Ключът на Сара

Автор: Татяна Дьо Роне
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 61

Издател Обсидиан
Преводач Силвия Падалска
Брой страници 352
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 270 грама
Размери 13x20
ISBN 9789547692602
Баркод 9789547692602
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Париж. 1942 г. Десетгодишната Сара и майка й са арестувани от френската полиция подобно на хиляди други евреи през тази юлска нощ. В желанието си да предпази своето братче Сара го заключва в един шкаф, защото е сигурна, че ще се върне скоро. Дори тя да се забави няколко часа, баща й, който се крие в мазето, ще освободи малкия Мишел. Сара не знае, че баща й доброволно ще излезе от убежището си, за да бъде отведен заедно със семейството си, и твърде късно ще разбере какво е направила тя.

Париж. 60 години по-късно. Джулия Джармънд е американска журналистка, омъжена за французин. Докато подготвя статия за масовия арест на евреите в окупирания от нацистите Париж, тя случайно разбира, че апартаментът на съпруга й, е придобит от дядо му през юли 1942 г. Историята на Сара нахлува в живота на Джулия и го променя изцяло.

Емоционален роман за съдбата на две семейства, свързани завинаги чрез един от най-мрачните епизоди в историята на Франция. Шедьовър от ранга на „Четецът” и „Изборът на Софи”.

Ключови думи: Преди и сега

от Блага / дата: 20 ное 2012

Книгата е добра до един момент - след него нивото започва да спада.Добър е историческияат план, а съвременната част от сюжета бележи спад.След като журналистката започва да търси Сара, започва някаква боза! В такъв стил е и другата й книга - "Тайната на семейство...".Изобщо при тази писателка нещата вървят добре донякъде, след което започва спад.

от Деляна / дата: 23 фев 2012

Тази книга ми попадна съвсем случайно. Бях във фоайето на един хотел в Доминиканска република и разглеждах каква литература имат, страшно се зарадвах, че откривам книга на български, но в първия момент реших , че ще е някаква скучна книжка щом са я зарязали отвъд океана! Е искам да ви кажа, че я прочетох за 2 дни, което за мен е постижение и имаше моменти, на които се спуках да рева! Толкова въздействаща кннига! Адмираций за авторката, определено заслужава!

от Нина / дата: 21 дек 2011

Това е роман за човешките съдби, за миналото, което не се забравя и за бъдещето, което е горчиво. Това е роман който никога няма да ви омръзне, защото болката е безкрайна и ние го знае най-добре.

от Надето / дата: 13 ное 2011

Прочетох книгата по време на няколко нощни смени и нито за момент не ми се доспа!! Препоръчвам я горещо на онези, които обичат книгите от този тип!! Историята на малката Сара уж не е истинска, но знае ли някой дали не се е случила. Препоръчвам на тези, които са я харесали, да прочетат и "Хотелът на сладко-горчивите спомени" - същия метод на разказване, подобен сюжет и по същото време, но действието е в САЩ и се случва с японците. Как американците постъпват много по-човешки с японците, отколкото европейците постъпват с евреите!

от Гергана / дата: 03 окт 2011

Книгата е много силна ... Заслужава да бъде прочетена!

от @ Таня / дата: 30 сеп 2011

Танче, Танче, аман от песталоций като тебе!
Книгата е над средното ниво на това, което е на книжния пазар в момента!

от Радина / дата: 10 сеп 2011

Мелодраматична.. ти какво очакваш? Комедия?

Таа още като прочетох за какво става въпрос историята ме грабна, но се чудех дали наистина да си я купя. Сега след като прочетох коментарите и се убедих, че това е една наистина добра книга ще си я взема. А дали ще я оценя като изключителна или невероятна, ще напиша нещо за това след като я прочета ;)

от Галадриел / дата: 26 авг 2011

Кое не им беше недоразвито на героите? Това, че нямаше толкова описание на външността, а на чувствата ли? Не съм съгласна с Таня. Книгата е страхотна - подходих с известни резерви, обаче действието така ме грабна, че я прочетох за един ден. Дъх не можах да си поема! Затрогваща история - прочетете я!

от Таня / дата: 14 авг 2011

Не ми хареса книгата. Прекалено мелодраматична с недоразвити герои. Авторката е имала големи амбиции, но не е успяла да се справи - искала да е комбинира твърде много жанрове в едно и накрая се е получила боза. Единственото предимство на книгата е, че е написана просто и се чете леко.
"Крадецът на книги" е много по-оригинално написана и много по-разтърсващо.

