Ценности и културни практики в България

Автор: Соня Карабельова

Коментари: 0

Издател Класика-и-стил
Брой страници 344
Година на издаване 2011
Корици твърди
Език български
Тегло 601 грама
Размери 22x14
ISBN 9789543270750
Баркод 9789543270750
Категории Мениджмънт. Човешки ресурси, Икономика, Книги

Доц. д-р Соня Карабельова е преподавател по психология, философски факултет в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Като учен, експерт и консултант в областта на мениджмънта, подбора, обучението и кариерното развитие на човешките ресурси, участва в национални и международни научно-изследователски проекти. Автори съавтор е на две книги и множество студии, статии и доклади. Соня Карабельова е съставител и редактор на "Христоматия по управление на човешките ресурси". Работила е като консултант за различни български фирми и международни компании.
Представените в книгата анализи са резултат от десетгодишно изследване на ценностните предпочитания към типа култура на организацията, уменията за управление, които са в основата на мениджърската компетентност, и обичайните културни практики в българския социокултурен контекст. В книгата е предприет цялостен подход към разбирането за естеството на новата реалност, в която отделният човек активно участва в създаването на ценностите на компанията. Сравнително кохортното изследване за десетгодишния период (2000-2010 г.) дава възможност да бъде изведен тридименсионален модел за обичайните културни практики, чрез който се очертава строгата йерархична субординация във взаимодействията между мениджъри и подчинени, силната потребност от зависимост и йерархия, както и доминирането на индивидуалистичните ценностни ориентации. В този смисъл предстои да бъде изминат дълъг път до освобождаването не само на отделния човек, но и на организацията и на обществото като цяло от строгите ограничения и регулярното на индустриалната епоха. Необходими са нови стратегии, правила и победения, тъй като новите социокултурни и социоикономически реалности не се съобразяват със старите условия и властови отношения.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Д-р Соня Карабельова е главен асистент в Катедра “Обща, експериментална и генетична психология”, Философски факултет, Софийски университет “Св. Кл. Охридски”. Член е на Българската Асоциация по управление и развитие на човешките ресурси. Чете лекции в СУ и в Програмата по психология на НБУ. Участва при провеждането на множество емпирични изследвания (две от тях национални представителни) по различни проекти за адаптиране и стандартизиране на психологически въпросници. Автор и съавтор е на над 20 статии, студии и доклади.Соня Карабельова е съставител и редактор на “Христоматия по управление на човешките ресурси”. Като учен, експерт и консултант в областта на мениджмънта, подбора, обучението и кариерното развитие на човешките ресурси, участва с доклади в над десет научно-практически конференции в България и чужбина.