Дневникът на една пеперуда. Роман

Автор: Красимир Дамянов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Факел Експрес
Брой страници 760
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 1074 грама
Размери 16x23
ISBN 9786192202088
Баркод 9786192202088
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Книгата включва романите "Мариел", "Студентът по хармония" и "Hispania".
Една действителност, която вече изглежда недействителна.

"Името му ще остане завинаги до това на Виктор Пасков. Не защото "студентът по хармония изпя "Балада за Георг Хених" на неговото лозе край Варна и му я посвети, а защото самият той написа страници, които времето превърна в класика. Роден разказвач, Красимир Дамянов ни остави образци, чиято езикова пестеливост, чувство за детайл и съдбоносна тайнственост днес трудно можем да си обясним. В същото време той създаде и свой лирически епос, където с усърдието на летописец и страстта на мъжа, когото само любовта може да постави на колене, съхрани за поколенията една действителност. Тази действителност изглежда вече недействителна. А в литературата това е знак за дълъг живот. Но само в литературата, за жалост. При това истинската. Честната."
Георги Борисов

от Стойо / дата: 09 сеп 2010

Проф. Милена Кирова беше написала, че е мачистки роман и че социализмът бил видян само в черни краски. Не мисля, че е така. Книгата е виртуозна и многопланова.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Подобно на трите фази, през които минава животът на една пеперуда, и Красимир Дамянов е замислил да разкаже живота  си в три  отделни части, свързани с неговото  разделение   - преди заминаването му за Испания,  годините след това и преместването му в Барселона.
За годините на младостта си авторът говори  в първата си книга -  „Дневникът на една пеперуда“,  много увлекателно, като не е спестил на читателите си и пикантни лични събития,  с много реализъм предава периода  от живота си, прекаран в родината,   описан  обаче на испански език и след това преведен на български. След прочитането на романа, читателите  ще очакват  появата на  „следващите фази“ на пеперудата.

Кристина Казакова , Хеликон - Пловдив

Красимир Дамянов е роден на 25.03.1948 г. в София. Като студент заминава за Хавана, където учи в продължение на една година. Завършва строително инженерство в ИСИ (1974), работи на строежа на Аспаруховия мост във Варна, в Националния институт за паметниците на културата. Първият му сборник с разкази "Защо няма бог" излиза през 1981 г. Известно време живее на свободна практика във Варна, работи като редактор в издателство "Български писател". С втората си книга "Дяволски нокът" (1985) става член на Съюза на българските писатели, чийто днешен председател иска изключването му три години по-късно заради направено от Дамянов публично антипартийно изказване. Поканен от Валери Петров и Христо Ганев, Дамянов започва работа в Студия за игрални филми - като редактор и главен редактор на "Колектив 64", но през 1889 г. е принуден да напусне за "намеса в творческите планове на колектив 64" и "налагане на продуцентски принципи и материална отговорност" - обвинения, които скоро ще бъдат отправени към повечето от работещите в областта на изкуство в държавния сектор. Последната му книга е "Приказки за злояди деца" (1989), след която практически изчезва от литературната сцена. Става шофьор на такси и емигрира в Испания, връщайки се към предишната си професия. От 1990 г. живее в Мадрид, реставрира стари сгради, а от три години е стопанин и уредник на културния клуб-хотел "Артхостал" в Барселона. Романът "Дневникът на една пеперуда" е написан на испански език. Българското му издание в превод на автора се подготвя за печат от изд. "Факел експрес".