от Робин / дата: 13 юли 2011

"Крадецът на книги" е много хубава книга - факт! НО ако си говорим за качествен продукт с квалитетна редакция, корекция и език - "Ключът на Сара" е много по-добра!!! "Крадецът" е хубаво да се прочете на английски, грешките в българското издание са потресаващи.
"Ключът на Сара" е хубава литература, леко банален финал, но хубава. И най-важното - чете се и на български!

от Антония / дата: 11 юли 2011

Прочетете КРАДЕЦЪТ НА КНИГИ и ще разберете защо тази книга не ми хареса особено:*

от Валерия / дата: 09 юли 2011

Току-що прочетох препоръките на "Труд" за романи за лятната отпуска. "Ключът на Сара" отсъства от този списък и си помислих, че трябва да се добави, макар да е разбираемо защо не са я включили - тя не е леко развлекателно четиво, а от тези книги, които те хващат за гърлото. Но нали тъкмо тях помним. Филмът също не е за пренебрегване, добре направен, Кристин Скот Томас е невероятна, момичето Сара също, изтеглете си го!

от Вероника / дата: 08 юли 2011

Страхотна и завладяваща! Прочетох я на един дъх!

от Мадлен / дата: 07 юли 2011

Много добра.Препоръчвам я на всички!

от Валентина С / дата: 06 юли 2011

Дълго няма да забравя тези невероятни истории! Не мога да определя дали съвременната или историческата ме грабна повече - толкова са истински, дори съвременната, в която няма нищо трагично на пръв поглед, е много, много тъжна. Малко сладникав е краят, но нали трябва да има поне малко оптимизъм, малко надежда, че не сме всички ксенофоби, фашисти, бездушни хора. Така че и краят е оправдан. Прочетете я, страхотна книга.

от Каролина Митева / дата: 04 юли 2011

Най-хубавата книга от години! Страшно ми хареса и трогна.

от Данаил Станев / дата: 29 юни 2011

Изключително завладяваща ! Произведение от много висока класа което несъмнено ще ви докосне по незабравим начин.

Истински шедьовър!

от Албена / дата: 24 юни 2011

Отдавна не бях чела книга която така да ме грабне и да не мога да оставя докато не свърши.Добре си поплаках,страхотна книга!!!

от Караиванова / дата: 21 юни 2011

Много емоционална и разтърсваща. Препоръчвам я с две ръце.

от Vanya / дата: 21 юни 2011

Незабравима е. Наистина бестселър!

от Тр. Немска / дата: 20 юни 2011

Майка ми я чета и много рева :) Аз реших, че е няква лигня, но ме грабна на 10 стр. (примерно). Направо се чудя на ниските оценки... за мене е велика!!!

от Владимира Филипова / дата: 20 юни 2011

Много добра разказвачка - успява да създаде драматизъм, като редува две истории, които се преплитат и допълват. Не съм гледала филма, за който пишете, но книгата е страхотна. Ще следя за нови книги от тази авторка!

от К. Врачанска / дата: 19 юни 2011

Ох, прочетох и книгата, гледах и филма. Но без субтитри и не мога да преценя кое е по-добро. Страхотна писателка.

от К. Димитров / дата: 17 юни 2011

Наистина страхотна. Разкрива един трагичен и срамен момент във френската история.

от Теодора / дата: 17 юни 2011

Освен разтърсваща мога да добавя и че е страхотно написана. Отдавна не бе вълнувала така книга от неизвестен автор. Подходих със съмнение и след първите страници не можех да я оставя. Филмът също е страхотен!

от Валентина Владова / дата: 16 юни 2011

Изключителна! Това е пример за добра европейска модерна литература!

от Stanley Cyrus / дата: 10 май 2011

Не знам от къде да започна... Тази книга е не само добре написана и преведена, тя е уникална сама по себе си. Историята е вълнуваща, грабваща и удивителна. Сюжетната линия преплита минало и настояще по такъв креативен и завладяващ начин, че човек и да иска не може да накара очите си да престанат да четат редовете, а ръцете си да спрат да разлистват страниците. Истината за тези отминали събития е поднесена по начин, които се запечатва в съзнанието на човек. Прекрасна книга от където и да го погледнеш.
Препоръчвам я на всеки! Хората със сърца, не трябва да я подминават, защото това ще е ГОЛЯМА грешка! Овации за Татяна Дьо Рене и \"Ключът на Сара\"!

от Марияна / дата: 10 май 2011

Прочетох я на един дъх! Не мога да спра да мисля за тази книга...

