Война със саламандрите

Автор: Карел Чапек
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Унискорп
Корици меки
Език български
Тегло 302 грама
Размери 0x0
ISBN 9789543302017
Баркод 9789543302017
Категории Художествена литература, Книги

За връх на творчеството си Чапек счита романа "Война със саламандрите" (1936 г.) - политическа антифашистка сатира, превъзхождаща в много отношения романа "1984" на Джордж Оруел. Във "Война със саламандрите" авторът умело увлича читателя и ясно показва същността на хората; рисува всички последствията от човешките злини: катаклизми, природни бедствия, катастрофи, убийства, грабежи, изнасилвания, малтретиране. Романът е сатира за робството и наивната и глупава природа на съвременния човешки свят.
"Война със саламандрите" разказва за нов вид саламандри, които постепенно превземат човешкия свят. Чешкият капитан Ван Тох открива на непознат остров в океана същества, подобни на човека и ги пренася в Европа, с което настава революция в историята. Саламандрите са високо интелигентни същества, които могат да говорят, четат и смятат, но са третирани от хората като евтина работна ръка. Постепенно броят им нараства поголовно и навлизат дотолкова в живота на хората, че те не могат без тях. В обществото се появяват привърженици на идеята да се дадат права на саламандрите и се формира саламандрова мода и саламандров език. Човешките същества започват да ги използват като войници и така неизбежно възникват конфликти. Не след дълго саламандрите се обръщат срещу хората и започват да разрушават континентите. В последната глава на книгата авторът разказва за съдбата на човечеството и саламандрите. Той измисля изход на кризата: две враждуващи саламандрови нации се избиват помежду си. Във времето, когато е публикувана, книгата предизвиква истински фурор, защото се оказва точно предсказание на Втората световна война.
„Никога човечеството не е имало толкова високо жизнено равнище, както днес; но намерете ми един-единствен човек, който да е щастлив; покажете ми класа, която да е доволна, или нация, която да не се чувства застрашена в своето съществуване. Сред всичките дарове на цивилизацията, в крезовското богатство на духовните и материалните ценности ние всички сме обхванати все повече и повече от натрапващо се чувство на несигурност, угнетяваща тежест и неудобство. [...] Въпросът е, способен ли е и бил ли е изобщо някога човекът щастлив? Човекът - сигурно, като всяко живо същество; но човечеството – не.”
Из „Война на саламандрите” Карел Чапек

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Знаменитият чешки прозаик и драматург Карел Чапек е роден в Мала Святоновица на територията на Австро-Унгария (сегашна Чехия) в семейството на селски доктор. Изучавал е философия в Прага, Берлин и Париж; през 1917 г. се заселва в Прага и започва работа като журналист. Литературният дебют на Чапек е през 1916 г. Голяма част от ранните си произведения е написал в съавторство с брат си Йозеф, художник, който е илюстрирал няколко от книгите на Карел. През 1920 г. е публикувана пиесата \"R.U.R.\", в която за първи път се използва думата \"робот\", впоследствие навлязла във всички езици по света. За връх на творчеството си Чапек счита романът \"Войната със саламандрите\" (1936) - политическа антифашистка сатира, превъзхождаща в много отношения \"1984\" на Джордж Оруел.