Черните дупки на българската енергетика

Автор: Иван Чалъков; Иво Христов;Тихомир Митев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Брой страници 360
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 461 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543218011
Баркод 9789543218011
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

В ръцете ви е мрачната аутопсия на българската енергетика.
Знаете ли например, че само за ремонтните дейности в централите отиват над 2 милиарда лева годишно? И че реалните изпълнители получават едва 20 на сто от тези пари? Това е един от най-сериозните канали, захранващи политическата корупция и олигархичния тип управление в България.
Знаменитият консултантски договор на Ахмед Доган е на стойност 2 милиона лева. От тези пари той е платил общо 50 000 лева на истинските консултанти – едва 2.5 на сто от парите на данъкоплатеца!
От всички пари на обществото, които потъват в енергийната система, поне 40 на сто се отклоняват в корупционни канали. Затова нищо не остава за технологично обновление. Защо например и до ден днешен софийските топлоцентрали не произвеждат ток?
Защото вместо за нови турбини, парите отиват за нови яхти.
Това е тъжният извод от десетки експертизи, оригинални интервюта и анализ на информацията в десетки медии през последните години.
Това не е служебен доклад. Това е критично гражданско изследване. Прочетете го преди гласуване.

от Тенев / дата: 09 сеп 2011

Малко по-критичен анализ на книгата може да бъде прочетен на този адрес
http://antipropaganda.comxa.com/Chernite.html

от Гьошев / дата: 29 яну 2011

Най-сетне да излезе нещо критично. Като пресата се мазни на силните на деня само в книгите може да намериш истината. Както и във форумите.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

На задната корица на “Черните дупки на българската енергетика” пише, че тази книга е “мрачната аутопсия на българската енергетика”. Това не е вярно. Написаното не е аутопсия, а зловеща вивисекция, правена върху още жива индустрия, но дотолкова пронизана от вирусите на корупцията и безогледната алчност, от политически интереси и некадърно управление, че изчистването й от тези вездесъщи метастази изглежда невъзможно.

Книгата с автори Иван Чалъков, Иво Христов, Тихомир Митев представлява мащабно научно изследване, което събира в себе си огромно количество изследвания и натрупана информация. Хубавото е, че не е нужно човек обезателно да се заравя сред многото страници, които нерядко са с доста специализиран изказ. Първите 40 страници, които сумират изследването, са достатъчни – изводите показват една красноречива картина, която малко или много се припокрива с най-лошите подозрения на средния гражданин. Тя може да бъде описана с една дума – корупция – безогледна, по всички нива, през всичките години, без изключения.

Какво има сред останалите страници – пространно изследване на нормативната и законова уредба, според която се развива (или се впримчва) българската енергетика. Подробно описание на процесите в нея по време на прехода – промени, приватизация, назначаване на подставени лица, политически ходатайства, безогледна впримчване в корупционни схеми, спекулативни цени на ремонти, доставка на съоръжения и какво ли още не. Цифрите са красноречиви: “При реализираните от фирмите от сектор „производство, пренос и разпределение на електроенергия” през 2007 г. продажби от почти 4,3 милиарда лева, това означава печалба около 6 %, а в отделни периоди тя достига дори под 4 %! Оказва се, че тези огромни за мащабите на страната годишни приходи почти напълно се изразходват за закупуване на горива, ремонтни и други свързани с производството дейности като повишаване на безопасността и т.н.”. А около тях се завърта и безумна политическа корупция, която осигурява благоденствието на несменяемата върхушка.

Изключително интересно е и медийното изследване, което са направили авторите. Те са изследвали отразяването на енергийните проблеми по страниците на четири вестника – седмичниците “Капитал” и “168 часа” и политическите ежедневници “Дума” и вече бившата “Демокрация”, като при последните акцент е периодиката от времето, в което съответната партия е в опозиция. Какъв е общият извод ли? Очакван: “Всъщност медиите се оказват основен инструмент в процеса на скриване на истината и обработка на общественото мнение в хода на конкурентната борба между различни групировки”.

Според мен книгата ще има съдбата на"Експретите на прехода" на Достена Лаверн - в началото медиите ще я игнорират, ще я премълчат и ще гледат да се снишат, докато бурята отмине, по изпитан прийом. Малко по малко обаче гласове ще се надигат ту тук, ту там, докато накрая те ще са принудени насила да обърнат внимание на нея и авторите й. И тогава ще има бури в чаша вода, защото у нас гнилостта е заразила всичко. Дали ще има последствия от публикуваните в книгата престъпни разкрития? Мисля, че точно както е в космоса, така и от нашенските “черните дупки” нищо не може да излезе.

Христо Блажев, www.knigolandia.info