Медальонът 1 и 2 част

Автор: Галина Златарева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Формат: ePUB ePUB Защита: Несъвместим с:

Коментари: 18

Издател Архипелаг
Година на издаване 2013
Език български
Формат ePUB
ISBN 9789544560102
Баркод 9789544560102
Категории Българска художествена литература, Художествена литература, Е-книги

Галина Златарева е член на Съюза на българските писатели, Асоциация на българските книгоиздатели, Световния парламент на българите, дописен член на Българската академия на науките и изкуствата.
"В един роман винаги е трудно за читателя да разграничи къде свършват известните факти за някоя историческа личност и къде започва литературната измислица. В конкретния случай със сигупрност ще възникнат такива въпроси за Георги Бенковски, чието име знаем от деца, знаем за великата му саможертва в борбата за българската свобода и почти нищо за живота му. Малцина са тези, които ще си спомнят, че и името му не е това, а Гаврил Глътев, и че е роден в Копривщица.
Ето тази празнота се постарах да запълня в романа "Медальонът". Потърсих и се опитах да дам живот на фактите, които са ни известни. А фактите, колкото и да е странно, се оказаха не малко, но твърде разпилени и изключително пестеливи на подробности.
Как така Гаврил Хлътев от търговец става революционер, как се озовава от Египет в букурещ посред зима, озовава се тъкмо в обкръжението на Ботев и как така веднага активно се включва в събитията, готвени от революционната ни емиграция? Защо без типичната предистория за всички останали хъшове се хвърля с глават напред в революционната дейност? От кого, кога и как е възприел той революционните идеи и забележителната опитност, каквато не е имал никой от другите по-млади и може би по-ентусиазирани емигранти? Как така после, по време на въстанието, се оказва най-устойчивият, най-зрелият и най-организираният от апостолите с най-голяма широта на действията и конкретност на целите?" /Галина Златарева/

от Иво Хопер / дата: 19 юни 2022

Към Безпристрастен.
Пълно съгласие, че липсва единен сайт. Чехите направиха такъв, който е много качествен, коментарите са обединени от различните издания на книгата, има базар, има оценяване на книгата от читателите и много други.
Вижте страниците, потърсете преводач и програматор да се направи неща подобно за книги издавани на български език.
https://Линкът е изтрит от администратор.

от Димитър Конов / дата: 08 ное 2018

По-добре късно, отколкото никога! Наскоро прочетох романа и съм впечатлен от качествата му. Препоръчвам го на всеки, интересуващ се от историята ни в описания период. С малки изключения, касаещи предимно героите от съвремието, всички образи и събития са предадени максимално убедително и достоверно. Сякаш си там, сякаш точно така са ставали нещата - това различава добрите произведения от "масовото производство". Благодаря на автора от сърце!
P.S. - дано не се наеме някой да заснеме филм по романа, че още са ми пред очите недоразуменията "Войвода" и "Възвишение"...

от Каролина / дата: 17 окт 2017

Впечатлена съм.
Една дума за книгата- завладяваща.

от Галина Златарева / дата: 12 мар 2017

Скъпи приятели, най-неочаквано за мен бях поканена от общността на българите в Ню Йорк да ги посетя и да поговорим за моите исторически романи, главно за "Медальонът". Събитието на 30 март ще бъде и премиера на англоезичното издание на романа ми.

от Мария Юрганчева / дата: 16 ное 2016

Едно голямо БЛАГОДАРЯ на Галина Златарова! Отдавна не бях чела такъв исторически роман, който да грабне читателя! Преплитане на минало и настояще го прави още по-интересен. Препоръчах го на четящите ми приятели, а на онези които се чудят дали си заслужава четенето казвам: " Да "МЕДАЛЬОНЪТ" е книгата заслужаваща вниманието Ви"!

от огира / дата: 22 юли 2015

За първи път научавам ,че Гаврил Хлътев от обикновен занаятчия,чрез самообразоване и самоутвърждаване се превръща в ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРИН Бенковски!Обичан и недолюбван!Благодаря!

от Катя Кенарова / дата: 08 юни 2015

Здравейте, уважаема г-жо Златарева!

