Кратка история на Стокхолм

Автор: Ингрид Бон

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 160
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 231 грама
Размери 0x0
ISBN 978-9543202577
Баркод 978-9543202577
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

В "Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция" Селма Лагерльоф отправя по едно време своя малък герой в полет с ятото гъски на изток над езерото Меларен. Скоро по езерото под тях започва да се забелязва нарастващо оживление, бреговете вече изглеждат все по-плътно застроени. Катери, шлепове, рибарски лодки и бели параходи - всичките устремени на изток към една цел. И малката кротка сива патица Дюнфин веднага я разпознава: градът, който плава върху водата...
Днес шведската столица е световна метрополия, смятана за един от най-красивите градове в Европа. Разпрострял се внушително върху четиринайсет острова, Стокхолм, наричан Северната Венеция, по необикновен начин се е сраснал в специфична хармония с водата, с природата и при това е съхранил собствената си над 750-годишна история в удивително всеобхватен вид. Достъпно и стегнато Ингрид Бон, специалистка по история на Скандинавските страни, представя най-съществените моменти в развитието и напредъка на града от неговите наченки през ХІІІ век до наши дни.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

      Ингрид Бон, позната на българските читатели със своята книга посветена на историята на Финландия, отново предава един завладяващ поглед върху историята на Севера. Този път тя се залавя  да осветли кратко и разбираемо, като за пред широк кръг читатели, историята на една от перлите в короната на Скандинавия – Стокхолм, „градът, който плава върху водата”. Започвайки от времената на могъщия държавник Биргер Ярл и неговите синове (XIII в.), който практически превръща поселището в град, минавайки през бурните години на противоборства между шведи и датчани (често оспорващи си властта над него), та до ерата на Просвещението, когато градът е пълен със занаятчии, чиновници, богати търговци (често от чуждестранен произход), банкери и военни – столицата на Швеция демонстрира замогване, просперитет и утвърждаване на позицията си като един от главните европейски центрове на културен и икономически живот. Индустриализацията през XIX в., тази ера на никнещи фабрики, но и на смели градоустройствени решения, позволява вече през XX в. жителите да добият още по-голямо самочувствие, да работят още по-усилено за хармоничното вписване на Стокхолм в обкръжението от зеленина и море.
      Чудесна книга за всеки, който се интересува от историята на Швеция (или въобще Скандинавия) и желае да се пренесе в едно чудно пътешествие из миналото.

Димо Георгиев - Хеликон Шумен