Комуникации и връзки с обществеността. Лекционен курс

Автор: Соня Докова, Камен Петров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Тракия-М
Брой страници 128
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 145 грама
Размери 21x14
ISBN 9789548401630
Баркод 9789548401630
Категории Връзки и съобщения /Комуникации/, Техника, Книги

В настоящото изложение е направен опит за разглеждане на комуникациите и връзките с обществеността като компоненти на обществената система и влиянието им в бизнес администрацията и държавното управление, като са разгледани и комуникационните процеси в политическата подсистема на обществото. Част от него се отнася до някои аспекти на внушението и манипулацията. Разгледани са и същността, и функциите на политическата пропаганда, политическата реклама, връзките с обществеността (PR.), политическия маркетинг и имиджа на личности и организации.
Смисълът на този труд е да даде възможност на бъдещите професионалисти в някои от тези области да добият представа за методите за целенасочено въздействие върху аудиторията, а също така и за начините, чрез които социалните групи могат да влияят върху нагласите на избирателите с цел предизвикването на един или друг вид политическо поведение. Всяка политическа формация се стреми да заеме печеливши позиции в масовото съзнание, независимо дали то се възприема като отделна цялост, или като множество от индивидуални съзнания. Сблъсъкът на идеологиите има смисъл в полето на масовото съзнание, доколкото те обосновават масовите нагласи. Подкрепа в масовите нагласи търсят и различните образи (имиджи), които специалистите по политически маркетинг се стремят да представят в най-добра светлина, с цел постигането на по-добра позиция. Масираните въздействия върху аудиторията имат една цел - да осигурят мотивация за политическо поведение, съответстващо на целите на организацията. При пропагандата ефектът от въздействието настъпва по-бавно, но е по-дълготраен. При политическата реклама се търси бърз ефект. Тя е най-интензивна преди избори, за да повлияе целенасочено върху поведението на субектите при извършване на електоралния акт.
В политическата система печели повече влияние този субект, който си осигури най-голяма поддръжка и контролира по-големи ресурси. Самата обществена подкрепа също е вид ресурс и е от фундаментално значение. Генерирането на мощна подкрепа за някои от субектите в политическата система може да бъде осигурено чрез вкарването в употреба на собствените им интелектуални ресурси.
Без да се дават определения за полическа система, е направен скромен опит да се представят някои теории на различни автори за това какво е общество, тълпа, социална психология. Показани са някои характеристики на тълпата, които съществуват и в съвременното глобално общество, където масовите средства за комуникация превръщат огромни множества от хора в зрители на един и същи образ и в съпреживяващи едни и същи събития.
Направен е опит, изяснявайки какво е масова аудитория и психологическа тълпа, да покажем техниките на въздействие, които осигуряват подкрепа за каузата на политическата организация, както и за доминирането на положително отношение към нея в масовите нагласи.
Соня Докова, Камен Петров

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]