Позволете ми да се преклоня пред неоспоримия ви талант, като изразя вълнения и впечатления от „Медальонът”, който прочетох току-що. От две години съм пенсионер след дълги години работа като учител по български език и литература и като помощник-директор в 143 ОУ „Георги Бенковски”, София. Бързам да споделя един грях – много викторини се проведоха, много беседи за живота и делото на героя бяха изнесени, много пъти децата посетиха родния му град, но все чувствах някакъв изкуствен патос във всички тези „мероприятия”. Повтаряха се някакви кухи клишета от учебникарски статии, които не докосваха сърцата ни...Може би защото ние, възрастните, не сме били достатъчно мотивирани да изследваме, да вникваме между редовете на поднесената ни информация.
Захари Стоянов според „Записките..” е бил навярно прекалено респектиран от тази феноменална фигура в историята ни, за да си позволи да прекрачи дистанцията и да се прояви като неин биограф. Затова пък вие ни подарихте „Медальонът”!
1. Най-после някой поднесе на българската читателска публика такъв систематизиран, многопластов масив от художествено-документална информация за един относително кратък, но значим исторически период!
2. Осветихте с желязна логика и завидна компетентност геополитическите интриги в Европа. Внушихте ни и с опита на истински мъдрец истината, че никой не трябва да бъде заклеймяван без проучване на мотиви и следствия – освен проявяващите християнско лицемерие, мюсюлманска агресивност и анахронизъм в мисленето.
3. Книгата ви продуцира невероятен паралел между две епохи и ни кара да се запитаме променило ли се е нещо съществено в геополитически и морален план освен технологиите. Не сме ли запазили завинаги поведението си на рая, щом сме допуснали истински туморни образувания в управлението и политиката? Същевременно се прокрадва и идеята, че има надежда, докато се появява един нов Бенковски, една нова Райна Княгиня...
4. Наслада е да се чете подобно повествоване, в което тържествува богатството на езика ни.
5. И не на последно място: книгата ви наистина убеждава в мащаба, който придавате на гения от Копривщица и на делото му, предизвикало исторически необратими промени в света.
Ще я препоръчам горещо на колегите си от 143 ОУ „Г. Бенковски”!
Благодаря ви! Бъдете благословена! Желая ви нови творчески успехи.

Ваша искрена почитателка – Катя Кенарова.

от джингиби / дата: 19 мар 2015

Коментарът е изтрит от администратор.

от Васил Пеев / дата: 09 фев 2015

Книгата "Медальонът" е най-уникалното и вълнуващо произведение,което съм чел последните години. Имате дълбок поклон от мен.

от Gidnna / дата: 25 ное 2014

"Мащабна" е много точно определение. Понякога книгата изглежда дори прекалено панорамна. Несъмнено амбициозна е. Започва с въвеждането на много характери (заради това книгата ме грабна едва около 90-та страница), които са повече като щрихи в началото, но в крайна сметка, за огромен кредит на автора, Златарева успява да "върже" всички дребни и по-големи сюжети, които е започнала. Това не е просто биография на Георги Бенковски, за когото, да си призная, не знаех много.

Книгата има две отчетливи части – по времето на Бенковски и в съвременна България. Съвременният сюжет не ме впечатли особено. Внезапната промяна в кариерата на George, наградата, която този незавършил дори college човек получава заради репортажите от България, звучеше малко невероятно поне за мен.

Най-интересно беше да прочета историята за самия Гаврил Хлътев, неговата трансформация от успяващ търговец в човек, оставил съвсем реалната мечта за най-лична къща в Копривщица и за семейство, заради идеята за свободата.

Ако има недостатък, той е, че книгата се опитва да бъде прекалено мащабна. Това, че обхваща не само какво се случва в България, но и как се случва на фона на интересите на Великите Сили допринася за повече обективност, но понякога тези детайли не се чувстват като част от романа, а като нещо отделно, като добавена историческа справка. За мен лично тези детайли бяха интересни и това не беше проблем. Но присъствието на толкова много характери, желанието да се спомене едва ли не всяка историческа фигура пречат да се създаде емоционалната връзка с героите, която поне аз търся в романи.

Препоръчвам Медальонът на любителите на исторически романи, но може би със съвет да не отдават голямо значение на съвременната сюжетна линия. Макар да разбирам паралелите, замислени от автора, историята на George, неговия приятел, и Елена може да е съвършено друг роман и това би дало възможност на Златарева да ги изгради като по-плътни, по-завладяващи герои.

