Цар Плъх/ твърда корица

Автор: Джеймс Клавел

Литературните звезди на 60-те
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 8

Издател Сиела
Брой страници 496
Година на издаване 2009
Корици твърди
Език български
Тегло 675 грама
Размери 22x15
ISBN
Баркод
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Мъжете, затворени тук, бяха престъпници и тяхното престъпление бе огромно - те бяха загубили една война. И бяха останали живи."

"…страници, които надникват в живота на седем жени по време на войната-любими, майки и съпруги на мъжете в лагера. Може би на времето са решили, че не е поодходящо един шокиращ, неприличащ на никой друг роман за борбата за оцеляване да включва също толкова шокиращи истории за жени. Но баща ми знаел, че войната е за всички и че никой-било той мъж, жена или дете - не е бил пощаден.
...Ние бяхме още твърде млади, за да знаем, че невидимите ужаси на войната разкъсват също така и душата, а страхът за любимите същества или за себе си може да осакати и да заклещи в карцер толкова необратимо, колкото всяка бомба или бодива тел. У дома или в Чанги, злодей или герой, мъж, жена, дете - всички са водили битката за оцеляване. За живот. Тук, в тази книга е тяхната история - пълна, така както я е описал баща ми. Посветена на паметта му и на всички, които са преживели своя собствен, единствен Чанги." - Михаела Клавел

Ключови думи: класика, Литературните звезди на 60-те, Под коя литературна звезда сме родени, Обещах си да прочета, Подари за Коледа, ТОП 101 Художествена литература 2011-2020, ТОП 121 Художествена литература 2020

от Ceco / дата: 01 сеп 2019

Не е лоша книгата, но не и нещо чак толкова велико.

от Иван Б. Генов / дата: 18 сеп 2016

Безпорно от книгите, на които най-много държа в библиотеката си.

от Рени / дата: 03 май 2014

Страхотна книги!

от Ели / дата: 28 май 2013

Горещо препоръчвам! Невероятна книга!

от Рени / дата: 09 май 2013

Любимата ми книга, в началото бях скептична, защото не е мой стил, но направо се влюбих, разкошна е!

от Ани / дата: 24 мар 2013

Невероятна книга. Завинаги ще остане сред най-добрите, които съм чела.

от Ц.С. / дата: 12 май 2012

Велика книга.Чела съм я над 10 пъти. И ще я чета отново и отново!

от Иво / дата: 20 мар 2011

Невероятен роман, в който са включени страхотни мотиви и са обобщени всички такива относно военнопленничеството. Разказва се и за неочаквания обрат в събитията около лагера Чанги и появата на британски офицер в него.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Годините отминават, а споменът за Втората световна война остава все по-далече във времето и избледнява. Ужасите са забравени от мнозина, а поколенията подменени.
Джеймс Клавел обаче държи някои неща да не бъдат забравени и феномените с име „концентрационни или военнопленически лагери“, родени от Нацистка Германия и Императорска Япония, да останат в съзнанието на хората като следа, която никога няма да изчезне.
В края на войната, някъде около Сингапур, един военнопленически лагер на име „Чанги“. Стотици пленени войници, предимно англичани, американци и австралийци, докарани до крайна мизерия и глад, до болести и смърт, която е толкова често явление, че вече не прави впечатление на никого. Маларията и дизентерията са част от ежедневието. И сред всички тези страдалци изпъква ЦАРЯ. Той е сит, добре облечен, радващ се на всевъзможни удобства. Контрабандата е злоупотребата с нещастието на хората са го направили лидер, пред който всички угодно се кланят, за да получат остатъците от вечерята на царя.
Романът е базиран на историческа истина и на преживяното от самия Джеймс Клавел, който е бил военнопленник в същият този ''Чанги“. Имената на героите са различни и някои от ситуациите са примерни, но са с цел да се онагледят по-добре ситуацията.
Романът засяга много морални и материални категории, принципни позиции на човека за достойнството и личния избор, които са поставени пред изпитанието на физическото оцеляване.
Силен, завладяващ и с наситени образи „Цар плъх“ ще се запечата в съзнанието Ви.

Иван Симеонов, Хеликон Варна (Мария Луиза)

 „Цар Плъх“ е съкрушителна история за тежкия живот на военнопленниците в японския лагер “Чанги” през Втората световна война. Там, в ужасяващата жега и мизерия, сред глад и  зарази, тлеят душите и телата на хиляди пленници. Всички  те имат една мечта – да се завърнат при семействата си.
Сред тези полуживи същества изплува необикновения образ на техния Цар. Неговата фигура се откроява на фона на чудовищната мизерия и душевна нищета. Той е здрав, силен, а думата му е закон. Превъзхожда ги физически и психически.  Пленник като всички останали, той има непобедима власт над тях – властта на парите. Способен да се измъкне от всяка ситуация, Царят демонстрира завидна интелигентност и находчивост. Срещу храна и лекарства той си купува души, спомени и подчинение.
Романът впечатлява със своя безкомпромисен реализъм. Той разголва човешката душа, изкарва на показ морала и ценностната система на гладните, болните и обречени същества. Борбата за оцеляване в унизителните условия в лагера “Чанги” е страстният протест на автора срещу безумието на всяка война.


Даниела Апостолова - Хеликон Варна, Пикадили Парк

Джеймс Клавел (Чарълз Едмънд Дьо Мареск Дьо Клавел) е писател и филмов сценарист, известен със своите романи „Шогун“ и „Цар Плъх“, и филми като „Голямото бягство“ от 1963 г.

Клавел е роден в Сидни, Австралия през 1924 г. Баща му е офицер в Британската кралска армия, поради това Клавел е бил отгледан на много различни места влизащи в Общността на нациите. През 1940 г. той се записва в Британската кралска артилерия и е изпратен в Малайзия да се сражава с японците. При обстрел е ранен и изпратен в японски военнопленически лагер на индонезийския остров Ява. По-късно е преместен в затвора Чанги, близо до Сингапур. Тези събития залягат в основата на първия му роман „Цар Плъх“, публикуван през 1962 г.

През 1946 г. е издигнат в ранг капитан, но катастрофа с мотор слага край на военната му кариера. Записва се в Бирмингамския университет и там се запознава с Април Страйд (актриса), по-късно през 1951 г. се жени за нея. Чрез нея се запознава с филмовата индустрия, и развива желание да стане режисьор . През 1953 г. заедно със семейството си се премества в Ню Йорк, където работи в телевизията, впоследствие заминава за Холивуд. Накрая успява да се утвърди като сценарист с филми като „Полетът“ („The Fly“) и „Тутси“ („Tutsi“). Ко-продуцира класическия филм „Голямото бягство“, („The Great escape“). До 1959 г. той вече сам продуцира и режисира филми.

През 1963 г. той получава американско гражданство. Умира в Швейцария през 1994 г. от удар, последван от рак.