Колекция разкази/ Карел Чапек

Автор: Карел Чапек
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Унискорп
Брой страници 416
Година на издаване 2007
Корици твърди
Език български
Тегло 405 грама
Размери 21x13
ISBN 9789543300914
Баркод 9789543300914
Категории Повести и разкази. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Блестящият талант на разказвач, своеобразният ироничен поглед към света и язвителният хумор осигуряват на Карел Чапек световно признание.
Разкази от единия джоб са издадени за първи път през януари 1929 г. в Прага. В интервю писателят споделя, че е събирал материалите в продължение на двайсет години. Това му позволява всеки ден да пише по разказ. Обмислял ги е докато пътува в трамвая към редакцията.

"Всички истории са взети от живота. Първоначалният ми интерес към детективския жанр има чисто познавателни корени: как се опознава и открива действителността. Ето защо "Разкази от единия джоб" са познавателни. Но едва започнал да се занимавам със света на престъпленията, дори против собствената си воля, се увлякох по проблеми на правосъдието. И така към познавателните разкази прибавих и юридически."
"Разкази от другия джоб" също излизат през 1929 г. Най-напред са печатани във в. "Людове новини". Чапек оценява тези си произведения като по-свободни: "тук по-скоро ме интересуваха чисто житейски проблеми, търсех проблясъци на човечност и нежност в ежедневието."
"Книга апокрифи" е публикувана през 1932 г. и попълва галерията от образи на чудесния разказвач.

Ключови думи: Майстори разказвачи

от Петъо Теменлиев / дата: 17 апр 2016

Уникален автор,книгата има много поучителни истории.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Знаменитият чешки прозаик и драматург Карел Чапек е роден в Мала Святоновица на територията на Австро-Унгария (сегашна Чехия) в семейството на селски доктор. Изучавал е философия в Прага, Берлин и Париж; през 1917 г. се заселва в Прага и започва работа като журналист. Литературният дебют на Чапек е през 1916 г. Голяма част от ранните си произведения е написал в съавторство с брат си Йозеф, художник, който е илюстрирал няколко от книгите на Карел. През 1920 г. е публикувана пиесата \"R.U.R.\", в която за първи път се използва думата \"робот\", впоследствие навлязла във всички езици по света. За връх на творчеството си Чапек счита романът \"Войната със саламандрите\" (1936) - политическа антифашистка сатира, превъзхождаща в много отношения \"1984\" на Джордж Оруел.

- 15% за книги
от 23.05 до 25.05.2022г. вкл.

Не се прилага за покупка на ваучери, вече намалени продукти и продукти с фиксирана цена.

Общи условия