от Христо Пенев / дата: 09 ное 2014

Прочетох тази книга веднъж за да се очаровам от нея, втори път за да запомня и най-малката подробност. И съм сигурен в следното: България е успяла да оживее през хилядолетията превъзмогвайки огромни исторически предизвикателства и ако и този път успее да надживее посткомунистическото унищожение на нацията, един ден тази книга ще се изучава в часовете по история във всички български училища. Дано тази книга помогне да се появят и в днешни дни някой и друг патриот и родолюбец, който да не живее само с дребните си лични интереси, а да направи саможертва и принос за своя малък, но древен и славен народ. На слука Българийо ! Благодаря ти Галина.

от Ире Жекова / дата: 28 яну 2014

700 страници прочетени на един дъх .. Тази българска книга се превърна за мен в най-големият празник по празниците ! Препоръча ми я баба ми, учителка по литература и история, и най-възрастният читател на Ловешката библиотека . Каквото и да кажа за тази книга ще е малко, но аз се събуждах и заспивах с образа на Бенковски, и с невероятните преплетени истории, които са наша История.

Коментарът е редактиран от администратор.

от Пламена / дата: 07 ное 2013

Към Юлиана
Галина Златарева ни зарадва с нова творба и това е романът й "Капка кръв за вампира".
Невероятен исторически роман!

от Юлиана / дата: 24 окт 2013

Аз съм много впечатлена от този роман! Браво на авторката, която както разбрах, е учителка по история. Досега не съм чела по-увлекателно написана част от нашата история от това време! И най-вече факта, че научих много подробности около живота на Бенковски, за който не сме, нито учили, нито чували много. Т.е. чували сме много малко в часовете по история в училище, но никога поднесено по такъв интересен начин и с такива подробности. Много се надявам Галина Златарова скоро да ни зарадва с нова творба, още по-интересна и завладяваща. Ние българите имаме нужда от такива книги!
Подкрепям напълно коментара на Борислав Димитров!

от Безпристрастен / дата: 01 сеп 2013

Не съм Администраторът. Но много ми се иска да се обърна към всички. Чета мненията за тази и други книги. За някои са по няколко, за други са по няколкостотин. Но не помагат на Търсещия да прецени бива ли я книгата или не. Или е мого охулена, или обратното. В почти всички случаи обаче без никакви аргументи. Ако преобладават критичните мнения, почитателита ги обявяват за зложелателни. Ако преобладават хвалебствените, съм прочитал, че авторът и роднините му здраво го разхвалват, за да му вдигнат продажбите. Но нито едните, нито другите представят конкретни аргументи.
И това ме кара да се обърна към всички ви (не само коментиращите този роман, а и други) не ви ли се иска да има един сайт или вестник с реална и обоснована критика, а не платена – за литература, кино, театър и др.? Да отсява зърното от плявата и да служи за ориентир на интересуващите се? Защото отдавна „такова животно няма”! ТОВА Е ВЪПРОСЪТ! Можем да започнем сами, като пишем по-аргументирани оценки. Или пък не можем, защото не всеки читател е анализатор. Той или харесва, или не харесва и толкоз. Но май на всички ни трябва някакво такова МЯСТО.
Та така... какво мислите?

от Кирилка Ангелова / дата: 08 авг 2013

Прочитам и препрочитам Медальонът, благодаря ви за прекрасната книга, за това, че ме накархте да преоткрия историята, за това че ме накарахте да се замисля. Страхотна книга, написана по възможно най-истинския начин - плаках, ядосвах се, гордеех се и всичко това благодарение на книгата! За мен, Медальона, трябва да е настолна книга за всеки уважаващ се българин! Пожелавам ви здраве и хъс!

от Борислав Димитров / дата: 04 авг 2013

! В момента чета "Медальонът". Поздравления - страхотен труд! По средата на 2-те части (купих си електронната книга) се впечатлявам как за около 140 години от хора на честта и достойнството българите, а може би и другите балканци, сме станали хора на подлостта, дребнавостта, лъжата и лицемерието. Но, разбира се, хора като Бенковски или като копривщенци са единици. ...Чакам с нетърпение да продължа с книгата, драматургията е супер...

от Димитър / дата: 25 мар 2013

Доста обемисто четиво - над 700 страници исторически роман, в основата на който стои образът на апостола от 4-ти революционен окръг на Априлското въстание Георги Бенковски. Положителните страни на романа са добре изведените исторически събития, които стоят хомогенно и логично в тъканта на повествованието. Голямата слабост е желанието на авторката да обхване толкова широко диапазонен отрязък от историята ни, което неминуемо разхвърля идеите в наброски без психологическа дълбочина на героите. Особено зле стои съвременният пласт с препратки към политически фигури от прехода.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]