Атлас на българската литература 1915-1944

Автор: Симеон Янев и др.
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Брой страници 546
Година на издаване 2005
Корици твърди
Език български
Тегло 1417 грама
Размери 30x21
ISBN 9544912134
Баркод 9544912134
Категории Енциклопедии и справочници, Книги

Този том на Атлас на българската литература разгъва синхронно библиографията, рецепцията, авторите и събитията (културни и главните политически) в периода между двете световни войни (1915-1944). както и в предходния (1878-1914), представени са също по години новите периодични издания, а по-важните книги са представени с пълната си библиография. Предвид спецификата на литературния живот наложиха се незначителни изменения на схемата на блока "Автори" (родени и починали) и бе разширена застъпеността на важни за литературата по-обемни текстове (статии, малки студии, излизали в периодичния печат). Представени са също всички по-значителни литературни полемики и дискусии. В този си вид Атласът обхваща пълната библиография на литературните издания (периодични и книги) с изключение на детската литература и фолклора. По тези критерии томът обхваща около 3800 библиографски заглавия и повече от 100 библиографски гнезда на книги с пълна рецепция. Представени са всички издания, обозначени с литературни жанрове, с изключение на отделни отпечатъци, вторите и третите издания, избраните и събрани съчинения, пиеси, сценарии и либрета. Разширените полемики, наличието на важни обзорни статии и прегледи на литературата, които пряко не се отнасят до рецепцията на една или друга книга, наложи откъси от тях да бъдат поместени в рубриката "Хроника - събития и факти". Също така списъкът на родените в периода автори не е изчерпателен - поради появата в последните години на много нови автори, позакъснели с дебатите си. Всички останали условия при съставянето на изданието, изложени в предговора на тома "Българската литература 1878-1914г.", се запазват.
Както бе обявено в предходния том, идеята, която ръководи това първо по рода си издание в българската литература, е да обхване целия четвъртхилядолетен период на новата българска литература от "История славеноболгарская" (1762) до ден днешен. Следващият том ще представи съответно библиографията, рецепцията, родените и починали автори във времето между 1944-1968.
Атласът на българската литература е предназначен за студенти, учители, изследователи на литературата и всички сериозни библиотеки. За всички, които се интересуват от историята и развитието на българската култура, Атласът ще бъде уникално енциклопедично издание върху последните 250 години българска литература.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]