Гражданското участие в политическия процес. Конституционноправни основи

Автор: Мартин Белов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Сиби
Брой страници 190
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 232 грама
Размери 20x14
ISBN 9789547306707
Баркод 9789547306707
Категории Право. Същност и видове, Право, Книги

Коя система може да бъде определена като демокрация? Какво представляват пряката, партиципаторната и делиберативната демокрация? Кои са правните инструменти за участие на гражданите в политиката? Кои са предпоставките за адекватно и рационално включване на гражданите в процесите по дебатиране и вземане на политически решения? Кои са политическите права според действащото българско конституционно право и какви са условията и процедурата за упражняването им? Това са само малка част от въпросите, разгледани в това издание.

Книгата предлага отговори на ключови теоретични и практически въпроси в областта на конституционната демокрация. Тя съдържа казуси, които са свързани с политическите права, които са подходящи за подготовка на студенти по право, международни отношения, европеистика и публична администрация, както и за практикуващи юристи и активисти в сферата на гражданското общество. В самостоятелно приложение са публикувани и материали, свързани с провеждане на избори и референдуми в Швейцария – държавата с най-интензивна практика в областта на пряката демокрация.

Мартин Белов е доктор по право и старши асистент по конституционно право в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”. От 2005 до 2010 г. е преподавател по конституционно право на ФРГ и европейско право в ZEDES „Germanicum”. В периода 2007 – 2009 г. е гост-преподавател по сравнително конституционно право в Университета на гр. Кьолн (Германия). Понастоящем е проектен научен сътрудник към Макс-Планк институт по европейска правна история (Франкфурт на Майн, Германия). Автор е на книгите „Пряка демокрация”, „Политическите партии и демократичната държава в съвременния немски конституционен модел”, „Сравнително конституционно право” (в съавторство с проф. Евгени Танчев) и „Constitutional Law of 2 EU Member States. Bulgaria and Romania. The 2007 Enlargement” (в съавторство с проф. Евгени Танчев и проф. К. Йонеску).

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]