Константинопол и руската колония /до 1204 г./

Автор: Тома Томов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 8

Издател Нов български университет
Брой страници 166
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 222 грама
Размери 21x14
ISBN 9789545354977
Баркод 9789545354977
Категории Средновековна история. Световна, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Монографията е посветена на един от значимите и важни проблеми, свързани с историята и топографията на Константинопол - възникването и развитието на чуждестранни колонии. С изучаването и подробен анализ на разнородни средновековни материали (светски и църковни) авторът доказва, че наред с останалите чуждестранни колонии, в ромейската столица е съществувала и руска колония. Нейната поява най-общо може да се датира в границите на период не по-ранен от 989/ок. 995 г. и не по-късен от 1043 г. Благодарение на Антоний от Новгород и неговата "Книга на поклонника" мястото, в центъра на ромейската столица, е сигурно установено. За съжаление руската колония загива в пламъците на пожара, запален през август 1203 г., от рицарите на IV-я кръстоносен поход.
Доц. д-р Тома Томов или "жителят на Константинопол" е отличен познавач на историята на градското строителство в ромейската столица и на нейната топография, който с грижливост и педантичност се опитва да поднася на читателя правдива картина на ромейската действителност.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

от Данчо / дата: 20 окт 2012

Мен пък нищо не ме притеснява и си препрочитам книгата с кеф, защото я намирам за интересна и в нея има полезна информация. Аз съм я чел, ама тия под мен - не.

от Дон Дракона Уилсън / дата: 15 дек 2011

Мен друго ме притеснява.То е ясно,че ще се издават на българския пазар такива като Томов,а не- Сетън,Барбър и Рънсиман.Проблемът е непознаването на долуцитирания автор."Мадън" се произнася и съответно изписва,а не-"Маден".Американец е все пак.

от Юлиан Галов / дата: 30 авг 2011

"Полезна справка - историческите извори на самите участници в похода и Томас Маден, The Fires of the First Crusade in Constantinople 1203-04: a damage assessment, публкация в Byzantinische Zeitshrift, 84-5, 1992, 72-93 + карта"....

Цитирането през ръка е любим подход на бг изследователите! Да не би да имахте предвид това, г-н Томов :
“Madden, T. F., “The Fires of the Fourth Crusade in Constantinople, 1203–1204: A Damage Assessment,” Byzantinische Zeitschrift 84/85 (1991–92), pp. 72–93“

от Юлиан Галов / дата: 29 авг 2011

С любопитство си купих книгата, защото в нашата византинистика (доколкото съществува такова определение в българската историография) определено липсват изследвания върху отделни или по-общи въпроси от историята и археологията на Константинопол. За съжаление останах разочарован от твърде популярния език на изследването, което като цяло не смятам, че по нещо се различава от пътеводителите за Константинопол, които могат да се купят в Истанбул. Фактологичните и езикови грешки изобилстват! Авторът не познава или преднамерено не цитира съвременните и най-важни за подобен род проучване заглавия. Целта на изследването – руската колония във византийската столица се губи в претенцията, това да бъде първо книга за Константинопол - първата, писана от българин, а после труд върху някакъв специфичен проблем. Авторът не е изпълнил и двете!

от Чонев / дата: 19 авг 2008

Най-накрая да прочета една свястна книга за византийската столица!

от Монти / дата: 31 май 2008

Много интересна книга! Първите две глави са като приказка, четат се на един дъх!Добре написана и има какво да се научи от нея.

от Тома Томов / дата: 30 май 2008

Квалификацията "Невежество на автора..." се дължи едниствено на непознаването на историята на ІV-я кръстоносен поход или омарата пред погледа на г-н П.Стефанов! В анотацията никъде не се казва, че Константинопол е превзет от рицарите на ІV-я кръстоносен поход. Там изрично е посочено, че руската колония загива в пламъците на пожара от 19 август 1203 г.,запален от фламандски рицари и опустошил половината град. Полезна справка - историческите извори на самите участници в похода и Томас Маден, The Fires of the First Crusade in Constantinople 1203-04: a damage assessment, публкация в Byzantinische Zeitshrift, 84-5, 1992, 72-93 + карта.

от о. Павел Стефанов / дата: 12 май 2008

Четвъртият кръстоносен поход превзема Константинопол през 1204, а не 1203 г. Дано да е печатна грешка, а не невежество на автора.
.....................................................
http://pavel.bloghub.org/

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]