от Светли / дата: 08 май 2011

Невероятна книга! Много силно ме развълнува!

от Надя / дата: 06 май 2011

Трогателен роман, в който има много различни силни емоции, същевременно трагичен и вдъхващ надежда, исторически и съвременен. Хубава книга, която се запомня.

от мими / дата: 04 май 2011

ами какво да кажа! без думи съм за тази книжка! наистина е невероятна! мисля, че всеки който разбира от хубави романи ще го трогне! четете хопа, заслужава си!

от Лили В. / дата: 26 апр 2011

Книгата е чудесна, но филмът е невероятен, продават го из цяла Европа, ама тук нещата стават по-бавно. Интересно ми беше да ги сравня, това е един от малкото филми, който плътно следва литературния оригинал.

от Александър Георгиев / дата: 25 апр 2011

Много стойностно четиво! Тази авторка умее да градира емоциите, да разглежда историческите събития от много гледни точки и да ги коментира чрез толкова различни герои. Единственият недостатък на книгата е, че краят е малко "холивудски".

от denitto / дата: 23 апр 2011

Книгата е невероятна! От онези книги, които се четът на един дъх, но аз просто нямах сили за това, защото в дадени моменти емоциите и сълзите ми ставаха твърде много и имах нужда да спра и да си почина. Много по-лесно е да се потопиш и съпреживеш едно подобно мащабно събитие като арестите на еврейте, когато е разказана историята на някого. Наистина си струва да бъде прочетена. Отдавна не бях чела нещо толкова разтърсващо, преживявах всеки един момент с малката Сара.

от bookboy / дата: 23 апр 2011

Горещо препоръчвам на феновете на Сара да прочетът и дневникът на Ане Франк.

от Албена / дата: 22 апр 2011

страхотна и разтърсваща книга, горещо препоръчвам!

от Петър Райчев / дата: 16 апр 2011

Едната линия, съвременната, ми се видя доста сантиментална, но другата - историческата - е изключително силна! Като цяло много добро изследване на различните проявления на човешката природа пред лицето на историческите катаклизми и пагубните идеологии.

от Диляна Саева / дата: 14 апр 2011

Забелязах тази книга заради корицата и реших, че ще е хубава като нея. Оказа се много елегантен, емоционален и чудесно преведен роман. Препоръчвам го на ценителите на модерната европейска литература.

от Тони / дата: 13 апр 2011

Хубава, вълнуваща книга!

от Б.Р / дата: 13 апр 2011

книгата е уникална а съм само на 11 години

от Райна Велева / дата: 13 апр 2011

Авторката има още много книги, издавани по цял свят. Ще се издадат ли и тук? "Сара" е голямо попадание, не може само трилъри да четем.

от Хр. Димитрова / дата: 12 апр 2011

Прочетох я на един дъх от една приятелка и искам да я имам. Ще си я купя и пак ще я прочета!

от Нина / дата: 12 апр 2011

Разтърсваща!

от Нина / дата: 12 апр 2011

Разтърсваща!

от Ваня / дата: 08 апр 2011

Книгата искрено ме развълнува.

от Валерия Иванова / дата: 06 апр 2011

Ние българите трябва да се гордеем с позицията си спрямо евреите по време на Холокоста. Определено сме по-човечни от французите - това научих от тази много искрена книга.

от Мими / дата: 06 апр 2011

скоро ще я имааааам!

от Вели Р. / дата: 05 апр 2011

Много е силна! Заслужава да се прочете, особено от младите, за които тези събития са толкова далечни, но засягат вечни теми.

от С. М. / дата: 03 апр 2011

Въпреки че има много изписано по темата, тази книга също е силна.

от Коко / дата: 01 апр 2011

Може да се отправи и паралел към \"Момчето с раираната пижама\".

от Краси Ж. / дата: 31 мар 2011

Много ме трогна и развълнува. Има толкова неща за които не знаем, а са променили много съдби.

от Ана Костова / дата: 31 мар 2011

Сравняват тази книга с "Четецът" вероятно заради драматичната история по време на Холокоста. На мен лично ми допадна повече съвременната линия, защото показва, че вините от миналото се изкупуват поколения наред.

от Мнение / дата: 30 мар 2011

Харесва ми как са преплетени двете истории, действието се развива като на филм!

от Цвете / дата: 29 мар 2011

Много хубава книга, но лично аз очаквах по-силен край.

от Пътси / дата: 28 мар 2011

Е добре започва откъса.

