложен огромен потенциал, силно се надявам той да не изнече в канала. А да бъде вложен в смисленото развитие на автора.

от смях / дата: 30 юни 2012

Винаги ме напушва на смях от български автори с големи претенции, особено като са още в детска възраст, но този роман ме поизненада. Има си много недъзи, но е различен и си личи, че авторът е умен. Ако съумее в тази крехка възраст да не се изживява като най-умния, може би след още един-два романа ще достигне много добро за България ниво. Че и за полуострова.

от черният ангел / дата: 26 юни 2012

Книгата се чете на един дъх и оставя задълго смразяващо усещане в човека. Една страхотна история, страхотен език и страхотен подход. Чувствам се зашеметен. Впечатляваща визия, идеи, подход и най-вече смелост. Наистина смелост се иска, за да забиваш толкова мощни шамари на заспалата и угодническа на читателите българска литература. И на читателите, коиъо постоянно искат сладникави историики. Дано има още такива мощни книги и смели автори.

от Елена Панайотова, Хеликон / дата: 14 юни 2012

Здравейте, книгата е налична във всички книжарници Хеликон, както и в склада, за изпълнение на онлайн поръчки. Поздрави!

от Мъселъс уолъс / дата: 13 юни 2012

Абе тази книга като е толкова готина, защо не я откривам в книжарниците на хеликон? Навсякъде казват "купи се", ами катосе е купила, що не зареждате пак? Ебаси недомислието! Зареждайте, когато нещо се купува... Добре, че я намерих в една малка книжарничка на Стефан Караджа и сегасядам да чета.

от Тихоооо / дата: 13 юни 2012

Романът се чете на един дъх и поразява с перфектния си стил и ежасите, за които разказва. Поглъща и остава дълбоко под кожата.

от мрр / дата: 29 май 2012

както вече казах: романът на годината!

от Horhe bukai / дата: 28 май 2012

И аз! Тази книга безапелационно показва, че не всички български автори са скучни, нечетивни и незаминателни! да взимат пример и да се учат как се пише умно и грамотно!

от Димитрина Димитрова / дата: 26 май 2012

Много добра! Препоръчвам!

от клийнекс / дата: 26 май 2012

книгата е много интересна и впечатляващо по своя замисъл.
мисля, че трябва да й се обърне по-сериозно внимание.
авторът е много умен.
книгата също.

от синтетик / дата: 23 май 2012

Млад автор, който е доста любопитен и начетен. Точно този роман ми звучи като да е леко претенциозен, но все пак бих го погледнал, понеже се интересувам от съвременната българска литература извън обкръжението на...айде да не казвам кои кръгове.

от Крис / дата: 12 май 2012

Зареждайте книгата!

от Мартин / дата: 11 май 2012

Казвате, че била интересна. Ами, хайде да видим. Току-що минах през книжарницата и не успях да я намеря. При това най-новия Хеликон на Солунска, а след това и през Хеликон на Царя. Хайде, моля ве, зареждайте книгата, искам да я чета.

от мак / дата: 10 май 2012

Напълно съм съгласен с Мик Джагър!

от мик джагър / дата: 10 май 2012

Със сигурност мога да кажа,че „Тихото слънце” е най-смисленият и увлекателен български роман, който съм чел през последните 15-тина години. Един голям шамар към всички в България - Петър Денчев не само, че дава добър урок по разказване, той дава и добър урок по политическо отговорно писане. Дано има повече такива книги и автори в България!

от Гост / дата: 29 апр 2012

Малко недовършен ми седи. Вземете да добавите биографията на автора и свястна анотация.

от Големият! / дата: 28 апр 2012

Тук посланието остава като дълбоко вътрешно предчувствие... Наистина много въздействащо.

от Големият! / дата: 28 апр 2012

Супер! Експеримент - при това много успешен. Нито за миг не остава скучно усещане. Историята държи с много голямо напрежение. Финалът е дразнещо отворен, но можеше да се очаква, предвид че става дума за един глас, който няма собствено тяло. В текста има невероятни изолретения, както езикови, така и стилистични, и това че е експеримент е ключ, вход към идеята на романа. Четете го!

от Принс / дата: 27 апр 2012

Малко преувеличено, но интересно все пак

от Туджаров / дата: 27 апр 2012

Страхотно представяне на книгата имаше. Авторът е страхотен. Книгата малко обърква, но накрая всичко си идва по местата: супер финал. Разтърсващо насилие.

от Мунчо / дата: 24 апр 2012

Това все едно е писано за България.
Ние живеем в същия свят на мълчание и тъпота.

от Марияна Сотирова / дата: 19 апр 2012

Тихото слънце безспорно е една от най-умните български книги, които съм чела. Особено от български автор. При това млад. Умен е. Повече от това дори.

от мрр / дата: 22 мар 2012

романът на годината

от лило / дата: 12 мар 2012

сууупер

от Стоян Гълев / дата: 05 мар 2012

Страхотна,заедно с книгите на Йордан Матеев е най-добрата българска книга за тази година!

от маръин русес / дата: 05 мар 2012

изключително добър

от марин марин / дата: 21 фев 2012

повече от интересно. беше ми непознат. но е страхотен. браво.

от Браво / дата: 19 фев 2012

Страхотен! Няма друг толкова актуален български писател.

от Мария / дата: 17 фев 2012

Неочакван!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Петър Денчев е български писател и театрален режисьор. Завършил е театрална режисура (НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, 2010 г.), с магистърска програма по театрално изкуство (2017). С книгата си “Тъй, както мъж целува жена, която обича” печели конкурса за нов български роман “Развитие” през 2007 г. По-късно излизат сборникът с разкази “Истории в минало време” (2010, ИК “Жанет 45”) и романът “Тихото слънце” (2012, ИК “Жанет 45”). Има публикации в периодичния печат, преводи на разкази в чужбина. Поставял е спектакли на сцените на повечето от големите театри в България (Народен театър “И. Вазов”, Сатиричен театър “А.Константинов”, ДТ “С. Бъчваров” Варна, ДТ “С. Огнянов” Русе, ДТ “Г. Милев” С. Загора и др.). В периода 2017-2018 г. е драматург на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна.