Океанска приказка. Любопитната история на ванилията- най-ароматното съкровище на света

Автор: Владимир Н. Караджов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Формат: PDF PDF Защита: Несъвместим с:

Коментари: 5

Издател Фабер
Година на издаване 2021
Език български
Формат PDF
ISBN 9786190012030
Баркод 9786190012030
Категории Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Е-книги

Любопитната история на ванилията - най-ароматното съкровище на света.

Книгата разказва необичайната история на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на едно необятно съкровище да достигне до всички хора по Земята. Съкровището всъщност е един от най-любимите продукти на хората и един от най-скъпите, дори и днес. То е най-популярната подправка на света.

От незапомнени времена малобройно индианско племе е единственото, което притежава екзотичната стока, без да подозира на какво дължи тази чест. С настъпването на Великите географски открития съкровището става известно и на хората в Европа и бързо се превръща в тяхна любима подправка и наслада в живота. Започват опитите за масово разпространение на необикновения продукт по целия свят.

Но всички те са неуспешни. Мнозина се провалят в усилията си да разрешат задачата - професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. И така - цели 300 години. Накрая световният проблем бива победен от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати
земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа,
която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.


Авторът на „Океанска приказка“ е доктор по география и дотолкова е държал
на научната фактология, че освен собствено двугодишно изследване по темата,
е поканил и експерт – доцент по зоология и ботаника. Пълната достоверност и
участието на научен консултант правят „Океанска приказка“ единствена по рода
си сред всички приказни творби по света.


от Снежанка Илиева / дата: 04 апр 2021

След прочитането на 'Океанска приказка' ще гледам с други очи на капките ванилова есенция, които така обичам да добавям към следобедното си капучино :) Невероятно е каква богата история може да стои зад нещо, което приемаме за даденост в ежедневието си, или поне аз така приемах ванилията досега...
Книгата е подходяща, както за малки, така и за големи, защото никога не е късно да нучим нещо повече за света около нас и за хората, които са дали своя принос за това той да бъде едно по-красиво, по-вкусно и по-ароматно място.
С нетърпение ще очаквам следващата книга на автора!

от Васил Пандурски / дата: 14 яну 2021

Току-що завърших прочита на книгата и бях поразен. Изключителна е.

от Деница Славова / дата: 14 яну 2021

Ако не четете, за да избягате от реалността, а за да я направите по-красива, честна и смислена, тази книга е за вас!
Кинематографично и въпреки това, непретенциозно разказано, приключението на харизматичния Канео ще задържи вниманието на малки и големи още от първата страница на „Океанска приказка". Тя е оригинална и емоционално интелигентна история, а елегантното повествование с лекота изгражда света на героите ù пред читателите.
Авторът има огромен потенциал и с нетърпение очаквам следващия му роман!

от Биляна Караджова / дата: 14 яну 2021

"Океанска приказка" проследява историята за откриването, разпространяването и важността на ванилията с помощта на историческа и ботаническа фактология, слепена с художествена нишка. Гаранция, че знанията ви в различни сфери ще се обогатят значително, защото в книгата има повече от 100 обяснителни бележки под черта. Освен това, действията се развиват така динамично, че човек зачете ли една страница, иска да разбере какво се случва по-нататък. Книгата е обогатена и с малко философия за живота, почерпена от древни източници. Има доста илюстрации, някои от които разляти на 2 страници без бели кантове. "Океанска приказка" ще ви остави с едно неповторимо усещане за разкрита тайна история, която е събрала и древните митове в себе си, за да бъде най-изчерпателния източник за цялата история на ванилията.

от Георги Бърдаров / дата: 14 яну 2021

Тази книга е поредното вълнуващо приключение, в което ни увлича Владимир Караджов. „Океанска приказка" е наистина магична история, в която се преплитат географията, историята и кулинарията. Подарете си тези 330 страници, за да усетите магията на Латинска Америка, морските пътешествия, света на индианците и вечния стремеж на човека към новото и непознатото.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]