от Н. Колева / дата: 28 мар 2011

Чудесна книга - драматична и ведра, трагична и романтична. Двете линии, историческата за Сара и съвременната за Джулия, са добре балансирани. Няма съмнение, че скоро ще се заговори за този световен бестселър, както пише на корицата.

от сесилия / дата: 27 мар 2011

Мисля че книгата е хубава но се чудя дали да си я купя

от Васил К. / дата: 26 мар 2011

Страхотен клип, продължавайте да раздвижвате сайта си с такива неща, а и с рубриката Прелисти!

от Елена Тодорова / дата: 26 мар 2011

Публикуваният откъс е интригуващ, а корицата - много стилна.

от Дора Кондева / дата: 22 мар 2011

Книгата е много затрогваща. В Холандия, където живея, е 4-та в класациите, след като излезе преди година. Филмът е от малкото, които са на нивото на литературния оригинал. Дано го пуснат в България!

от Мими / дата: 22 мар 2011

Моля, за мненнияяя

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Срамът на Франция – събитията от 16 юли 1942 г. Френската полиция отвежда и задържа евреите в центъра на Париж (стадиона „Велодром д'Ивер“), за да бъдат изпратени оттам към лагерите на смъртта. При нечовешки условия са затворени 1129 мъже, 2916 жени и 4115 деца. Сред тях попада и Сара Старжински, момиченце на 10 години, заедно с майка си и баща си. Тя има малко братче, което за по-сигурно заключва в тяхното скривалище в апартамента на улица „Сентонж“, преди да ги отведат.

Как продължава животът на Сара и нейното братче Мишел?

Това е едната от сюжетните линии, изграждащи романа, това е ключът.

Другата сюжетна линия се развива към днешна дата. Джулия Джармънд е американка, омъжена за французин. Живее в Париж от 20 години и работи като журналистка за списанието „Сцени от Сена“. Новата тема, по която трябва да пише Джулия е шейсетгодишнината от събитията на стадиона „Вел' д'Ив. Това, което я кара да задълбочи изследванията си е бъдещото й преместване в новият апартамент на улица „Сентонж“, мислите за Сара и ...  една семейна тайна.

Зорница Чернева, Хеликон Велико Търново

„Ключът на Сара“ е прекрасен разказ за един от най-ужасяващите моменти в историята на Франция, свързан с Холокоста.

Двете паралелни сюжетни линии. Съдбата на малката Сара - принудена да порасне преждевременно, сблъсквайки се с нечовешка жестокост. От друга страна е историята на  американската журналистка Джулия, която постепенно ще открие себе си, тръгнала по следите на хилядите евреи изпратени в преддверията на смъртта. Двете линии се преплитат в едно неразрушимо единство.

Ключът на Сара е връзката на момичето с онази неописуема болка, която те прави отговорен за цял човешки живот. Нейната сила и безсилие да преодолее тъгата си, нейният разделен на две живот,разкриването на нейното съществуване, водят до невероятни промени в живота на една френска фамилия, по-конкретно в съдбата на Джулия, която по свой начин отдава почит към отминалите мрачни събития.

Една от водещите теми в книгата е тази за избора, а тя поставя и въпросите за страха, за откриването, за истината, за изкуплението, за незабравянето. Една книга, която вълнува, трогва, докосва.

Кристина Калайджиева, Хеликон Благоевград

Романът проследява паралелно съдбите на две семейства.

Сагата на семейство Старжински се развива в далечната 1942 г. Трагичната история разкрива тежката участ на хиляди семейства попаднали под ударите на Холокоста. Преди да бъде депортирано, семействота на малката Сара, се случват неща, които ще оставят белег завинаги в живота на десетгодишното момиченце. Тя ще даде едно обещание... и ще го изпълни, въпреки бодливата тел на еврейския лагер, в който е затворена.

Шестдесет години по-късно, журналистка от американски произход, но омъжена за французин, ще получи задача за нов материал – Събитията от 1942 г. в Париж. Журналистическото и разследване ще бъде професионално, до момента в който не разбере, че френското й семейство е свързано с откритията, които е направила. Мотивът вече е личен.

Дали това предизвикателство няма да разклати устоите на брака й?...

Дали Джулия ще намери тези, които търси?...

А дали те ще искат да я видят и да я чуят?...

Тази история, която 60 г. чака истината, ще ни убеди, че хората могат да бъдат състрадателни и справедливи. Доказателство за това е раждането на малката Сара, само че в нов, по-добър свят.

Венета Иванова, Хеликон Добрич