Великият дизайн

Автор: Стивън Хокинг & Ленард Млодинов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Бард
Преводач Венцислав Божилов
Брой страници 224
Година на издаване 2017
Корици твърди
Език български
Тегло 570 грама
Размери 22x15
ISBN 9789546552136
Баркод 9789546552136
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Във „Великият дизайн” авторите обясняват, че според квантовата теория Вселената няма само едно съществуване и история, а напротив - всички възможни истории на Вселената съществуват едновременно. Когато се приложи към цялата Вселена, тази концепция подлага под въпрос идеята за причина и следствие. Но според подхода „отгоре надолу” към космологията, описан от Хокинг и Млодинов, фактът, че миналото няма точно определена форма означава, че ние създаваме историята, като я наблюдаваме, а не че историята създава нас. Авторите обясняват също, че ние самите сме продукт на квантови флуктуации в самата зора на Вселената и показват как квантовата теория предсказва „мултивселената” – идеята, че нашата вселена е само една от многото вселени, възникващи спонтанно от нищото и всяка с различни природни закони.

Наред с това Хокинг и Млодинов подлагат на съмнение общоприетата концепция за реалност и предлагат „моделно зависима” теория на реалността като най-доброто, което можем да се надяваме да открием. Авторите завършват с категоричната оценка, че М-теорията, обясняваща законите, управляващи нас и нашата вселена, в момента е единственият кандидат за завършена „теория на всичко”. Ако бъде потвърдена, посочват те, това ще бъде онази единна теория, която Айнщайн се е опитвал да разработи - върховният триумф на човешкия разум.

Сбит, изненадващ и богато илюстриран пътеводител към открития, променили разбирането ни за Вселената, и поставящ под въпрос някои от най-съкровените ни вярвания, „Великият дизайн” е книга, която ще ни информира (и провокира) като никоя друга.

Ключови думи: Стивън Хокинг, Вселената и човешката гениалност, Необятният Космос, 14 май - Ден на астрономията, Мистерията Време, Пътят към Космоса, Измамна реалност

от Д-р Борис Генов / дата: 15 мар 2018

Не мога да разбера, защо суеверни и злобни хорица ( Неразбиращи посланията на собственият си бОГ ), пишат коментари за книга, която едва ли са прочели и едва ли биха разбрали?

от УМ / дата: 04 юни 2012

Защо мислите, че Стивън Хокинг не вярва в Бог? Всъщност сте прави. Той не вярва, той знае, че има БОГ.

от The Hitchslap / дата: 11 яну 2012

Драги Теофанов,

Позволете да ви уведомя, че и тъмната материя, и боговете, се намират в главата ви - там, където у някои хора се нахождава мозъкът.

от Ръсел / дата: 10 яну 2012

Теофанов, отбележи си някъде, че татко ти Бог живее в главата ти - и никъде другаде.

от Емил Теофанов / дата: 09 яну 2012

Хора, крайно време е да пораснем вече. Колко време още, ще се заяждаме като малки деца? Има Бог, няма Бог, дай си ми парцалките, нА ти си парцалките...

Тате Бог перфектно е измислил и сътворил нещата. Просто, крайния резултат ще бъде по-ясно видим след още "един галактичен ден" ~250 милиона години Земно линейно време. (Една ротация на Слънцето около центъра на галактиката ни.)

Ако нямате търпение да изчакате 250 мил. години, вместо да се заяждате един с друг, положете усилия поне да зачетете "Книгата за Урантия". Повечето от нещата, за които се заяждаме (Еволюцията, Тъмната Материя/Енергия, Хигс бозона, Константата на Фината Структура, и дори Гравитацията) са обяснени като за нормален, средно-интелигентен човек.
Примерно, на 153 стр. е обяснена популярно Тъмната Материя, на 101 стр. е засегната бегло Елетро-слабата теория, и на 58 места се засяга Хигс Бозона, на който се крепи цялото Творение (наричат го Ултиматон в книгата, защото тя ни е "спусната" през 1934 г., а тогава Питър Хигс все още е бил на 5 години).

Освободете се от догматичните, наивни простотии на Корпорацията Църква, която нарочно създава споменатата "пословична религиозна тъпота".
Тате Бог иска от нас да бъдем образовани! Не иска да климаме като пияни пуяци пред оная стена на срутената, свещена кула в Ерусалим, или пък фанатично и показно да се нагъзваме на килимчето през 2 часа, Той иска от нас да бъдем образовани, и да се ОБИЧАМЕ!

На челно място в "Книгата за Урантия" се казва че няма книга, в която да е описана ЦЯЛАТА ИСТИНА. И никога няма да има такава книга, по простата причина, че истината се разширява в съответствие с образоваността и интелекта на читателя.

от Ницше / дата: 06 яну 2012

Коментар изтрит от администратора.

от Бог / дата: 06 яну 2012

Коментар изтрит от администратора.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]